Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to tak ???

kwas foliowy - pilnie proszę o radę

Polecane posty

Gość jak to tak ???

2 dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Ciąża nie była planowana, ale bardzo się z nie cieszę :) Czy zacząć łykać kwas foliowy? Ile? Wizyta u ginekologa w przyszłym tygodniu.

Gość jak to tak ???
Może kupić jakieś inne witaminy? Czy czekać do wizyty? Kurcze - chcę żeby wszystko było dobrze :) help :)

Gość kup folik i jedz 1 dziennie
witamin na razie nie łykaj, tylko zdrowo się odżywiaj.

Gość jak to tak ???
ok - dzięki :)

Gość kwas foliowy może byc folik
najlepiej to sam kwas foliowy i uważać na Siebie , jedz owoce i warzywa mi ginka poleciła zestaw witamin femintal N i łykam dopiero od miesiąca a jestem na początku 3 ;-) aaaaaaaaaaa i moje GRATULACJE 🌼

Gość kwas foliowy może byc folik
kwas foliowy łyka się do 3 miesiąca ciąży ( może lekarz tak ci powiedział ponieważ zestawy witaminowe dla kobiet w ciąży zawierają dzienną dawkę kwasu foliowego a więc nie ma potrzeby łykać podwójnie ;-) )

Gość jak to tak ???
No to ja już nie wiem - brać ten folik czy nie? Witaminy czy nie? Jejuś :( Ilu ludzi tyle opinii. Wypowiedzcie się proszę :)

Ja jestem w 8 tc, byłam w 6tym, zbadał mnie i kazał dalej brać folik (brałam mies. wczesniej na własną rękę) a z tydz mam USG, może wtedy mi cos przepisze ;) Póki co, jogurty, owoce, warzywa, mięsko itp. Aha, duzo wody, unikac opalania, gwałtowanych ruchów (podnoszenie rąk), żadnych papierochów, leków czy alkoholu, nie podnosić ciężarów etc.... Czytałam, że tak do 10 tc trzba na siebie szczególnie uważać.

Gość jak to tak ???
Czyli jednak Folik tak? A z witaminyami wstrzymać się do wizyty?

nastepna sraczka... nie masz wiekszych problemow dziewczyno? ja nic nie biore od poczatku ciazy i wszystko gra :P w poprzedniej ciazy tez niewiele bralam bo sie przewitaminizowalam i dostalam zakaz poza zelazem ktorego nie trawilam, folik bralam 2tyg i dziecika ma jzu 2,5 roku a ty panikujesz o byle co

Gość jak to tak ???
Większość za Folikiem :) Idę do apteki. Tak się ciesze :) Dzięki.

Oczywiście, ze łykać!! Jeśli zdrowo się odżywiasz, to niepotrzebne Ci na razie witaminy. Kwas foliowy powino łykac się 3 mies przed planowaną ciążą i do 3 mies. ciąży (zapobiega wadom rozwojowym we wczesnej ciąży), choć czasami lekarze przepisują dłużej. Aha, ja też gratuluję ;)

Gość jak to tak ???
Myszsza :) i chwała ci za to, że jesteś taka opanowana :) - gratuluje. No ja niestety mam z tym problem, są tacy i tacy, ale po co od razu ubliżać? Hmm, o mnie moja "sraczka" chyba źle nie świadczy. Pozdrawiam.

Gość jak to tak ???
Folik nie jest chyba, aż taki drogi. Spoko, jak coś innego mi zapiszę to odstąpie koleżance, która będzie go potrzebowała :) Dzięki.

Myzsza, to, że Ty nie brałaś, nie znaczy, że z każdym dzieckiem będzie ok. Wiadomo, ze każda przyszła matka chce, zeby dziecko urodziło się zdrowe i zrobi wiele, żeby tak było. Nie przyrównuj swojego przewitaminizowanego organizmu do każdego - skąd wiesz, jak dziewczyna żyje, jak sie odżywia? Póki co, folik nie szkodzi, jest tani (z 8zł), a może tylko pomóc. P.S. Wyśmiewasz dziewczynę, bo pyta, czy brać folik, a ciekawe, jak Ty panikowałaś w ciąży skoro sie przewitaminizowałaś :o

to ja ci zycze wiecej opanowania bo bedzie ci bardzo potrzebne, co zrobisz jak zaczniesz plamic miec skurcze bedzie cie bolal brzuch? opuchniesz? zemdlejesz itd to normalka w ciazy a ty panikujesz nad folikiem :/

Spoko, kup, jest bez recety, zresztą to mała dawka, a nadmiar kwasu foliowego jest wydalany z organizmu. A jeśli nie chcesz łykać, to znajdziesz go w liściach sałaty, kapusty, szpinaku (większości tego, co zielone).

kup folik i jedz 1 dziennie - a ty wiesz jak ona sie odzywia??? fajnie gratuluje jasnowidzu :P ja nie panikowalam wcale :))) zrobilam morfologie i mialam ok ale lekarz i tak kazal mi brac witaminy po 3 tyg znow badania i okazalo sie ze sie pzrewitaminizowalam :/ odsatwilam witaminy i bylo ok :P w tej ciazy nic nie bralam i morfologie mam super czyli wystarczy zdrowo jesc ! a pzrede wszystkim zanim sie lyknie reklamowke z apteki tzreba zrobic badania krwi

Gość jak to tak ???
Mysza wszystko przede mną - jesteśmy ludźmi, każdy się uczy przez całe życie - ja jestem na etapie zaledwie pierwszego trymestru, ty mądra i doświadczona. Nie wiem jak się zachowam, ale na pewno z pokorą i nadzieją na wsparcie bardziej doświadczonych. Po co tyle jadu ? :) Przesyłam moc pozytywnej energii ;)

myszsza ale ty głupia jesteś, plamienie w ciąży nie jest normalne i może świadczyć o zagrożeniu, gdy się pojawi, należy je skonsultować z lekarzem- tak mi powiedział mój gin, który przewrażliwiony nie jest. Wiadomo, jak nie łykałaś foliku, to trudno, nic już nie poradzisz, może będzie ok. Ale jak ja powiedziałam, ze biorę od miesiąca przed ciążą, to zostałam baaardzo pochwalona za dojrzałość i rozsądek, a był to gin w przychodni państwowej, z 20letnią praktyką. Oczywiście, że przewitaminizowanie szkodzi, ale folik nie, dlaczego nie ma go brac na wszelki wypadek?

Myszsza, pzrecież ja od oczątku piszę, zeby łykała tylko kwas, a nie żadne witaminy. Nadmiar kwasu jest i tak wydalany z organizmu, a kobiety we wczesnej ciąży potrzebują go więcej. Nie wiem, jak sie odżywia, być moze zdrowo, dlatego piszę, żeby łykała kwas, bo nawet, jeśli ma go wystarczająco dużo w pożywieniu, to zostanie wydalony. A Ty piszesz, żeby nie łykała, bo po co, bo ty nie łykałaś, bo się przewitaminizowałaś etc.Przewiatminizowałaś sie tabsami dla ciężarnych typu femina a nie folikiem, prawda? Więc nie doradzaj tutaj na temat kwasu, który brałaś raptem 2 tyg.. Naucz się czytać ze zrozumieniem.

a niech sobie bierze folik i co tylko chce, ale opanowanie by sie tez dziewczynie przydalo, jak mozna o takie pierdoly tak panikowac?? gdyby wszyscy sie wszystkim pzrejmowali umieralibysmy ze stresu kolo 18lat a nie w średniej 75 i wiecej :)