Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Kalinki

ja nie pracuję, czy mężowi przysługuje urlop tacierzyński?

Polecane posty

Gość mama Kalinki

słyszałam w wiadomosciach, ze ojcom należy się tydzień płatnego urlopu tacierzyńskiego do ukończenia przez dzoecko roku życia. Ja nie pracuje wiec nie wiem czy mezowi sie nalezy. Szukam w necie i jedni piszą, ze nalezy drudzy, z enie wiec sama już nie wiem. Wie ktoś z was na 100% jak to jest.

Gość panda.manda1
oczywiscie ze przysługuje z jego stosunku pracy

tu macie o tym: Od nowego roku 2010 także tatusiowie otrzymają prawo do płatnej przerwy w pracy zawodowej, którą będą mogli poświecić swoim dzieciom. Prawo do urlopu i zasiłku za ten okres będzie odrębne od praw matek oraz niezależne od ewentualnego korzystania z podstawowego i dodatkowego zasiłku macierzyńskiego. Urlop tacierzyński będzie przysługiwał wszystkim osobom, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym, nie tylko pracownikom. Prawo do zasiłku nabędą więc tak zleceniobiorcy, jak i pracownicy, czy przedsiębiorcy. Ważne więc będzie, czy ojciec jest ubezpieczony, a rzeczą wtórną pozostanie z jakiego tytułu. Wymiar urlopu ojcowskiego i zasiłku za ten okres będzie wynosił odpowiednio: * od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011r. 1 tydzień, * od 1 stycznia 2012 r. 2 tygodnie. Ojcu wychowującemu dziecko będzie przysługiwał zasiłek nie dłużej, niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Oznacza to, że o macierzyński będą mogli wnioskować również ojcowie dzieci urodzonych przed 1 stycznia 2010 r., które nie skończyły jeszcze pierwszego roku życia. Jeśli więc na przykład dziecko urodziło się 1 czerwca 2009 r., to jego ubezpieczony ojciec może złożyć wniosek o tygodniowy macierzyński, trwający maksymalnie do 31 maja 2010 r. W celu udzielenia urlopu ojcowskiego i otrzymania za ten czas zasiłku, tata będzie musiał złożyć pisemny wniosek swojemu płatnikowi zasiłku (pracodawca, ZUS), minimum na 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Otrzyma zasiłek odpowiadający macierzyńskiemu, a więc obliczany w ten sam sposób (100% podstawy wymiaru zasiłku, którym jest średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy, pomniejszone o 13,71% składek finansowanych przez ubezpieczonego).

Gość biała mewa
matkaizona................. sama jestes durna baba jak tak sie odnosisz do kobiety, która kulturalnie prosi o rade

hahaha:D pokazałaś poziom inteligencji:D tylko na tyle cię stać? wspolczuje oj wspolczuje dziewczynko:D