Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ommabi

CO ZROBIĆ ŻEBY NALEŚNIKI NIE WYSZŁY GUMOWATE ?

Polecane posty

Gość ommabi

ewentualnie co robie źlle ? dajcie jakis dobry przepis zeby były pulchne i puszyste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejuuuuuu
zimne mleko ubijasz trzepaczką z jajami i cukrem do tego dosypujesz mąkę, troche oleju i sa pulchne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejuuuuuu
można też dodac odrobine proszku do pieczenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdffsd
3 jaja na 0,6l mleka (3,2% najlepiej), duża szczypta soli, i mąka tak aby się ciasto dobrze rozlewało ale też nie za dobrze. sama znajdziesz złoty środek. i na patelnię zawsze trochę oleju (kujawski najlepszy), nawet jak masz super hiper teflonową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdffsd
zamiast proszku daj trochę wody gazowanej jak lubisz puszyste a zamiast cukru trochę miodu jak już lubisz bardzo słodkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kombinuj aż się uda
Nie wiem, ale wydaje mi się, że za dużo mąki dajesz i wychodzą gumowate. Mi się czasem rwą, ale gumowate nie wychodzą kurtka. I nie podam Ci przepisu, bo na oko robię :|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mi sie wydaje ze duzo zalezy od konsystencji bo za grube nalesniki sa wlasnie takie gumowate. ja smaze na patelni teflonowej bez tluszczu, ale odrobine tluszczu dodaje do ciasta i mleko mieszam pol na pol z woda. wychodza idealne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ommabi
mozliwe ze za duzo tej maki daje i jajek, około 3 jaja na 2 szklanki mleka. to za duzo chyba co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wg mnie za dużo
ja na pół litra mleka daję 1, góra 2 jajka. Podobno nikt nie robi lepszych ode mnie :) Nie podam dokładnych ilości bo robię na oko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robimy ciasto i na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Na rozgrzaną patelnię i gotowe:)Żadnych proszków do pieczenia,sodek i ect.Damian

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
E tam ...dodaj gipsu będą chrupiące

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dodaj pół szklanki wody gazowanej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jedno jajko i do lekkiego rozrzedzenia wody gazowanej, nigdy na samym mleku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zamiast trującej mąki pszennej bierzesz drobno mieloną mąkę ryżową 20%, mąkę kukurydzianą20%,mąkę kokosową 5%, mąkę jaglaną15%, mąkę ziemniaczaną20% resztę dodajesz pszennej może być pełne ziarno. Mieszasz to razem dodajesz jajka mieszasz i dolewasz stopniowo zimnej wody aż wyjdzie ci gładka płynna masa wychodzą smaczne i chrupiące ale nie gumowate. W ogóle skrobia nadaje fajnej chrupkości. Gdybyś chciała zupełnie zrezygnować z mąki pszennej to musiałabyś odrobinkę szczyptę gumy guar dosypać bo się rozleci inaczej. Kichy ci się nie zagazują po tej ostatniej wersji ale jeśli zamienisz klasyczną białą pszenicę na pełne ziarno to może nie będzie tak źle.;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×