Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ilonka91

matura ustna 2010 jezyk niemiecki

Polecane posty

Hej 13 maja mam ustna maturę z języka niemieckiego. Jestem z dolnego śląska. Dajcie znać jakie mieliście rozmówki i obrazki:) Piszcie województwa:)

Gość tyryrry
Ja mialam obrazek ludzi jadacych w autobusie nic tam sie nie dzialo najlepiej opisac ich ubranie powiedziec ze gdzies jada sa zamysleni.Pierwszego pytania nie pamietam a drugie to czym ja chetnie jezdze czy cos takiego. Pierwszy dialog mialam prosty mialam powiedziec na jakich zawodach bylam jak sie do nich przygotowywalam i co osiagnelam. Drugi cos tam zeby spytac o wyposazenie domu powiedziec o co mi dokladnie chodzi i poprosic zeby powiedzieli mi jak mam sie nimi poslugiwac. A trzeci to o reklamie ze moj kolega jest za reklamami w czasie filmu a ja mam powiedziec ze one sa denerwujace i on mowi swoje zdanie a ja mam sie nie zgodzic i podac powod a na koniec mam powiedziec ze rozumiem go ale i tak jestm przy swoim zdaniu. Jestem z dolnoslaskiego.

Gość ;););)
może ktoś jeszcze opisać co miał na ustnej? p

Gość dlaczego innego

Gość Panie+Panowie
z dolnego slaska z mojej szkoly niektore niekompletne ZESTAW Obrazek: dwie panie w biurze, jedna siedzi przy biurku i coś sprawdza w segregatorze i siedzi przy komputerze, druga stoi za biurkiem i się patrzy. obydwie mają okulary i ciemne włosy. jedna ma sweter na sobie a druga T-shirt -co te panie tam robią? -czy ja chciałbym pracować w takim biurze i dlaczego? Scenki: zamówiłeś sobie książkę w księgarni która nie doszła na czas -powiedz jaką książkę zamówiłeś -kiedy możesz się spodziewać że ona przyjdzie do Ciebie -zapytaj czym jest spowodowane jej opóźnienie jedziesz do kolegi z Niemiec i powiedz mu na miejscu -jakim środkiem transportu jechałeś -czym było spowodowane Twoje opóźnienie -i jak długo podróżowałeś jedziesz do kolegi z Niemiec na święta bożego narodzenia. no cos o nich opowiada i się cieszy a Ty powiedz że -nie lubisz tych świąt -podaj jakieś argumenty dlaczego ZESTAW Obrazek: 3 chłopców siedzi na podłodze, dwóch na kanapie jeden je chipsy drugi trzyma piłkę do piłki nożnej, oglądają telewizor Scenki: chcę zatrudnić ekipę remontową -mam im powiedzieć co mają robić w mieszkaniu -ile mają na to czasu -ile mam im zapłacić mam pracę i wyprowadzam psa - z czym miałam największe trudności - jak sobie z nimi poradziłam - co było najprzyjemniejsze w zajmowaniu sie psem mieszkam w hotelu -idę do recepcji i proszę o inny pokój bo muzyka lecąca jest zbyt głośna -odmawiam jego propozycji -informuję, że przenoszę się do innego hotelu ZESTAW Obrazek: dzieci na rolkach czemu jest popularny ten sport? Scenki: -powiedz że mama jest chora -powiedz że musi iść do lekarza -poproś o kontakt z lekarzem opowiedz o świętach -z kim i gdzie spędziłaś -jak się przygotowywaliście -co robiłaś w święta jesteś na wycieczce -grupa chce iść bez przewodnika a ty z -argumenty -kompromis ZESTAW Obrazek: dzieci piszą a jeden chłopiec chce je uderzyć miśkiem ZESTAW Obrazek: dzieci w lesie wędrują co tam robią? Scenki: rozmawiasz ze Szwajcarem -zapytaj jakie są święta w Szwajcarii -powiedz jakie święta ty świętujesz -powiedz kiedy są fajerwerki w Polsce okradli cię -czy podejrzewasz kogoś Negocjacje: oś o dalekiej odleglości kontra tańszym dojeździe ZESTAW Obrazek: pada deszcz, ludzie w mieście pod parasolem Scenki: chcesz studiować w Niemczech -ile to kosztuje -czy dostaniesz informacje zgubilem pieniądze -gdzie szukalem koleżanka chce kupić płaszcz -nie podoba ci się -odradź jej -powiedz że następnym razem z nią nie pójdziesz na zakupy ZESTAW Obrazek: dzieci karmią sarnę za kratami, chłopiec i dziewczyna, chłopiec ma koszulkę w zielonobiałe plamy jak jest ubrany chłopiec? Scenki: przyjeżdża koleżanka -odbierzesz ją z dworca -kiedy przyjedzie -jak będzie ubrana byłaś chora -co ci dolegało -jak się leczyłaś -co robiłaś potem

Gość Lilaaa
miałam dzisiaj, jestem z opolskiego :) ZESTAW 5 Obrazek: kobieta kupuje pizze w supermakecie Pytania 1 nie zrozumiałam :P Pytanie 2: dlaczego ludzi kupują produkty z reklamy. Rozmowa A: jestes w Szwajcarii w restauracji - mówisz że nie znasz dobrze szwajcarskiej kuchni - mowisz ze chcesz zjesc jakas regionalna potrawe - jak długo trzeba czekac Rozmowa B: brałas udział w zawodach sportowych - w jakich - jak reagowała publiczność Rozmowa C: rozmawias z kolezanka która chce cie namowic na wagary - powiedz że nie chcesz - mimo namowy odmów i powiedz czemu - zaproponuj wspolne spedzanie czasu po lekcjach

Hejka, jestem z wielkopolski:) Takiego zestawu jak ja miałam jeszcze nie znalazłam a mianowicie miałam: OBRAZEK: Kobieta w sklepie , stoi przy skrzynkach z owocami i warzywami, trzyma koszyk, ma kurtkę taką jakby ECRI, patrzy na jabłka, widac szparagi w skrzynce hehe Pytania: Dlaczego kupuje owoce i warzywa? Co trzeba robic żeby miec ładną figurę? Rozmówki: 1. Przeziębiłeś się. a) Powiedz co ci dolega b) zapytaj aptekarza o odpowiedni lek c) zapytaj jak często masz brac leki 2. W twojej szkole na zakonczenie roku twoja klasa zrobila przedstawienie. a) opowiedz o przedstawieniu jakie zrobiła twoja klasa b) powiedz że po przedstawieniu spotkaliście się wychowawcą c) powiedz czy przedstawienie podobało się uczniom 3. jedziesz na wycieczkę. Siedzisz obok kolegi który słucha głośno muzyki i ma słuchawki. a) powiedz mu żeby ściszył muzykę b) nie zgodz się z jego argumentami, przedstaw swoje c) zaproponuj kompromisowe rozwiązanie To wszystko;) Ja zdałam na 60% ten zestaw. Jestem zadowolona. Moja kumpela miała zestaw na którym były krowy w oborze i jakiś wieśniak i słoma hehe miał kotś???