Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiapelasia

Dodatkowe ubezpieczenie na życie, III filar emerytalny - warto?

Polecane posty

Gość kasiapelasia

Zastanawiam się nad III filarem ale kompletnie się na tym nie znam, nikt ze znajomych nie ma (mam 30 lat)wiem, że można wszędize zwrócić się do doradcy ale zalezy mi na szczerej poradzie rozmowie a nie NACIĄGANIU na konkretna usługę (wartą albo nie wartą) Kto jest w III filarze a;bo płaci sobie dodatkowe ubezpiecznie na życie??

Gość lola i bola
około 160 zł na m-c? stać cię? :) jesli jestes zdrowa jak koń to się opyla , ale jak na coś chorujesz to na wypadek ewentualnej śmierci uposażony może i tak nic nie dostać bo wynajdą jakieś powiązanie z twoją chorobą i kicha:D

Gość kasiapelasia
hhmm, wiesz mam 30 lat pozornie jestem zdorwa jak koń :P ale wiadomo - w kazdym momencie coś mozna znelźć, moge mieć wypadek, wylądowac w szpitalu - na to nie ma reguły, siła wyższa ! ;0 Skąd wiesz że 160 zł??? z tego ci się minimalnie orientuje skłądka jest niemal dowolna, nawet poniżej 100 zł - ale nie upieram się... Chodzi mi np. o płacenie sobie na przyszłą (większą) emeryturę - żebym nie bidowała na starość, tezeba juz teraz o tym pomyślec ;) w sumie na wypadek śmierci wypłata odszkodowania mniej mnie interesuje - boto bedzi ejuz po 'prokach' :D

Gość kasiapelasia
po ptokach' - sorry za literówki :O

Gość ja w tym dlugo robilam
zalezy od firmy jaka skladka. Ja robilam takie od 75zl z generali compensy i kilku innych. Mialam klientow ktorzy zdeklarowali sie odkladac nawet 300zl miesiecznie. Doradca zrobi ci symulacje ile odlozysz do emerytury. A ja w zyciu nie bede oszczedzac w ten sposob! Jeden wielki przekreta. Lepiej na pewno lokate zalozyc. Masz pytanie, pytaj

Gość gupio_mondra.
to się opyla jak umrzesz śmiercią tragiczną zaraz po "uprawomocnienu":D się ubezpieczenia , wtedy uposażony ma kaske małym wkladem:)

A u mnie prawie cała rodzina ma III filar. Ja jestem zadowolona, duza suma ubezpieczenia i cośtam sie odklada, a poza tym mam super doradce-zawsze mnie informuje co sie dzieje z moimi pieniążkami. Sama nigdy bym nie odlozyla zadnej kasy na starosc, a tak moze choc pare groszy sie uzbiera :-P Ja płace 100 zl/mc, maz 150 zl/mc i 150 placimy dla synka :-) Polecam!!

Gość ja w tym dlugo robilam
a wiesz dlaczego przez pierwsze 3 lata nie opyla sie tego wybierac bo wyplaca ci cos symcolicznie o ile wogole? A wogole zeby wybrac to co wplacilas to wyrownuje sie to dopiero po 10 latach i o tym mowilismy otwarcie. Wiesz dlaczego? Chyba nie wiesz ile doradca dostaje kasy za ciebie i nie tylko on

Gość energiaaa
Czyli co, Twoim zdaniem lepiej jest czekać na fantastycznie wysoką emeryturę z OFE i ZUS ?

Gość Monica38
Napisz, może coś wymyślimy: monika.tyczynska@wp.pl

Gość ekspert_finansowy
Oczywiście, że warto. Nie ma co liczyć na emeryturę z ZUSu, tym bardziej że z roku na rok wysokość emerytury spada. W tym roku, dla osób przechodzących na emeryturę jest to kwota w wysokości 58% zarobków, dla porównania w 1980r. było to 95%. Polecam III filar, ale z prawdziwego zdarzenia, a nie jakieś fundusze inwestycyjne czy nawet IKE, które tylko w nazwie są emerytalne. Po reformie od 1999 roku wszystko jest sprzedawane jako III filar, ale to nie o to chodzi. Sporo ludzi potraciło na pseudo III filarach, dlatego panuje teraz przeświadczenie, że III filar to jest strata pieniędzy. Prawdziwy III filar to taki w którym emerytura jest dożywotnia, dziedziczna i przede wszystkim znamy jej wysokość już przy podpisywaniu umowy i co najważniejsze nic nie tracimy, a tylko zyskujmy. I jeszcze jedno. Nie polecam zawierać umów z agentami ubezpieczeniowymi tylko z doradcami z firm doradczych zajmujących się finansami i inwestycjami, które mają w ofercie kilka firm i dopasują odpowiedni program. Jest to temat rzeka, dlatego jeśli jest ktoś zainteresowany to zapraszam do kontaktu: doradca@opoczta.pl

