Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sgrthfyjg

LUDZIE BŁAGAMMM!!! JEST TU JAKIŚ LEKARZ????????? pomocy!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość sgrthfyjg

mam wszystkie objawy anginy - ból gardła przy przełykaniu, gardło nabrzmiałe jak cholera, nieprzyjemne uczucie gdy sie go dotyka, ogólne rozbicie, głowa mnie wczoraj strasznie bolała, mam kaszel, katar (żółty) i gardło bardzo czerwone nie jest, tylko taki ''szkląca się bialawa powłoka'' na nim jest. Nie wiem jak to opisać.... dwa dni wcześniej męczyło mnie samo kichanie, katar i kaszel i troszkę gardło bolało, a wczoraj mocno bolało i byłam bardzo osłabiona. TYLKO ZE NIE MAM W OGÓLE TEMPERATURY, a z tego co sie orientuje, przy anginie jest powyżej 38 stopni... co to może byc?????????

Gość sgrthfyjg
jest kurde sobota i zaden lekrz nie przyjmuje.. ;/

Moze na pogotowie.Jesli by to byla angina lub grypa mialabys goraczke.

przy anginie nie musi byc goraczka-z reguły jest ,ale sa wyjatki.Pozatym moze byc tez to mononukleoza.

Gość trafiona czym popadnie
akurat przy anginie zwykle jest bardzo wysoka gorączka - dwa tygodnie temu przerabiałam to z rodziną :o i trafia nagle, bez zapowiedzi, żadnego kataru, kaszlu.

Niekoniecznie -moja siora i dwie osoby ,ktore znam przechodza angine bez goraczki.Mononukl.tez jest z goraczka,tydzien temu dzieciak sasiadki uskarzał sie na objawy wlasnie anginopodobne.Kolezanka wzieła to za przeziebienie bo sie w miare dobrze czuł tzn był bez goraczki.Jednakokazalo sie to mononukl.

moze to po prostu jakies mocniejsze przeziebienie-ja bym tam sie jednak do lekarza zebrała

Gość sgrthfyjg
''Charakterystycznym i widocznym dla mononukleozy objawem jest występujący na powiekach dziecka obrzęk, przez co sprawia ono wrażenie jakby było senne i zmęczone. Pojawiająca się ok. 4 dnia trwania choroby wysypka, przypomina tę, która występuje przy odrze lub pokrzywce.' nie mam takich objawów wiec to raczej nie mononukleoza.... do lekarza pójde bo jesli to angina to nie chce mieć później przez nie leczenie powikłań związanych np. z sercem...

Gość trafiona czym popadnie
dobrze zrobisz, idź do lekarza

Gość sgrthfyjg
co prawda ostatnio byłam troche leniwa i osłabiona ale ja po prostu mam tak cale zycie (badania miałam robione 3 miesiące temu - wszytsko w normie mam)

Gość sgrthfyjg
na pogotowie???? hm... a nie można zadzwonić do jakiegoś lekarza prywatnego zeby przyjechał do domu i zapłacić za wizytę domową???

Gość jkkkkkkklloloooooooooo
to nie są jakieś straszne objawy,napewno wytrzymasz do poniedziałku kup sobie aspirynę,wit C tabletki, septolete

Gość sgrthfyjg
ale ja ledwo oddycham. tak mam nos zatkany, biore od kataru ale nic nie daje, tylko jak wezmę holsa to coś pomaga ale to na pół godziny góra...

w każdym większym mieście znajduje się przychodnia która obsługuje pacjentów w weekendy,święta,nocy nie musisz mieć skierowania na pogotowiu się z Ciebie wyśmieją jak się okaże że to drobne przeziębienie

Gość sgrthfyjg
taaaa.... tyle, że moje ''miasto'' ma 4 tys. ludności... nie 40 tysięcy ale 4.... baaardzo duże miasto, co nie?

kup sobie też krople do nosa ile razy miałem takie objawy i jakoś żyję leczyłem się domowymi sposobami a jak nie odczułem poprawy to po paru dniach udałem się do lekarza

Gość o matko kochanaa
To na pewno nie jest angina, miałam ją 2 tygodnie temu i występuje przedw wszystkim wysoka gorączka i żadnych objawów typu kaszel/katar tylko bolące gardło, że się nic nie da przełknąć + bolesne afty na podniebieniu. Spróbuj wypić Fervex, weź jakiś gripex a na gardło Chlorchinaldin + psikaj Hasco septem. Albo idź po prostu na izbę przyjęćź, tam jest opieka ambulatoryjna, obejrzą, powiedzą co jest, przepiszą leki. Ew. zlecą konsultację laryngologiczną, bo może być zapalenie migdałków lub ucha.

