Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alicja_w_krainie_czarów

domowy chleb

Polecane posty

Znacie jakieś przepisy na domowy chleb? Kiedyś jadłam taki z prodiża z makiem i sezamem i masełkiem. Pyszny był. Chciałabym coś takiego zrobić, ale nie mam przepisu i chyba z piekarnika nie wyjdzie taki dobry. Ale robią teraz te wszystkie wypiekacze, korzystacie z tego? Jestem gotowa sobie to kupić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Możesz kupic gotową mieszankę,np. w lidlu, kosztuje 4.99 i starcza na 2 chlebki po ok. 750gram. Łatwy w przygotowaniu,dodajesz tylko wodę,a po wyrośnięciu pieczesz w piekarniku.Pyszny jest,zwłaszcza słonecznikowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eee, lepiej zrób sama, ten przepis z wielkiegożarcia jest sensowny. Do takiego chlebka można dodać oliwek, maku, sezamu, dyni, siemienia. Pyszny jest zwłaszcza na ciepło ze stopionym masełkiem;) Też bym sobie chciała kupić wypiekacz, bo z piekarnika to taki chleb nie wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kluchy gotowe
z piekarnika wychodzi normalny, pyszny chleb. Ja piekę taki z zakwasu, bez drożdży, czasem razowy albo z ziarenkami. Wolę to niż dodatkoe urządzenie w kuchni A z wypiekacza wyjdzie jeden mały bocheneczek, na moją rodzińęto na raz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To zależy chyba jaki masz piekarnik, bo w gazowym chyba chleba nie zrobisz. Ja mam taki wypiekacz i bardzo sobie go chwalę, choć chleba nie piekę na co dzień. Duży bochenek na pewno by mi się szybko zepsuł. Mam Moulinexa Home Bread XXL. Ma pojemność 1,5 kg, więc też nie małą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
Dosyć często piekę chleb w gazowym piekarniku i jest super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przecież świeży chleb
można zamrozić i nic się nie psuje... Po rozmrożeniu ma świeżość jak sprzed włożenia do zamrażalnika. Ja jakbym miała miejsce w kuchni, to na bank bym sobie maszynę sprawiła, żeby piec własne chleby...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Domowe chlebki są najlepsze na świecie :) Ja też kiedyś piekłam w zwykłym pikarniku (z tego co wiem to prodiż działa dokładnie tak samo więc i upieczony chleb wyjdzie taki sam jak z prodiża) i wyszedł spoko. Ale jeśli chcesz to zawsze możesz kupić taką maszynę do pieczenia bo jest ich trochę na rynku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hej to jak w końcu
wyjdzie chleb piieczony w gazowym pekarniku??Bo sie napaliłam żeby upiec, a nie mam innej opcji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
Oczywiście, że wyjdzie. Ja często piekę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyjść wyjdzie, ale trzeba skupić większa uwagę na pieczeniu. Ja raczej bym polecała zakup jakiegoś wypiekacza do chleba jeśli chcesz piec takie chlebek częściej. To nie są drogie urządzenia. Zobacz nawet na tego zelmera http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Wypiekacz_ZELMER_43Z011_-94482,126.html niecałe 200 zlotych a dużo wygodniej niż w piekarniku :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej ja też polecam ten z lidla ;) Mieszanki wychodzą bardzo dobre no i najważniejsze - łatwo przygotować i można upiec w piekarniku. Do tego są różne smaki, a chleb jest dobry nawet na drugi albo trzeci dzień :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzisiaj się wkurzyłam, bo chleb kupiony w supermarkecie po 3 dniach spleśniał..nawet w teoretycznie dobrych piekarniach zdarzały mi się takie sytuację i stwierdziłam, że sama się za to wezmę. Faktycznie ten wypiekacz w rozsądnej cenie jest, z pewnością jest wart przyszłych wypieków, bo obecnie to nie mamy żadnej pewności, co oni do tego chleba dodają. :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga201111
Mam pytanie o przepis na jakiś pyszny chlebek, który zawsze wyjdzie :) Może ktoś piekł w prodiżu? bo piekarnika nie mam :) pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość domowa piekarnia
