Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwoka123

nerwica wieśniacza

Polecane posty

Gość kwoka123

Czy ktoś z was miał może coś co nazywa się . neurosis rusticana

Gość oligarchia plebejska
sso? :D

w googlach takie coś nie istnieje więc takie coś nie istnieje

Gość kwoka123
A to to co: http://www3.uj.edu.pl/alma/alma/64/01/12.html FRagment: " Oczywiście stary, szlachecki jeszcze domek Masłowskich na Roli Biedroniowej, stryja Jędrka, zachował się - chyba do dziś. Gdy Wawrzek wrócił z tułaczki wrześniowej, wpadł w szok na widok spalonego gospodarstwa i domu i zapadł na tzw. neurosis rusticana. Gospodarkę prowadziła stryjenka, wychowując przy tym troje dzieci (Józka, Marysię i Jaśka)."

Gość kwoka123
"Niekiedy nerwice hipochondryczne bywają niezwykle uporczywe. Zdarza się, że chorzy latami nie pracują, nie wychodzą z domu, a nawet nie wstają z łóżka. W Polsce tego typu nerwice są nierzadkie wśród ludności wiejskiej, stąd ich żartobliwa nazwa ,,neurosis rusticana". Zwykle w takich przypadkach do utrwalenia się nerwicy przyczynia się swoistość roli chorego. Fakt, że jest: się chorym, niejednokrotnie broni pacjenta przed poczuciem klęski życiowej, np. w wypadku niepowodzenia w studiach, gdy trzeba wracać z powrotem do rodzinnej wioski, w wypadku perspektywy staropanieństwa itd, Czasem swą pozycją chorego pacjent podświadomie mści się na swoich najbliższych, np. rodzicach, współmałżonku. ,,Byliście dla mnie niedobrzy, to teraz patrzcie, jak ja cierpię". * * Kępiński - Psychopatologia nerwic

Gość kwoka123
nerwica wieśniacza

navigator o to mi chodziło 🖐️ może powinnam wpisać łacinska nazwe