Gość grthygujh

Gość grthygujh
Teraz czuję się już trochę lepiej. Rano to był koszmar, obudziłam się o 4 rano... ;/ Chyba poczekam do tego poniedziałku i wtedy pójde do lekarza. A teraz podczas kaszlu czasem zaczyna mi się odrywać taka wydzielina galaretowata troche i to czasem da się wypluć. I od tego kaszlu i wydmuchiwania nosa aż mnie płuca bolą.... W gardle od tego miejsca gdzie u chłopaków jest jabłko Adama do uszu mam powiększone węzły chłonne. Łykać póki co mogę, z trudnościami ale mogę. Tabletki typu neoangin trochę dają ulgę... Świnkę już miałam, więc to na pewno nie ona. A mama mi teraz powiedziała że ją też bolało gardło kilka dni temu i że jakoś jej przeszło ale ona nie miała aż tak powiększonych węzłów chłonnych.

Gość a karta gdzie?
dziewczyno,z tego co oipsujesz,to tobie potzrbny jest antybiotyk,wezly chlonne to nie sa zarty.

Gość grthygujh
tak teraz myślę ze to może jest ostre, wirusowe zapalenie migdałków...... Jak przebiega ostre zapalenie gardła? Ostre zapalenia gardła na ogół rozpoczyna się jako zakażenie wirusowe. Objawami ostrego zapalenia gardła są trudności w przełykaniu wywołane ostrym bólem i złe samopoczucie. Często towarzyszy mu katar i suchy kaszel. Błona śluzowa gardła jest przekrwiona. to by się bardzo zgadzało. Wszystko jak wyżej. a karta gdzie - no a jak mam rozróżnić czy to są węzły chłonne czy przekrwienie gardła???????

Gość a karta gdzie?
no sama pisalas. Wezly chlonne sa pogrubione staja sie takie twarde jak baty i bola przy dotyku.

Gość grthygujh
hmm.. wyczuwam, że coś to gardło jest powiększone ale mogę nawet mocno najechać palcem, czuję twarde, ale tylko trochę, nie bolą. Ale biorę strepsils zamieniie z neoangin a one są też przeciwbóle więc nie wiem czy to dlatego mnie nie boli czy nie są po porstu powiększone. Napisałam ze węzły chłonne bo tak mi sie wydawało, że co innego to może być. Chyba że to jest to przekrwienie gardła na całej lini. Bo nie są tak duże jak przy świńce, absolutnie nie. Właściwie to są moze normalne tylko właśnie ta błona gardła przekrwiona. Przepraszam ze zawile piszę i trudno mnie pewnie zrozumiec ale glowa mnie boli, sama nie wiem co piszę i osłabiona jestem. Łykać po tych tabletach moge już prawie normalnie. tak podejżewam ze to wirusowe ostre zapalenie gardła albo cos podobnego. DZIĘKUJĘ ZA DOTYCHCZASOWĄ POMOC!! :) BARDZO DZIĘKUJĘ :) a jesli cos zrozumiałaś/łeś z tego co pisałam o gardle i węzłach chłonnych to powiedz co to może być?

Gość grthygujh
teraz wyczulam te podżuchwowe ale nie bolą przy dotyku choć są twarde. chyba zrobie tak - pójde w pon. do lekarza i powiem ze leczę się juz ale na wszelki wypadek chce zeby sprawdził czy z węzłami wszytsko ok.

Gość
alergia?

Gość grthygujh
alergia przy bólu gardła i kaszlu i bolu głowy????? hmmm.... teraz mi się odrywa przy kazlu ta ''wydzielina'' na gardle. no miałam cały poprzedni tydzien katar i kichałam ale to raz było tak ze w domu kichałam, poszłam na dwór przestałam a innym razem na dwórze kichałam a w domu nie...

Gość grthygujh
dziękuję jeszcze raz za waszą cierpliwośc do mnie bo wiem ze bywam upierdliwa ;)

Gość może masz hiv i dlatego
nie masz temperatury

Gość a karta gdzie?
no to w koncu,chyba jednak nie wezly. Wezly sa przy uszach,wiec czulabys napewno,ze to wezly,a zwlaszcza powiekszone,lykaj poki co to co masz,mozesz sobie zrobic sok z cytryn,mnie zawsze po nim przechodzi bol gardla,ale wiesz nie lyzeczke tylko tak z pol szklanki zeby tego soku bylo,i lyzeczka co jakis czsas nebierz po trzymaj troche w ustach i polknij,zobaczysz poczujesz takie jakby swedzenie,palenie w gardle,ale to dobrze bo sok zabija wtedy bakterie,ktore powoduja bol. Dla mnie to niezawodna metoda na pozbycie sie bolu gardla,nie lykam i nie ssie zadnych tabletek,tylko zawsze pije sok z cytryn. Polecam,jak zastosujesz moj przepis,to mi podziekujesz,bo naprawde dziala.

Gość jakaalejakalelwa
węzły są nie tylko przy uszach, pod żuchwą też ja bym jednak poradziła autorce wybrać się albo chociaż zadzwonić do przychodni i zapytać o tzw. nocną pomoc lekarską pomimo tego, że jest to mała miejscowość na pewno coś takiego funkcjonuje najprawdopodobniej lekarz dyżuruje pod telefonem i w razie potrzeby go wzywają a tutaj nie ma raczej co czekać do poniedziałku skoro leki bez recepty nie pomagają