Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość em lekie

Kto mi wytlumaczy na chłopski rozum co to jest NKWD i co stalo sie w Katyniu??

Polecane posty

Gość em lekie

Moze ktos mi powiedziec co to jest NKWD i co stalo sie w Katynii 70 lat temu? Moze mi ktos wytlumaczyc prostym jezykiem?

70 lat temu w Katyniu rozstzrelano polskich oficerów, polską inteligencję. czy to jest wytłumaczone jasno?

Gość nie wiem czy to możliwe
DO KSIĄŻEK NIEUKU!!! http://twojatajemnica.orangespace.pl ===> TWOJA NAJWIĘKSZA TAJEMNICA...!!! ORAZ PIERWSZY POLSKI SURFBAR!!! ZAPISZ SIĘ,A ZA CZAS SPĘDZONY PRZY KOMPUTERZE OD DZIŚ BĘDĄ CI PŁACIĆ,MIMO,ŻE NIC NIE BĘDZIESZ ROBIĆ!!!

Gość nie wesz z
Zbrodnia katyńska (w Polsce określenie równoznaczne ze słowem Katyń i las katyński) wymordowanie na mocy decyzji Biura Politycznego KC WKP(b) z 5 marca 1940 r. przez funkcjonariuszy NKWD na wiosnę tego roku przetrzymywanych w obozach na terytorium ZSRR nie mniej niż 21 768 obywateli polskich jeńców wojennych osadzonych w specjalnych obozach jenieckich NKWD w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie oraz osób cywilnych, aresztowanych i osadzonych w więzieniach na terenie okupowanych przez ZSRR Kresów Wschodnich Rzeczypospolitej Polskiej. W skład tej grupy wchodzili zarówno oficerowie Wojska Polskiego w tym pochodzący z rezerwyjak i oficerowie i podoficerowie Policji Państwowej i KOP (zgrupowani w obozie w Ostaszkowie). W liczbie ofiar zawiera się wymordowanie ponad 7 tys. osób aresztowanych po 17 września 1939 r. przez NKWD i przetrzymywanych w więzieniach na terenie okupowanych przez ZSRR Kresów Wschodnich Rzeczypospolitej Polskiej, nie mających statusu jeńca, zamordowanych na podstawie tej samej decyzji Biura Politycznego WKP(b) z 5 marca 1940. Ofiary dokonanej zbrodni stalinowskiej zostały pogrzebane w zbiorowych mogiłach w Katyniu pod Smoleńskiem, Miednoje koło Tweru, Piatichatkach na przedmieściu Charkowa i w przypadku 7 tysięcy ofiar w innych nieznanych miejscach. Zbrodnia była przeprowadzona w ścisłej tajemnicy, ale już w 1943 r. ujawniono zbiorowe groby w Katyniu (na Smoleńszczyźnie terytorium ZSRR okupowanym w latach 1941-1943 przez III Rzeszę), co dało początek wyżej wymienionemu terminowi. Zbrodnia, ze względu na jej ideologiczne umotywowanie względami klasowymi, a faktycznie narodowymi oraz masowość, jest według oceny prawnej Głównej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu pionu śledczego Instytutu Pamięci Narodowej uznawana za ludobójstwo (zbrodnię przeciwko ludzkości), w sprawie której jest od 30 listopada 2004 prowadzone śledztwo. Polska ocena prawna zbrodni jest odrzucana przez Rosję. Jest to prawdopodobnie powodowane obawami, że takie uznanie umożliwiłoby żądanie odszkodowań dla rodzin ofiar, a sprawcy zbrodni nie mogliby być chronieni przedawnieniem. Dane liczbowe tutaj i dalej są przytaczane głównie na podstawie publikacji Ośrodka KARTA Indeks represjonowanych wydanej w 2002 r. pod redakcją profesorów Stanisława Ciesielskiego, Wojciecha Materskiego i Andrzeja Paczkowskiego dane z tej publikacji różnią się nieznacznie od podawanych w innych publikacjach. Las katyński był uprzednio miejscem masowych egzekucji obywateli ZSRR przez NKWD. Szacuje się, że w lesie katyńskim, oprócz polskich oficerów, pochowanych jest około 8-10 tys. obywateli byłego ZSRR. Tylko od sierpnia 1937 do listopada 1938 roku, czyli w czasie "wielkiego terroru", NKWD rozstrzelało tam 7088 osób.

Gość molier(a)
70 lat w Katyniu Sowieci rostrzelili polski oficerów poniewaz nie wiedzieli co znimi zrobic, taki rozkaz padł 5 kwietnia przez stalina.

Gość em lekie
A co to jest NKWD? Czy to cos takiego jak teraz policja?

Gość asasasasasasas
nkwd-narodowyj komisariat wnutriennych dieł,czy jakos tak

kup sobie ksiazke pt,,Noc dlugich nozy",albo ja gdzies skoluj,to byl niewielki naklad,ale ona przedstawi Ci najdokladniej ,od siebie moge dodac,ze czytalam ja do opadniecia powiek,polecam.

Gość Wszystko sie zmmineil
Chyba nikt ci nie powie bo nikt nie wiem z tego co widac. Ja tez nie wiem a z checia bym sie dowiedzial

Gość NKWD Ludowy Komisariat Spraw
NKWD Ludowy Komisariat Spraw Wewnętrznych ZSRR

Gość yyhh
Rozstrzelali ich nie dlatego,że nie mieli co z nimi zrobić.Z rozmysłem chcieli zlikwidować mądrych i wykształconych patriotów bo wiedzieli,że oni nigdy nie pogodzą się z podległą ojczyzną pod butem ZSRR i będą podskakiwać,dążyć do niepodległości.Na szczęście okazało się,że nie wytłukli wszystkich,a patriotyzm polski żyje także w prostych ludziach,którzy nie okazali się łatwą do manipulacji masą,jak ludzie radzieccy i od robotników oraz prostego elektryka zaczęła się Solidarność,a w konsekwencji wolność.Jednak wytłukli na tyle tej elity,że głupota i prostactwo w narodzie wciąż kwitnie.Niestety.