Gość kupuj co dwa miesiące
w banku jedną sztukę złota np najmniejszą w granicach 300 zł. To złoto zawsze sprzedasz w tym samym banku i nie tracisz na róznicy w robociżnie jak u jubilera. Wiadomo, że jest to lokata na dłużej, ale III filar ma tak samo. Tylk ze skrytką to juz ci nie doradzę. Surowce na świecie się wyczerpują. Ci, co kiedyś byli mądrzy i cierpliwi dzis nie boją się przyszłości. W żadne filary nie wierzę!!! Szkoda, że mnie tej mądrości kiedyś zabrakło...ale do filara i tak nie należę i nie mam zamiaru

Gość lepiej odkladaj te kase
na bankowym koncie. Przy dzisiejszym niestabilnym czasie wcale nie jest takie pewne, czy skorzystasz z funduszu, czy po Tobie beda dziedziczyc bliscy itp. Poza tym lwia czesc odkladanych przez Ciebie pieniedzy pochlona koszty utrzymania funduszu emerytalnego. Zobacz ile procent tez z odlozonej juz sumy stracisz, jesli zrezygnujesz z tej formy zabezpieczenia zanim uplyna dwa lata. Ja dalam sie nabrac na III filar i bardzo tego zaluje. Trzeba bylo kase na lokacie zostawic.

Gość ekspert_finansowy
Dlatego polecam III filar. Gwarantuje stabilność, wypłatę dożywotnią emerytury i dziedziczenie. Konto w banku nie jest dobrą receptą ponieważ w momencie ulokowania pieniędzy zarabia praktycznie Twój bank, a nie Ty. Ty tylko dostajesz małą część tego co wypracuje bank, z reguły jest marne 5%. A produkt który z reguły oferuje swoim klientom w takich przypadkach, będących w wieku 25 - 45 lat gwarantuje min. 6,5%, w tej chwili jest to dużo więcej ponieważ jest to zależne od galopującej inflacji. Nie mogę udzielić więcej szczegółów bo będzie, że robię reklamę jakiejś firmie, a nie mogę tego zrobić ponieważ działam w firmie doradczej. Jak coś to proszę pisać na e-mail.

dalej się oszukujcie pawlak powiedział żeby inwestować w dzieci szef zusu to samo powiedział czyli zus zabierze pieniądze z 3 filara na obecne wypłaty emerytom

Gość Gieorginia
Mi też się wydaje, że III filar to dobra opcja. Na temat samego IKE można poczytać tutaj http://pokazywarka.pl/q1vddz/ wg mnie to dość pewna forma oszczędzania, a to dużo - bo w dzisiejszych czasach tak na prawdę mało czego można być pewnym.

Gość zela66
Ciekawie kwestia stawek i zakresu ubezpieczenia wygląda w Otwartej Grupie na Życie ( www.otwartagrupanazycie.pl). Mój brat miał tu pierwszy polisę i teraz ja złożyłem wniosek o takie ubezpieczenie na życie. Wziąłem wariant z niższymi składkami – 39,5 złotych, więc rzeczywiście mało. Bardzo podoba mi się tutaj też obsługa, wszystko można było załatwić mailowo i przez telefon, bez wychodzenia z domu.

Gość kaya44
Jeśli ubezpieczasz swoje życie, to wyceniasz je na tyle, na ile jest warte dla uposażonego. Dla mnie dobrym wyborem okazało się evento w generali.

Gość raisza
Opłaca się mieć ubezpieczenie na życie evento bo masz pewność, że w razie nieprzewidzianych wypadków twoja rodzina będzie miała szansę z czego żyć.

Gość Mam 54 lata
III filar to jest indywidualne konto emerytalne, a nie ubezpieczenie na życie. Warto coś takiego mieć. Ja sam odkładam i śmieję się z tych co tego nie robią. Ja będę miał emeryturę a wy z tego marnego zusu nic nie dostaniecie.

