Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajaajajajajaja

Kto jest z wrocławia?? Z kozanowa

Polecane posty

Gość jajaajajajajaja

pytam o powodz, mam tam rodzicow, sama tam mieszkalam i przezylam powodz z 97, teraz mieszkam troche dalej...kto tam mieszka?

Gość córka diablicy
kozanów zalewa...

Gość jajaajajajajaja
tak, wiem...ale nowy kozanow zalewa, niewiem jak stary...tam mieszkaja moi rodzice. Nie mam z nimi kontaktu, wiem ze prad powynczali na kozanowie

Gość patrzcie na too
http://www.tvn24.pl/0,1657430,0,1,woda-przerwala-waly--dzielnica-wroclawia-pod-woda,wiadomosc.html

Gość sdjhka
Trwa ewakuacja osiedla Kozanów we Wrocławiu, przedzierającej się przez dwie wyrwy w wale wody nie sposób zatrzymać. Sytuacja jest nie do opanowania - podała reporterka TOK FM. Piętnastometrowej długości odcinek wału runął w jednej chwili. Nic nie dały gorączkowe próby załatania powstałej dziury. Woda błyskawicznie wdarła się do budynków, w niektórych miejscach jest jej już powyżej kolan. - Przez chwilę nie było nawet piasku na miejscu, trzeba było nabierać go z piaskownicy, teraz przyjechała już straż pożarna i piasek jest. Wałów może nie dać się uratować, a to prowizoryczne obwarowanie także może nie przetrwać. Woda jest już pod pierwszymi budynkami, Jest tu prawdziwe pospolite ruszenie, wózkami z marketów ludzie wożą piasek - relacjonował na gorąco reporter TVN24. Zalane zostały czteropiętrowe budynki i domki jednorodzinne. Niektóre znajdują się na terenach zalewowych i powstały w tym miejscu już po powodzi w 1997 r. Wybijają także studzienki ściekowe w okolicy dworca Nadodrze, m.in. na ulicy Staszica. Właśnie przesiąkania i w konsekwencji przerywania wałów najbardziej obawiają się teraz mieszkańcy zagrożonych powodzią miast. Trudna sytuacja jest również na innym wrocławskim osiedlu - Osobowice i w okolicach jazu Bartoszowickiego, gdzie żołnierze umacniają wały. Centrum Zarządzania Kryzysowego Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego informuje, że w województwie jest 15 newralgicznych miejsc, gdzie wały mogą albo przeciekać, albo wręcz nie wytrzymać tak długiej fali. W samym Wrocławiu takich miejsc jest kilka - m.in. na Kozanowie, na Grobli i Rędzinie. Rafał Jurkowlaniec, wojewoda dolnośląski dodał, że fala kulminacyjna, która dotarła do Wrocławia z samego rana, wciąż jeszcze nieco rośnie i podnosi się poziom wody w rzekach. "Między godz. 9 a 9.30 na wodowskazie pomiarowym w Trestnie woda podniosła się o 3 cm" - mówił wojewoda. W okolicach Wrocławia zagrożone są wsie: Kotowice, Uraz, Raków, Wilczyce, Zgorzelisko, Krzyżanowice, Psary, Sołtysowice i Polanowice. W okolicznych wsiach nie ma prądu w 500 domach - został on wyłączony ze względu na bezpieczeństwo ludzi. W rozmowie z PAP mieszkaniec Wilczyc przyznał, że co prawda został wezwany do ewakuacji, ale nie zamierza opuszczać domu. "Przeniosłem wartościowe rzeczy na górę i czekam na wodę. Mam nadzieję, że jednak nie dojdzie do mnie" - powiedział PAP pan Andrzej. Natomiast mieszkaniec Krzyżanowic, który jeszcze w piątek wieczorem wszystkie meble i wartościowe rzeczy wyniósł na górę, obserwuje rzekę Widawę, do której ma być przerzucany nadmiar wody z Odry. "Wywiozłem żonę z dziećmi do przyjaciół. Sam czekam na wodę, ale liczę, że się nie doczekam" - mówił z kolei pan Wojtek.

Gość amska2
jak to strasznie wyglada :( Wspolczuje mieszkancom...

Gość masakra :(
moja siostra po raz kolejny jest zalewana :(