Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wecka

Co sądzicie o tej karmie dla psa?

Polecane posty

Gość wecka

Wiele się mówi dzisiaj o zdrowym żywieniu zwierząt, ale jak się przeczyta etykietę na opakowaniu "dobrej" karmy to wszędzie mączki z kurcząt lub ryb (czyli odpady nieprzydatne do spożycia przez ludzi) no i oczywiście dużo zbóż, często groch (sraczka?) i ziemniaki (po co jak pies ich nie strawi?) Chciałabym was zapytać o karmę firmy Josera, coraz więcej hodowców ją poleca, ale jakoś nie jestem przekonana. Może ktoś miał z nią dłuższy kontakt? Czym żywicie swoje psy?

ja swojego psa (pibull) karmię eukanubą, arionem i raz skusiłam się na karmę josera, jednak na opakowaniu nie było nic po polssku wyjaśnione, więc mieszałam z arionem i jakoś zeszła... najlepiej zapytać weterynarza, przy najbliższej wizycie.

Gość wecka
obawiam się, że weterynarze nie mają dobrej wiedzy jeśli chodzi o żywienie, zawsze będą wciskali to co się sprzedaje w przychodniach, czyli najczęściej royal, hills, eukanuba tak z ciekawości Eukanubę psy chętnie jedzą?

mój pies je, bo nie ma innego wyjścia, aczkolwiek chyba nie za bardzo mu smakuje, nie ma tam żadnych ulepszaczy jak w tych wszystkich chappi... a za frolica zwykłego dałby się pokroić.. przez ten sztuczny zapach pewnie, czasami kupuję małą paczkę śmieciowego jedzenia i daję pojedynczo chrupki w ramach np. nagrody. Ogolnie jak postawisz dwie miski, jedną z porządną karmą a drugą ze śmieciową o gwarantuję że rzuci się na tą drugą.. Jednak karmiąc porządną karmą wychodzi taniej, bo pies mniej jej zjada, jest lepiej zbilansowana niz ta tania karma, której 1kg podejrzewam ze na raz by nosem wciągnął. a o jakiego psa konkretnie Tobie chodzi? Jeśli przyzwyczaisz go od małego to myślę, że nie będzie miał z tym problemu.

Gość wecka
ja wiem, że większość jedzenia, nawet tego z droższej półki jest skrapiana tłuszczem żeby zapewnić psu odpowiednią smakowitość dzisiaj przeglądałam ofertę karm (i porównywałam) na pewnym sklepie internetowym w zasadzie najbardziej sensowne wydają się karmy firmy orijen gdzie jest na prawdę sporo mięsa (jak dobrze pamiętam ponad 33%) i do tego odpowiednia suplementacja chondroityna i glukozamina są niezbędne żeby nie spaskudzić stawów u młodych psiaków, a tak na prawdę niewiele drogich karm ma je w swoim składzie ja już się zastanawiam czy nie lepiej gotować i suplementować odpowiednimi dodatkami :)

a co do puszek to moge polecić z czystym sumieniem animonda gran carno, czasami kupuję i co jakis czas daję dla urozmaicenia.

Gość wecka
mam pinczera średniego i dobermana :)

Gość wecka
puszki miałam są na pewno smaczne :) jest tylko jedna dziwna rzecz bardzo szybko się psują po dobie w lodówce rośnie grzyb

Gość wecka
po takich karmach większość rasowych psów dostanie alergii, a te z ras większych dysplazji...nie jest to najlepsza opcja

Gość wecka
a co za różnica czy ma rodowód czy nie? Moje mają, ale miałam wcześniej kundelka i traktowałam tak samo

Gość monika1974
mój pies je wszystko co my domownicy:) jest zdrowa i ma śliczną błyszczącą sierść ma 16 lat i tylko raz potrzebowała pomocy weterynarza po tym jak ją użądliła osa bo okazało się że dostała wstrząsu:( i niech nikt nie opowiada bajek na temat tego że pies musi być na karmie za którą należy co miesiąc wywalać po 200 zł. bzdety!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość borderka
Dobór karmy zależy od samego psa tj. czy jest to duża rasa,średnia czy mała? czy jest to pies ze skłonnościami do czegoś( przykładowo owczarek niemiecki ma często problemy z trzustką, west z ilością białka itp.), czy jest to pies pracujący, mieszkający w domu, ile ma lat? Duże psy starzeją się szybciej. Już od 5 roku życia. A co do składu karmy - w psiej karmie musi byc dodatek zbóż bo pies jest względnym mięsożercą czyli ma też zapotrzebowanie na produkty pochodzenia roślinnego. Rośliny to przecież błonnik, włókno, MOS, FOS poprawiający perystaltykę jelit, skrobia. Nie porównujmy zwierząt do ludzi bo nie jesteśmy tacy sami:P Ale mamy też pewne podobieństwa - sól nam szkodzi(wspomniane szynki), konserwanty i barwniki(kolorowa karma). Najtańsze karmy można porównac do McDonalda. Jeśli ktoś nie ma potrzeby dbania o zwierzaka to po co w ogóle go bierze? rasowy czy nie trzeba o niego dbac. Ja się skłaniam ku karmie hills i tańszej typu arion(ale do tego dodawałbym już witaminy).