Dodatkowe ubezpieczenie na życie, III filar emerytalny - warto? x Nie! Po pierwsze - wszyscy ubezpieczyciele to złodzieje. Dosłownie. Trzeba zrozumieć, że Towarzystwo Ubezpieczeniowe, jak każda inna firma komercyjna, ma za zadanie przede wszystkim przynosić zysk. O ile jednak jakaś fabryka ma zysk ze sprzedaży swoich produktów, o tyle Tow. Ubez. zarabia na naszych składkach, a traci na wypłatach wszelkich świadczeń i innych odszkodowań. Zatem w interesie Tow. Ub. jest brać jak najwięcej kasy ze składek i jednocześnie jak najmniej potem wypłacić klientom. I tak postępują. Prosty przykład z wypłatą odszkodowania za kolizję drogową. Przy podpisaniu umowy agentka ubezpieczeniowa będzie Ci obiecywać złote góry ale jak przyjdzie do wypłaty kasy to nagle rzeczoznawca mocno zaniża wartość szkody. Nie inaczej będzie przy późniejszych emeryturach. Najpierw nabiorą kasy, nachapią się, a za ileś tam lat, gdy będziecie już starzy i zbyt schorowani by włóczyć się po sądach to skapną wam jakieś grosiki zasłaniając się niezrozumiałymi paragrafami. Po drugie - chcesz mieć kasę to sama OSZCZĘDZAJ a nie dawaj pieniądze komuś. Pieniądze, które sama zainwestujesz będą pracowały na Ciebie i TYLKO na Ciebie. A gdy powierzysz je Tow. Ub. to Twoja kasa będzie pracowała na ich pensyjki, a jak coś zostanie to może łaskawie Ci coś wypłacą. Jeśli nie wiesz w co inwestować to po prostu kup złoto (najlepiej po cenie złomu) i niech leży w szafie. Jeść nie woła.

@ ekspert_finansowy 2011.07.13 Dlatego polecam III filar. Gwarantuje stabilność, wypłatę dożywotnią emerytury i dziedziczenie. x Buuuchachacha!!! :D :D :D Czy tak samo gwarantuje wypłaty jak zagwarantował wcześniej staruszkom wyższe emerytury w zamian za zrzeczenie się mieszkania? Dziadki pozrzekały się mieszkań ale zamiast obiecywanych kilkuset złotych więcej (pamiętam reklamy telewizyjne) otrzymali ledwie... kilkadziesiąt złotych (pamiętam kropki nad i i inne Jaworowicz). Naciąganie i nic więcej :D :D :D

Gość gość
@ baron pancerny dziś @ ekspert_finansowy 2011.07.13 Dlatego polecam III filar. Gwarantuje stabilność, wypłatę dożywotnią emerytury i dziedziczenie. x Buuuchachacha!!! smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif Czy tak samo gwarantuje wypłaty jak zagwarantował wcześniej staruszkom wyższe emerytury w zamian za zrzeczenie się mieszkania? Dziadki pozrzekały się mieszkań ale zamiast obiecywanych kilkuset złotych więcej (pamiętam reklamy telewizyjne) otrzymali ledwie... kilkadziesiąt złotych (pamiętam kropki nad i i inne Jaworowicz). Naciąganie i nic więcej smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif x 10/10 wlasnie tak z nimi jest

Gość gość
Tego typu ofert powinniśmy szukac w takich miejscach http://www.konsulting4u.pl Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie zwłaszcza jesli zależy nam na tym aby była jednak z najatrakcyjniejszych ofert na naszym rynku.

Gość Athen213
W dzisiejszych czasach uważam to za bardzo dobry krok w stronę spokojnej przyszłości dzięki której będziemy mogły żyć spokojnie na emeryturze. Sama mam III filar w https://www.nntfi.pl/emerytura/ikze polecam wszystkim którzy czegoś takiego właśnie szukają. Jak dla mnie to najlepszy wybór mojego życia :)

Gość Milsiaa2
Nastały niestety takie czasy że sami musimy się zatroszczyć o swoją emeryturę. ZUS tylko chce pieniądze ale już w zamian dostajemy śmieszną emeryturę. Ten chory system jest niesprawiedliwy i niestety nic nie wskazuje aby miało być inaczej. Na szczęście w wielu zakładach pracy jest coś takiego jak https://www.leggmason.pl/pl/emerytura/oferta-dla-firm/pracownicze-programy-emerytalne Dzięki czemu pracodawca odkłada dla nas pieniądze na tzw III filar oczywiście wszystko jest pod nadzorem komisji finansowej co jest całkowicie zgodne z prawem. Czy u Was też tak jest ?

Gość Anna551
Bez jakiegoś konta emerytalnego to teraz ani rusz. Sama mam konto w PKO PTE i odkładma na swoją spokojną starość. Nie wiem, czy to da mi wystarczająco, alke trzeba spróbować.

Gość dodonodi
Dodatkowym ubezpieczeniem emerytalnym jest fundusz emerytalny. Można w ten sposób zwiększyć swoją emeryturę tym samym zapewnić sobie lepszą przyszłość. https://www.pkopte.pl/ofe/