Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamatakajakja

Ile zjadają posiłków Wasze póroczniaki?

Polecane posty

Gość mamatakajakja

Witam! Byłam dziś u lekarza i mi mówi,że moja Mała szczupła i w ogóle czy ją głoduję..? Myślałam,ze karmię ja normalnie na 6 mies ma 7100kg i 68cm, średnio jedzenie co 4 godziny.Jak mam w nią wmusić 4 razy mleko po 180 ml i do tego 1 raz obiad i 1 raz deser.Jestem mamą butelkową:) Proszę o Wasze zdanie(na swoim przykładzie półroczniaków) Pozdrawiam:)

Gość krakers23
to waży dobrze, nie wiem co o co temu lekarzowi chodzi, mój synek ma pół roku, wąży 9720 g przy wzroście 86 cm, a jest szczupły jak cholera. jeśli chodzi o jedzenie, to je 4 posiłki z butelki (po 120 ml plus kleik ryżowy bądź kaszka) plus deserek i zupka ze słoiczka. mi lekarka powiedziała, ze też mało je, ale nie wmuszam w niego, czasem rano zje 150 ml, ale to z wielką bidą. osobiście uważam że każde dziecko je tyle ile potrzebuje, wiec sie nie martw

Moja mała ma pół roczku i waży gdzieś 8500 kg , nie wiem ile mierzy, bo od porodu nikt jej nie mierzył. ubranka nosi na 68/74 Je tak: 6 - 200 ml mleka, 10-11 - 150 ml kaszki, 14-15 - obiadek (zjada 3/4 dużego słoiczka - tego 190 g) 18-19 - około 120 ml mleka 22 - około 120 ml kaszki manny Między obiadkiem a mlekiem daje jej jogurcik taki dla dzieci po 6 miesiącu U nas też jedzenie jest śrdnio co 4 godziny.i wcale nie je po 180 ml, tylko po nocy zjada te 200 ml i czasem ma mało, a 7100 na półroczne dziecko to wydaje mi się, że wcale nie jest malutko.

Mojej półrocznej córce mam problem wmusić nawet pięć posiłków. Czasem są to tylko cztery. Lekarka na moje obawy odpowiedziała że jeśli tylko daję jej powyżej 500 ml mleka na dobę, to wszystko jest w porządku.

Gość krakers23
kurcze to mój je co 3 godziny i nie da sie mu przedłużyć przerw pomiędzy posiłkami, tyle, że wieczorem ostatni posiłek ma o 18-19, a rano dopiero o 6-7, a poza tym to z tego co piszecie, mój chyba je najmniej;)

Gość mamatakajakja
Dzięki Wam kobietki troszkę się uspokoiłam:) Muszę Jej jakoś ułożyć ten jadłospis ,ale według lekarza wychodzi ,że musiałaby jeść co 3 h po 180 ml mleka + deserek i zupka jakaś. W życiu tego nie zje do tego ulewa...a gdzie jakieś piciu jeszcze herbatki itd... W ogóle jeszcze powiedziała mi dziś,że ostatni posiłek powinna jeść o 20 ( i pewnie mi wstanie o 4 rano!) i żebym gotowała sama dla Niej i żadnych soków...

Gość mja corka ma 8 miesiecy
8.00 mleko180-210ml 11.00 owoc(banan, jablko albo gruszka albo jogur lub jakis fajny mix) 14.00 obiad - gotuje jej jakis miks warzywny, czasem mieso, zoltko 17.00 mleko 180-210ml 20.00 kaszka 150ml Wydaje mi sie ze to wystarcza, czasem zje mniej albo wiecej. czasem dostaje wode, soczek miedzy posilkami kiedy jest spragniona.

Gość krakers23
mamatakajakja mój też ulewa, tyle, ze on strasznie dużo pije herbatek, potrafi wypić nawet 800 ml na dzień, ale jak zamiast picia dam jeść to zje nie wiecej niż 120 ml, a jak zje więcej to uleje i klops. soków jej nie dawaj, chyba, że rozcieńczone wodą, bo są słodkie i zapychają lepiej herbatkę lub wodę. a co do gotowania obiadków, jak ci je bedzie jadła to super, bo mój to nawet słoiczka niechce tknąć, a co dopiero taką zupkę. masakra.

Gość a ja sie zapytam
wasz polroczniaki maja po 86 cm i waza po 8.5 kg?????????? i wy sie martwicie ze za duzo jedza??? przeciez to sa wymiary dla dzieka 9-10 miesiecznego!!!

Gość a ja sie zapytam
mialo byc wy sie martwicie ze za malo jedza

Gość mamatakajakja
Najgorsze jest to,że jestem na bebilon AR jak przejdę na mleko następne to wtedy dopiero będzie kosmos z ulewaniem :( A karmicie dziecko 3 razy dziennie łyżeczką? Bo mnie czasem cierpliwości brak... I moja dostaje jeszcze nestle sinlac zamiast kaszki.