a ja odradzam zakup maszyny do pieczenia chleba, w piekarniku wychodzi o wiele szybciej, taka maszyna to dla mnie strata czasu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bardzo często piekę chleb w piekarniku elektrycznym,całej mojej rodzinie bardzo smakuje.Podaje przepis; w 4 szklankach wody ciepłej z kranu rozpuszczam 2,5dag drożdży,jedną płaską łyżkę cukru i jedną płaską łyżkę soli,odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce,następnie dodaje ten zakwas do 1 kg.mąki pszennej (nie tortowej )l wyrabiam ciasto.Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żeby chleb się nie kruszył jak wyrośnie mieszam i znowu czekam aż wyrośnie(tak robię 2 razy).Następnie przekładam do dwóch brytfanek prostokątnych i znowu odstawic trzeba do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku 200C ok 45minut.Naprawdę bardzo dobry chleb wychodzi,długo jest świeży.Jakby coś to pisac na glob@onet.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domowy może i smaczny jednak nie ma to jak chleb z prawdziwego pieca i zakwasie! a talka papka z miksera , termomixu , to nie to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szalony kogut
a to niby dlaczego w domu nie można zrobić w domu chleba na zakwasie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam przyjaciółki:)
ten przepis na chleb który podałam to nie jest żadna papka czy coś takiego jak wyraziła się koleżanka powyżej,wyrabia się go ręcznie! i piecze w piecu w formach,jak ktoś nie spróbuje niech nie pisze głupot ,pozdrawiam Aga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość b. dobry i z piekarnika te z,
wyjdzie w piekarniku:) ja mam taki stary sprzed 100 lat :P i wychdoziłzawsze, z tym, że skoro już bawić się w domowa robotę to polecam "zdrowy " chleb, bezdrożdżowy tylko na zakwasie no i wiadomo mąka razowa i takie tam, można dodać siemię lniane, jakieś tam słoneczniki/dynie sezam, co się tam chce;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość b. dobry i z piekarnika te z,
jak się w domu nie da na zakwasie, to niby co ja jadłam:D tylko że tam się nic nie miksowało. trzeba tez mieć zakwas od kogoś....alb osamemu zrobić ale to juz więcej roboty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość b. dobry i z piekarnika te z,
aha i plus oczywiscie taki, że....nie ma żadnych konserwantów, a może tydzień ! nawet leżeć i nie spleśnieje....tylko się suchy robi, no ale można odświeżyc. a nie te syfy napchane ulepszaczami a i tak się na 3 dzień psują:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maszyna DO CHLEBA TO ŻADNA strata czasu bo ona sama wszystko robi wystarczy tylko wsypać wszystko i potem wyjąć gotowy chlebek a w tym czasie można robić cokolwiek albo pójść na zakupy. A z piekarnika nigdy taki pyszny nie wyjdzie jak z wypiekacza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no no nooooo
cóż....mam maszynę do chleba , ale częściej piekę w piekarniku, bo samo pieczenie chleba trwa krócej, a w tym przypadku znaczy też oszczędniej, maszyna wypieka 3 godziny, w piekarniku wystarczy 1 godzina-max 1,5 w zależności od rodzaju chleba i nikt mi nie wmówi, że chleb z maszyny wypiekany z mieszanek jest lepszy od żytniego chleba na zakwasie amen :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja zrezygnowałam wgl z pieczenie domowego chleba od czasu jak mam http://www.lajkonik-pik.pl/pl/krakow blisko domu, faktycznie piekę pyszny, naturalny i nie ma co się urabiać samej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dawno nie jadłem kupnego pieczywa. moja narzeczona kupiła sobie na avans.pl urządzenie do pieczenia chleba i sami sobie teraz jemy ciepły i świeży chleb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie mam czasu na robienie chlebków, poza tym kupuje pyszne chleby w www.pjedynka.pl wiec nie czuje takiej potrzeby, by robić je sama, wole ten czas poświęcić mężowi oraz dzieciom :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×