Gość aaagnie
Borderka

Gość 260790
Od razu powiem ze nie czytalam wszystkich postow... Mam owczarka niemieckiego, jak tylko ja przywiozlam do domu to dawalam jej eukanube 15 kg ale nie chciala jesc bo byla za twarda pozniej jakos dostalismy probki royal canin i najesc sie nimi nie mogla tak jej zasmakowaly... I nie wiem czy faktycznie cos w tym jest czy nie ale jak czasami kupie jej jakies chappi, frieskies itp w markecie to widze, ze siersc jej plowieje, inne klocki stawia, albo super rzadkie albo super twarde takze co lepsza karma to lepsza ale nie dla kazdego psa musi byc ta sama...

Gość borderka
Moim zdaniem pies, kot, królik, kameleon i co tam ktos sobie jeszcze wymarzy potrzebuje warunków i wiedzy. Nie zatrzymasz tego, że pies jest towarzyszem człowieka, a nie biega w watasze jak dawniej. myślisz, że w naturze też jadł samo mięso? Najczęściej ofiarami padają przeżuwacze czy inne zwierzęta, których pokarmem są rośliny. Każdy drapieżnik( w tym nasz pies czy kot) najpierw wyjada treśc żołądka i jelit... a co tam jest? tadaaa...nadtrawiony pokarm roślinny:) Tauryna która jest pozywką dla mózgu i układu nerwowego:) tylko trudno mi wyobrazic sobie jak york poluje:P chociaż kiedyś był doskonałym łapaczem gryzoni. Nie uczłowieczam zwierząt, ale skoro jestem człowiekiem i wiem czego ów zwierzak potrzebuje to czemu mam mu tego nie dostarczac? Bez wielu rzeczy pies czy kot się obędzie i nie jest mu to do szczęścia potrzebne, ale pokarm to podstawa. Gotowanie tez jak najbardziej popieram, ale to wymaga wiedzy i to wbrew pozorom dużej:)

Gość Bon Appetit...
Mam Yorka. Nie kupuję mu gotowego jedzenia bo go nie tknie. Jak gotuję zupę wrzucam udko dla psa. Piesek je z nami, tylko z ręki :P I lubi kocią karmę.

Gość borderka
Zastanawiam się co robią weterynarze? Dlaczego nie tłumaczą? (chociaż ja na swojego nie narzekam). Karmienie czymś psa tylko dlatego, że on coś lubi...ja tez lubię czekoladę i już! Ale czy to powód żebym ją jadła ciągle? Jasne mogę sobie jeśc i tyc, a potem leczyc się z nadwagi, cukrzycy,nadciśnienia i miec zdeformowane stawy. Ale ja ją tak lubię:P Tak samo z kastracja kotów - ludzie robią wielkie oczy jak słyszą o tym, że trzeba zmienic karmę na utrzymującą ph moczu.

Gość Bon Appetit...
Nie napisałam przecież, że karmię go kocią karmą :P Poza tym jedzenie domowe jest o wiele zdrowsze. Dbam o diete mojego psa, Np. gotowane miesko z indyka, mieszanka warzyw, skrobi. Tylko że jest droższe i nie każdemu się chce.

Gość borderka
Napisałam już wcześniej, że do gotowanego jedzenia nic nie mam o ile jest dobrze zbilansowane, niedoprawiane itp. Można podawac wiesiołek na okrywe włosową, siemie lniane na ochrone przewodu pokarmowego, żółtko czy twaróg i jest super. Wszystko jest dobre tylko z głową.

Gość Lady Jey Jey
Mój piesek je pedigree i daje radę bez problemu. Ma ładną sierść i jest zadowolony z życia, twarde dowody :P Polecił nam tą karmę weterynarz... Generalnie to ma urozmaiconą dietę. Nie przesadzajcie z tymi karmami, bo jakby tak się porządniej zastanowić, to te psy jedzą lepiej od Was... To chyba trochę nie halo :P

Gość a ja mam kundelka
daje jej BRITa light&senior. Karme sobie chwale, chociaż wiem że najlepsza to nie jest :) Właśnie nam się kończy 15kg i teraz dla odmiany zamawiam acane, jej jeszcze nie miałam i jestem ciekawa jak piesek zareaguje

Gość borderka
brit jest całkiem niezły, acana też - tylko są mniej popularne:) Kiedyś po prostu nie było tych karm na rynku, nie były one dostępne. Nie zawsze to co w reklamie wydaje się super takie rzeczywiście jest. Nie tylko produktów dla zwierząt się to tyczy:P Mój pies był uczulony na chappi i pedegree o puszkach już nie wspominając. Po zmianie karmy przeszły przykre dolegliwości pies przestał wygryzac sobie sierśc, drapac po uszach. Kota(syberyjski) karmię royalem dla maine coona + inne rodzaje royala i jest okej. Włos łatwy do pielęgnacji, nie filcuje się, kot choc 6 letni wciąż skory do zabawy:) Miesięcznie zjada ok 2 kg karmy - czyli mało jak na kota ważącego 7 kg. Śmieję się, że mógłby pracowac jako tester jedzenia bo żadnej wędliny nawet nie chce powąchac:P pozdrawiam

Gość bogdi
Ja swoje pinczery karmię karmą CANAGAN - nie zawiera zbóż, zawartość mięsa ok. 60 %, do tego warzywa i zioła także po etykiecie samo zdrowie. Moje psiaki się zajadają. Warto dać szansę temu wynalazkowi.

Gość hradec
jakiś czas temu przestawiłem się z puriny na canagan i jest lepiej. Cenowo podobnie, ale po składzie widać, że Canagan jest zdrowszy dla psa