Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TeaTree

NIE WIEM NA CO IŚĆ NA STUDIA!!!Pomóżcie!

Polecane posty

Gość TeaTree

Witam, od września będę sie uczyć w klasie maturalnej, a co za tym idzie równiez w przyszłym roku będę zdawać maturę...czas płynie nieubłaganie, przydałoby sie już wiedzieć, z czego tę maturę zdawać i na jakie kierunki studiów startować...a ja nie mam pojęcia:(:( Dodam, że jestem raczej humanistką, jestem dobra z polskiego, j.angielskiego, historii...ale nie widzę siebie na żadnym kierunku humanistycznym, poza tym coraz częściej słyszę, że po studiach humanistycznych nie ma pracy!:(:(Z matematyki jestem słaba,biologia i geografia są dla mnie łatwe.Rozważam pójście na pielęgniarstwo albo na filologię angielska...chociaż co do tego tez nie jestem pewna:(mam mętlik w głowie.Chciałabym studiowac coś co mnie interesuję, a po studiach wykonywać pracę, w której pomagałabym innym ludziom.Proszę abyście mi doradzili!Piszcie o jakich ciekawych kierunkach słyszeliście i co sami studiujecie.Będę wdzięczna:*:*

Gość abebebebe
ja od października zaczynam studiować gospodarkę przestrzenną. Na maturze zdawałam rozszerzoną geografię i matematykę, choć tylko jeden z tych przedmiotów był brany pod uwagę tzn. matma lub geografia do wyboru. Myślę, że to był dobry wybór i będę zadowolona ze studiów :)

Gość TeaTree
dzieki za odzew:* tez zastanawiałam się nad gospodarką przestrzenną!ale niestety raczej z tego kierunku zrezygnuje, bo przeraża mnie matematyka, która trzeba zaliczyć na 1 roku;/ Chyba, że znasz kogos kto ten kierunek studiuje/studiował i powiesz mi, że matma na tych studiach jest łatwa;p

Gość dcscs
ja ide na fizjoterapie

Gość provokejszyn j@k nic.......
idz na kryminologie

Gość chcialam zaproponowac
kierunek techniczny, bo sama nie wiedzialam gdzie isc i wybralam wlasnie to ;) No ale jak Cie tak matma stresuje to nie ma co... A moze fizjoterapia na AWFie?

Gość abebebebe
Matma zależy od uczelni :P tam gdzie kierunek jest inżynierski jest logiczne, że będzie jej więcej niż na licencjacie :) ja idę na inżynierski osobiście :) w sumie wydaje mi się, że to taki interdyscyplinarny kierunek dla osoby, która nie uważa się ani za humanistę ani za ścisłowca tylko czuję się dobrze we wszystkim :) będę mieć zajęcia i z socjologii i z matematyki, i z prawa i z fizyki, i z geometrii wykreślnej i z geografii itd. ;)

Gość TeaTree
Studia inzynierskie odpadają ze względu na moje znikome uzdolnienia matematyczne i fizyczne;/ Macie pomysły na kierunki bardziej humanistyczne, albo przyrodnicze??

Nie masz takiego przodującego przedmiotu którym się interesujesz i który by cię gdzieś pokierował? Może ta biologia albo geografia?

Gość abebebebe
może biologia, zootechnika, ochrona środowiska albo jakaś rzadka filologia, np. szwedzka czy indyjska?

Gość ja chodziłam do profi-lingua
Związane z biologią, chemia: biotechnologia, dietetyka, zdrowie publiczne, ratownictwo medyczne A z humanistycznych, ale też nie tak do końca to: socjologia, nauki polityczne, stosunki międzynarodowe. Filologie obce też są ok...

Gość abebebebe
może też kosmetologia, bezpieczeństwo narodowe (ostatnio w modzie)

Powiedz też jakie masz ambicję, czy chcesz iść na dobrą uczelnię do dużego miasta, czy mniejsze miasto też może być, no i jak się uczysz...

Gość kod pocztowy
politechnika ;p

Gość TeaTree
Uczę się bardzo dobrze, jestem ambitna i jesli chcę to potrafie osiagac baRdzo dobre wyniki. Ambicje mam takie, że chcę studiowac w Poznaniu na którejś z uczelni państwowych, prywatne nie wchodza w grę. Moim ulubonym przedmiotem jest j.angielski i świetnie mi idzie, ale na filologie angielska ciężko sie dostac a po drugie chyba nie najlepiej po tym z pracą...jak myslicie?jest ktos po fil.angielskiej? Aha i nie wiem czy tzw. "modne kierunki" to dobry wybór i czy jest po tym praca(bezpieczeństwo nar, zdrowie publiczne, stos.międzynarodowe itp.)... Tak jak napisałam na samym początku jestem tez bardzo zainteresowana pielęgniarstwem. Co o tym myślicie?Chciałabym studiować na AM w Poznaniu właśnie ten kierunek.Wybiera sie ktos na to albo wie cos na temat tego kierunku??:*

