Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość interpretacja utworu

Pomóżcie w interpretacji utworu hip hopowego

Polecane posty

Bujno rośnie, odludnie kwiat stepowy ginie; I wzrok daleko, późno błądzi po równinie; A w niezbędnej zgryzocie jeśli chcesz osłody, Chmurne na polu niebo i cierpkie jagody. Idź raczej w piękne mirtów i cyprysów kraje ; Co dzień w weselnej szacie u nich słońce wstaje, U nich w czystym powietrzu jaśniejsze wejrzenie I głosy rozpieszczone, i rozkoszne tchnienie. U nich wawrzyny rosną; i niebo pogodne, I ziemia ubarwiona, i myśli swobodne. A na kształtnych budowlach męże wieków dawnych Stoją w bieli - i pyszni z swoich imion sławnych, Zapraszają z daleka w czarowne zwaliska; Bogów i bohaterów pełne pająków siedliska. Tam, jeśli dawnych rzeczy myśl w tobie głęboko, Może, w ten błękit wpatrzywszy twe oko. Słodycz w rozpaczy znajdziesz i lubość w żałobie, Jak uśmiech ust kochanych w śmiertelnej chorobie; A kiedy się rozśmieję - to jak za pokutę; A kiedy będę śpiewał - to na smutną nutę; A w mojej zwiędłej twarzy zamieszkała bladość. Czas mojej zdziczałej duszy wypleniono radość. Moje młode pacholę, gdzieś to ty wędrujesz? Czy z Ziemi Świętej wracasz, że tak utyskujesz? Och! nie - ja wszystkim obcy wśród mojej ojczyzny - I Śmierć zostawiła czarne w sercu blizny - I świata jadłem gorzkie, zatrute kołacze - To mnie ciężko w sercu i ja sobie płaczę. Widzisz mego Anioła grób w blasku zobaczy Pytasz czego chcesz, pacholę? - Uciec od rozpaczy. Rozumiem to w ten sposób, że autor początkowo mówi o emigracji, oraz nie potrafi się odnaleźć w naszej Ojczyźnie. Czuje się wyobcowany w kraju gdzie zniknęli już prawdziwi patrioci. Czy dobrze rozumiem?

Autor czuje się niepewnie na rynku, więc swoimi słowami pragnie ukazac jak bardzo brakuje mu pieniędzy i ma nadzieje na sukces wydawniczy.

up

Gość viget
to jest poezja śpiewana... zwróc uwagę na "Słodycz w rozpaczy znajdziesz i lubość w żałobie, Jak uśmiech ust kochanych w śmiertelnej chorobie;" oraz "A kiedy się rozśmieję - to jak za pokutę; A kiedy będę śpiewał - to na smutną nutę;" Eldo to nie taki zwykły raper...

Gość słoń i szelka.
up