Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamakafeterianka

co zrobić, by niemowlak chciał pić z butelki/niekapka. doradźcie drogie mamy.

Polecane posty

Gość mamakafeterianka

moja córka (8,5 miesiąca w przybliżeniu) dotychczas była na piersi. odstawiam ją właśnie, ale nie chce pić mleka modyfikowanego. zawsze jest krzyk,płacz,wypluwanie, a jak podam jej kaszkę mleczno-ryżową to wcina, tylko, że łyżeczką. od zawsze nie tolerowała butli, piła tylko z piersi i nic więcej, żadnych soczków,herbatek,wody nawet jak był upał. próbowałam ją uczyć pić z butelki/niekapka to się bawiła, gryzła smoczek, rzucała tym. teraz mam taki problem, że w dzień córka zamiast piersi dostaje: kaszkę, drugie śniadanie (posiłek mleczny, jajecznica etc), potem obiadek i deser, na wieczór kaszka i spanie. Aaale (i tu jest właśnie problem) budzi mi się trzeci dzień (dopiero tyle trwa odstawianie) 4-5 rano i właśnie wtedy potrzebowałabym tej butli, żeby podać jej mleko, rzadką kaszkę czy przepoiła herbatką tylko, że ona nie chce, więc muszę dawać jej pierś (a nie chcę już wcale karmić, bo niedługo MUSZĘ przestać), bo nie będę jej o 4rano dawała kaszki łyżeczką, bo mi się rozbudzi, z resztą obydwie jesteśmy na wpół śpiące i nie wiem co zrobić z tym fantem. Jak mogę nauczyć dziecko pić z butli/niekapka. pomocy:)

ja poprostu co jakić czas proponowałam kubek, aż obie załapały. oczywiście zabawa to nieodłączny element poznawania tego sprzętu, więc trzeba parę razy przebrać bo na pewno się poleje.

Gość mamakafeterianka
dzięki adzia, muszę próbować...a może są jakieś specjalne smoczki, butelki, które dziecko bardziej zaakceptuje. wie ktoś może na ten temat? córka trzeci dzień piersi nie dostaje i wcale jej nie potrzebuje, chodzi mi tylko o te ranki, żeby coś wypiła i poszła spać, a tak to muszę jej pierś dawać, niedługo pewnie pokarm mi zaniknie, z resztą będę musiała definitywnie zakończyć karmienie, a ona butelki jak nie chciała tak nie chce.

Gość ja wszystko stopniowo
Ja nic nie robiłam tak nagle, dziecko do wszystkiego przyzwyczajałam powoli. Pierś odkładałam kilka tygodni, też nie chciała mi mleka pić z niekapka ale sok/herbatkę piła więc jej podawałam a mleko w butelce ze smoczkiem, z czasem dostała kubeczek i tak powoli sie przestawiała. To samo ze smoczkiem, nocnikiem, spaniem w swoim łóżeczku itd. Myślę, że to najlepszy sposób - nie robić dziecku rewolucji a małymi kroczkami :) powodzenia

Gość mamakafeterianka
dzięki fajna babko, muszę podskoczyć do reala lub tesco, może będą, bo popołudniu duże sklepy dla dzieci są pozamykane:o

Gość mamakafeterianka
ja wszystko stopniowo- dzięki za wypowiedź, rozumiem Twoją metodę, natomiast ja nie mogę czekać kilka tygodni, powiem Ci, że zabrałam jej pierś z dnia na dzień (oprócz tej porannej), ale mała z tego powodu nie przeżywa, nie domaga się, nie płacze. nie chce po prostu zaakceptować butelki, w której cokolwiek by było, bo próbowałam kilkanaście razy przez 3 miesiące dać jej coś do picia i nic, to samo z niekapkiem, gryzie go, bawi się nim, także kwestia podchodów i kilkutygodniowego przeciągania i tak u mnie nic nie wskóra, musi to być coś co ją zainteresuje, z czego będzie po prostu chciała pić sądzę:)