Teraz pielęgniarstwo chyba znów zyskało na renomie, bo jeszcze kilka lat temu, to do studium ( nie studia na AM) pielęgniarskich szły głównie osoby, które nie zdały matury, albo kompletnie nie miały na siebie pomysłu. Niby pielęgniarstwo na Akademii Medycznej jest lepsze, ale mimo wszystko i tak byŚ pracowała z osobami też po studium bez matury, uczącymi się na trójach.... No i nie wiem, czy jest to dobry wybór jeśli ma się bardzo dobre oceny...A może położnictwo?

Uważam, ze filologia angielska, to zdecydowanie lepszy wybór niż bezpieczeństwo narodowe (swoją drogą, jak coś takiego można studiować) czy inne typu nauki polityczne...

Gość ja lil
tez bede w klasie maturalnej i juz wiem co bede pisac na maturze rozszerzone:polski angielski historia geografia na podstawie tylko matma i tyle chce isc na prawo, adminisracje,politologie,europeistyke lub bezpieczenstwo narodowe rozwazam rowniez szkole policyjna w szczytnie

Myślę o pielęgniarstwie, bo widze się w zawodzie pielęgniarki i chciałabym w realny sposób pomagac ludziom...bo będąc np. psychologiem czy pedagogiem niby tez ludziom sie pomaga, ale nigdy nie ma sie pewności, czy aby na pewno, czy dotarlismy do danego człowieka, czy go zrozumieliśmy i czy on zrozumiał nas...a będąc pielegniarka te pewność sie ma, bo ta pomoc jest w pewnym stopniu widoczna, namacalna... Mam brata ratownika medycznego i on tez namawia mnie na te studia, dużo opowiadał mi o pracy pielęgniarki i nie jest chyba tak źle, jak głosi stereotyp o polkich pielęgniarkach. O ratownictwie medycznym myslałam, ale odpada, bo kobiet- ratowniczek nie chcą zatrudniać!kobiety nie moga np. dźwigać noszy z ciężkim pacjentem... ...sama już nie wiem...

Gość abebebebe
według mnie pielęgniarstwo to dobry wybór, bo w ostatnich latach dużo pielęgniarek wyjechało za granicę i brakuje ich w szpitalach.

hmmm.czyli wygląda na to, że będę musiała przysiąść nad biologią, zdac ja na maturze i złożyc papiery na pielęgniarstwo...bo to chyba jedyny w miare konkretny mój pomysł... Macie jeszcze jakies pomysły?

Jak zdasz b. dobrze biologię, to będzie szkoda, jak pójdziesz na pielęgniarstwo...

dlaczego tak uważasz?po pierwsze będę zdawac biologie podstawową, bo rozszerzonej nie napisze z tego względu, że jestem w kl.humanistycznej i ucza mnie biologii w bardzo okrojonej wersji...a z biologia podstawową na jakie kierunki moge jeszcze iść?

hellołł!jest tam ktos jeszcze?a może wypowiedzą się tegoroczni maturzyści?co wybrali i dlaczego?

Gość abebebebe
ja właśnie jestem tegoroczną maturzystką :) a wybrałam gosp.przestrzenną, bo chciałam jakiś kierunek inżynieryjny gdzie choć trochę będzie geografii ;) i lubię sobie porozmieszczać i poplanować wszystko ;)

Aj zazdroszcze ludziom, którzy maja zdolności matematyczne i moga sobie iśc na studia inzynierskie:(ja nie mogę:( A co myslicie o tym pielęgniarstwie???myslicie, że lepiej iśc na pielęgniarstwo, czy na np.fil.angielską????

Gość nickonicko2010
po studiach humanistycznych też możesz znaleźć dobrą prace,grunt to w czasie studiów załatwić sobie staż lub praktyki:) ... http://tnij.org/fajneubrania

Ja ma wrażenie, że studia humanistyczne tak naprawdę niczego człowiekowi nie dają...dostaje się tytuł magistra nauk jakichstam i tak naprawdę nie ma się żadnego konkretnego zawodu i umiejętności...tak jest przynajmniej po np. socjologii,politologii, stos.międzynarodowych itp. A to mnie nie satysfakcjonuje robic studia dla samego papierka i wykształćenia wyższego...które tak naprawdę niczym nie jest... A potem szukac pracy i kombinowac jakiejś w ogóle niezwiązanej z kierunkiem...