Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

HYZIA GYZIA

badanie na prolaktyne

Polecane posty

witajcie, mam pytanie dla obeznaniych w twmacie badan na poziom prolaktyny we krwi. chcialabym zrobic sobie takie badanie, czy trzeba czegos przestrzegac przed ym badaniem/ trzeba byc na czczo? i czy jest jakis dzien w cylku czy mozna je robic w kazdym dniu cyklu, bede wdzieczna za info, pozdrawiam.

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
na czczo bez specjalnych zalecen ;)

Gość trzeba w konkretnym dniu
ale nie pamiętam w jakim, robiłam to dawno - w każdym razie lekarz wyznaczył określony dzień cyklu. Oczywiście, jak w ten dzień wypadnie np. niedziele - to się nie przejmować i iść dzień później, ale dobrze zajrzeć w kalendarz już u lekarza. Mi też powiedział, że nie trzeba być na czczo.

w tym w;asnie problem, bo chce isc sama bez skierownia od lekarza, u nas sa tacy lekarze, ze nie doprosze sie skierowania:(

Gość popytaj na zdoriwu i urodzie
tam są topiki nt prolaktyny

Gość mjernik
badanie prolaktyny robi sie w dowolnym dniu cyklu, jeśli nie masz skierowania zapłacisz około25-30 zl. Zrób sobie dodatkowo badanie prolaktyny po obciążeniu, dostajesz tabletkę i za godzinę ponownie pobierają Ci krew.

Gość mjernik
mnie lekarz mówił, że badanie prolaktyny można robić w dowolnym dniu cyklu, ale tutaj znalazłam coś takiego "Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem. Najlepiej przeprowadzić badanie wraz z tak zwanym obciążeniem(po przyjęciu metoklopramidum) co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy.

Gość mjernik
bardzo proszę 🖐️