Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kardashia

Na którym palcu nosi się prawidłowo pierścionek zaręczynowy????

Polecane posty

Gość kardashia

jak wyżej

Gość kardashia
Podobno tradycyjnie powinno sie nosić na 4 palcu lewej reki. To tradycja. jednak większość dziewczyn nosi na 4 prawej dłoni tak chyba jest wygodniej i większość dziewczyn tak nosi..AA moze to zalezy do regjonu polski w ktorym mieszkamy. Za granicą nawet obrączki sie nosi na lewej ręce

Gość kardashia
To chyba zalezy od gustu kto jak woli ,komu jak wygodniej,. TYlko jak na prawdę jest z tą tradycją... ;p

Gość mammamiapomidore
kardashia - w Polsce wynika to stąd, że po upadku Powstania Styczniowego wszystkie kobiety na znak żałoby przełożyły obrączki z lewej dłoni na prawą. I tak już zostało. Możesz postępować zgodnie z tradycją polską lub europejską, u nas do 1864 tez nosiło się obrączki na lewej ręce.

Gość noni
ja mam obraczke na lewym serdecznym, a pierscionek na prawym srodkowym - bo tak jest mi wygodnie i nie nie przejmuja jak ma byc :)

Gość kardashia
To ja może będę nosiła na tym palcu na który mi chlopak włozy :p bo zaręczyny mają być już niedługo :)

Gość fdgdsss
prawidłowo powinno sie nosić przed ślubem na prawym srdeczynym a po slubie na prawym srodkowym ale teraz sobie ludzie z tego nic nie robią a na lwej rece nosza w ameryce i australi a u nas wdowy!

Gość gość
sa dwie "szkoly" w polsce i kilku innych krajach bardziej prawa reka a na zachodzie lewa...ale jakie to ma znaczenie:)

A ja słyszałam, że obrączka czy pierścionek zaręczynowy na serdecznym palcu PRAWEJ ręki oznacza ŻAŁOBĘ. I że kiedyś nosiło się na lewej, a pod zaborami, na znak żałoby narodowej po utracie niepodległości Polacy zaczęli nosić na prawej. Dlatego też w większość krajów nosi się na lewej ;P Ale ile w tym prawdy nie mam pojęcia :P

Gość gość
piersicionek zaręczynowy się nosi na prawym serdeczynym toznaczy na przed ostatnim

Gość gość
Prawidłowo to nosi się go na kciuku lewj dłoni - O!

Gość rudy2154
na środkowym palcu prawej stopy żeby nie ograniczac do siebie dosępu i jednoczesnie nie zapomniec o mądrym powiedzeniu: czego oczy widzą tego sercu nie żal tylko madrze z niego korzystac gasic tylko pożadanie I KOCHAĆ SWOJE

Gość gość
Dziwne w Polsce zaręczynowy zawsze nosiło się na trzecim palcu lewej dłoni a obrączka miała miejsce na czwartym.To ładnie współgrało:) Co dziś wymyślają to wodę z mózgu robią stwarzając serię pytań.Ja nie mam problemów.Taką mam tradycję Polską!!!

Gość gość
Pierścionek zaręczynowy – pierścionek, którym w dniu zaręczyn kandydat na męża obdarowuje swoją wybrankę. Pierścionek zaręczynowy bardzo często ozdobiony jest białym kamieniem szlachetnym (diament), półszlachetnym lub syntetycznym cyrkonią. Noszony na palcu serdecznym, oznacza zgodę kobiety go noszącej, na oświadczyny czyli zapowiada ślub owej właścicielki pierścionka z jego ofiarodawcą. W Polsce noszony na prawej ręce, w Wielkiej Brytanii na lewej. W Skandynawii już od momentu zaręczyn kobieta nosi na lewej dłoni obrączkę, do której pan młody w trakcie ceremonii ślubnej dokłada drugą – identyczną. Z kolei w tradycji węgierskiej pierścionki zaręczynowe są rzadkością, zamiast niego kobieta otrzymuje obrączkę, którą do momentu ślubu nosi na lewej dłoni, po nim zaś przekłada na prawą.

Gość gość
Na palcu serdecznym. Lewa ręka - postawa bierze. Prawa ręka - postawa daje. W praktyce pierścionek na prawej oznacza kierownika w małżeństwie. Symbolika dłoni mówi, że prawa ręka jest „od dawania” a lewa – „od brania” zatem osoba, która nosi pierścionek zaręczynowy na palcu lewej ręki, jest bardziej biorcą i osobą pasywną w związku. A ta, która na prawej – więcej z siebie daje i jest bardziej aktywna. (Na kciuku swoje obrączki noszą homoseksualiści i lesbijki.)