Mój mały skończył 5 miesięcy. Waży około 8500kg i ma 75-76cm. Zjada w ciągu dnia 2 kaszki po 180ml, 2 mleczka po 180ml, obiadek, deserek i pije dużo soczków, herbatek :)

moja córeczka ma 7 miesięcy i waży 7400 kg. Ubranka nosi w rozmiarze 80. Nigdy mi lekarka nie mówiła, ze jest zbyt szczupła. Je cztery razy mleko po 120-180 ml (w tym rano jest to kleik na mleku lub kaszka), obiadek około 150 g, niecaly deserek. Pije duzo wody przegotowanej i raz dziennie gęsty soczek około 90 ml

Gość bardzo duze dzieci
moje ma 10 m-cy i nosi ciuchy na rozmiar 74 z porywami do 80, wazy pewnie ok 8,5. I wg mnie jest spora. 9 śniadanie ok 200 ml owsianki z owocami lub kaszki mannej z owocami 13 zupa z miesem, ryba lub zoltkiem ok 200-300 ml 16 jogurt naturalny z owocami lub kisiel z bananem lub owoce z biszkoptem itp 29.30 kolacja mleko ok 120 z kaszką + owsianka lub kaszka manna ok 130 ml z owocami w międzyczasie je piętkę chleba lub chrupki kukurydziane i ok 100 ml picia w nocy mleko (pierś)

Gość mamma gotujaca
moja ma 8 mcy i 8.500 wazy i jest duzym dzieckim ciuchy nosi 74-86 je rano 150 mleka o 12 obiad warzywa z miesem plus deser ok 15.30-16 owoc plus 150-210 mleka ok 19.30 kaszka na mleku plus 210 mleka wg pediatry jest ok wiec chyba wasz 6 miesieczne sporo jedza

Gość Moja córa
Moja córa- 6 miesięcy, też jada często,a mniej. Waży 7500,mierzy ok. 68-70cm 6-120ml mleka 9-150ml mleka 12 - 150ml kaszki 15 - obiad 125 warzywa, czasem mięso 17 - deser 19 - 150ml mleko z kleikiem Nie da rady zjeść więcej, bo ulewa, rzadziej też się nie da, chyba ,że prześpi porę jedzenia.

Gość mamma gotujaca
generalnie wg mojego pediatry zasada jest taka, ze dziecko po 6 mcu powinno wypijac min 500 ml mleka i jesc min jeden posilek bialkowo- warzywny dziennie wiec z tego co piszecie to wasze dzeci te norme spelniaja moze skonsultujcie sie z innym pediatra?

Gość mamatakajakja
mamma gotująca możesz podać przepisy na obiadki? Piszesz,że obiad+ deser wszystko za jednym razem podajesz?

Gość mamatakajakja
Mojacóra czy kiedykolwiek Twoja córka jadła 180 ml czy zawsze była na 150?To byłoby dobre rozwiązanie 150ml co 3 h przy ulewaniu,ale jak pomyślę,że mam zaraz wracać ze spaceru bo karmienie to mi się odechciewa 3 h to wcale nie tak dużo...

Gość bardzo duze dzieci
jak dziecko nie placze i nie marudzi na spacerze, to nie wracaj. Ja dawalam jesc przed spacerem i po. Na spacerze jak jest cieplo to mozesz podac picie.

Gość Moja córa
Dlatego ja wychodzę na spacer od razu po karmieniu. Tak,jada czasem 180. i po godzinie ma niezłe chluśnięcie. Od razu po jedzeniu jest ok. Dopiero po jakimś czasie ulewa. Ale staram się ją przyzwyczajać do większej dawki mleka na noc.Daję kleik i czasem zjada wiekszą dawkę. Kilka razy zdarzyło jej się zjeść 210ml. Tak płakała po 150,że dorobiłam. To potem ze 3 razy było ulane.

Gość mamatakajakja
To ulewanie to masakra:( U mnie na bebilonie AR jest ok ,ale boje się co będzie potem.Mam nadzieję,że po stałych pokarmach się to unormuje :) Wiem,że dobre jest zagęszczanie właśnie kleikiem-ja wprowadzam kukurydziany i mam nadzieję,że będzie ok:) Nie ma lekko :(

Gość mamma gotujaca
juz podaje wlasciewie to robie "na oko" baza to zwykle ziemniak ( jeden nieduzy) plus warzywa: marchewka zimniak + marchewka , czasem seler, pietruszka ( jak sama gotuje zupe dla doroslych) zimniak + fasolka ( jak dodasz marchewke to wyjdzie ieciekawy kolor ziemniak+ fasolka szparagowa zielona lub zolta ( coreczka uwielbia) , ziemniak+ cukinia ziemniak + szpinak ( rzadko bo szpinak spowalnia wchlanianie wapnia) do tego mieso ( cielecina, indyk, krolik) lub ryba najczesciej mintaj, raz dalam lososialub zoltko ( wczroaj dostala cale jajko i rekcji negatywnych brak teraz gotuje z warzyw mrozonych dodaje tez lyzeczke masla lub oliwy z oliwek w sumie nic wymyslengo czasem zamiast zimnuiaka daje ryz lub kasz ( jak do krupniku, lub manne, czasem zageszczam kleikiem ryzowym) staram sie zeby codziennie bylo cos innego obiad laduje do sloiczkow po kupnych daniach, jak ugotuje wieczorem to wstawiam do lodowki na drugi dzien, jak zorbie wiecej to zamrazam na deser podaje kupne desery lub jogurty dla dzieci albo jougurt naturalny plus sloiczek owocow dla dzieci czekam an lato i swierze owoce i warzywa, wtedy pokombinujemy ;)

Gość mamma gotujaca
acha podaje obiad i deser czasem obisdu zje pol sloiczka, czasem 2/3 czasem caly deseru tak samo , czsem sa to 2 lyzeczki czasem caly kubeczek jogurtu

Gość mamatakajakja
Dziękuje bardzo mamo gotująca,chyba też zacznę nią być :) A ile trzymasz zamrożone jedzenie?

Gość mama gotujaca
na razie gotuje od 2 mcy wiec najstarsze mrozonki maja 2 miesiace wydaje mi sie ze w zamrazarce mozan trzymac ok pol roku a w zamrazazarce lodowki 2-3 mce max. musze sie pochwalic, ze wczoraj upieklam biszkopty dla corki- wyszly pyszne! podaje przepis: 100 g maki 50 g cukru 4 jaja zoltka utrzec z cukrem bailka ubic na piane dodac utarte zoltka miksowac dadac make i wymieszac lopatka luvb duza lyzka na blasze wylmozonej papierem do pieczenia wyciskac ciasto przez torebke foliowa zeby powsttaly dlugoe biszkopty puec w 190-200 ok 10 minut

Gość mamatakajakja
mamma gotująca widzę,że zorganizowana jesteś :) chciałam zapytać jeszcze w czym mrozisz to jedzenie w woreczku,szkle czy plastiku? Ja zaraz wychodzę po marchew i kalafior,dziś będą ziemniak ,marchew i kurczak mojej roboty bo ze słoika to musiałam kombinować a to sinlac dodać a to kleik kukurydziany...zobaczymy jak będzie dziś:) Mała wstała nam dziś o 7:30! szok :P

Gość mama gotujaca
mroze w sloiczkach po gotowaych daniach dla dzieci albo w plastikowych pojemnikach- wyciagam z zamrazarki, rozmrazam, podgrzewam i gotowe ( tzn jak mroze w plastiku to rozmrazam i prtzekladam do miseczki i podgrzewam w mikrofali, staram sie nie podgrzewac w plastiku) hehe, z tym zorganizowaniem to nie jest do konca prawda, ja wrocilam do pracy - teraz jestem na zwolnieniu, corka u nianki( drugi tydzien " adaptacji") wiec korzystam z okazji i robie dla iej pysznosci jak pracuje to gotuje glownie w weekendy, bo po pracy wole pobawic sie z dzieckiem powodzenia w gotowaniu! moja coreczka zdecydowanie woli mamine przysmaki od sloiczkow: pochwal sie jak ci wyszly obiadki.

Gość mamatakajakja
Hejka! Dziś Mała dostała ziemniaki pietruszkę kalafiora,ale ze słoiczka :/ Co to był za dzień!Płakała ,krzywiła się :( Nie wiem co robić moich gotowanych też za bardzo nie je...Powoli jej wprowadzam mięso na kurczaka ze słoika pluje :( muszę do słoiczków dodawać wodę i mieszać z kleikiem albo sinlackiem Katastrofa te obiadki :( Wolę się pomęczyć może i moje polubi...koleżanka mi dziś powiedziała,że Jej syn ma 20 miesięcy i nie je obiadów gotowanych przez nią Paranoja!!! Powiedz mi jeszcze skąd masz warzywa na te zupki ze specjalnego sklepu jakiegoś?Ja nie mieszkam w Pl i ciężko tu z dobrą jakością warzyw a rynek tylko w soboty:)

witam moja córeczka będzie miała 3 czerwca 7 miesięcy nadal karmienie piersią to dla mnie podstawa zjada nadal pierś w nocy czyli jak zasnie o 19 to pije o 2 potem ok 5 od rana karmienie pierś potem ok 12 obiad zupa gotuje sama kurczak lub indyk ziemniak marchewka seler piertuszka miksuje podsypuje kaszk manna błyskawiczna potem deserek bobofruit jabłko gruszka lub inny smak oprócz tego herbatki owocowe lub soki bobo fruit co jeszcze polecicie dla malutkiej???????????