Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asiaa_21

dziewczyny, podajcie mi jakieś proste przepisy kulinarne

Polecane posty

Gość Asiaa_21

Wstyd się przyznać, ale nie umiem gotować. Najpierw mieszkalam z rodzicami, więc kuchnią zajmowała się mama. Potem jak poszłam na studia to wiecie jak to jest - głównie dania gotowe do mikrofali, stołowanie się w tanich barach albo robienie sobie prostych rzeczy typu kanpaki, jajecznica. Ale teraz zamieszkałam z facetem i wypada, aby były normalne obiady. Nie śmiejcie się, ale ja nawet nie wiem jak się robi zupę z mrożonki - jak to się gotuje, co się dodaje? O innych zupach też nie mam pojęcia. Przeglądałam jakąś książkę kucharską, ale tam były same przepisy na jakieś skomplikowane potrawy, a ja nie chcę się zrazić. Chcę zacząć od najprostszych rzeczy. Możecie dać mi jakieś proste przepisy na obiady?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nnnjjj
a co chłop ci każe gotować w XXIw kobieto dziśiaj sie jada w restauracjach a nie w domu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najprostsza zupka: Wlewasz wode do garnka dajesz kostke rosolowa , jak sie kostka rozpusci i woda zacznie wrzec wrzuc ryzu i niech sie gotuje okolo 20 min potem daj 2 lyzeczki przecieru pomidorowego , a zeby byla bardziej gestrza zupa to daj do garnuszka 2 lyzki smietany i pol lyzki maki wlej troszku wody wymieszaj, dodawaj po jednej lyzce wrzacej wopdy z twojej zupy i mieszaj potem wlej ale uwazaj zeby ci sie nie zwazyla! ryz mozesz zastapic makaronem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kup mrozone warzywka na patelnia, wrzuc je na olej rozgrzany w tym czasie ugotuj sobie ryzu i wymieszaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik na zimno
oki: 1. zupa pomidorowa kostka mięsa (prawdziwa a nie w proszku, idz i kup w sklepie) wrzucasz na wode, gotujesz, dodajesz ziele i lisc laurowy. dodajesz marchewke, pietruszke, mozesz kawalek selera i natki pietruszki do wywaru. wlewasz pomidory albo przeciez albo kupujesz albo domowe. niech sie zagotuje. potem bierzesz 2 lyzki smietany, solisz by sie nie zwarzyla i do tej smietany dodajesz kilka lyzek tej zupki, mieszasz smietane z ta odrobina zupy i wlewasz do calosci i gotowe. 2. kotelty mielone kupujesz mielone mieso w sklepie (na dalszym etapie gotowania bedziesz sama mielila), najliepiej indycze bo chude. wrzucasz jajko, pokrojona w kosteczke cebulke i bulke (ktora wczesniej byla czerstwa i wymoczylas ja w wodzie i wycisnelas z tej wody i dodajesz ją). formujesz kotleciki i smazysz 3. pulpety. to samo co w punkcie 2 tylko formujesz mniejsze kulki i wrzucasz do wody ktora wczesniej gotuejesz z lisciem laurowym i zielem. na koniec zalewasz pulpety sosem pomidorowym. co jeszcze??:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiaa_21
dzięki, spróbuję :) czekam na kolejne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiaa_21
"na koniec zalewasz pulpety sosem pomidorowym. " Jakim? Takim z paczki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik na zimno
na poczatek mozesz w proszku abo w sloiku albo przecier. na dalszym etapie gotowania takie sosy bedziesz robila sama:) intuicyjnie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość deser :) :0 :)
absurdalnie proste ciasto z owocami pachnące latem Składniki składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 250 g tłuszczu (ja daję 3/4 kostki margaryny i 1/4 kostki masła roślinnego, ale może być po prostu jedna kostka margaryny) jedna szklanka cukru cztery łyżki wody dwie szklanki mąki pszennej dwie łyżki mąki ziemniaczanej odrobina aromatu waniliowego dwa całe jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania blaszki 30-40 dag owoców (do wyboru): truskawki przekrojone na pół lub na ćwiartki (użyte przeze mnie w przepisie) śliwki węgierki jagody rabarbar pokrojony w drobne kawałki i obtoczony w cukrze wydrylowane wiśnie czas przygotowania: ok. 10 minut + 50 minut pieczenie potrzebne do przygotowania ciasta: wysokie naczynie do miksowania mikser mały garnek łyżka podłużna blaszka do pieczenia ciasta o standardowych wymiarach szklanka do odmierzenia składników przepis na ABSURDALNIE PROSTE CIASTO Z OWOCAMI PACHNĄCE LATEM przygotować wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta tłuszcz, pół szklanki cukru i cztery łyżki wody rozpuścić w małym garnku (nie gotować - wystarczy, że tłuszcz i cukier rozpuszczą się pod wływem temperatury) a następnie wystudzić w wysokim naczyniu (np. duża miska) mikserem ubić dwa całe jajka z pozostałym cukrem (pół szklanki) na puszystą masę (potrwa to ok. 5 minut) a następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i wystudzony tłuszcz i wszystko zmiksować na jednolitą masę blaszkę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać ją bułką tartą a potem wylać do niej ciasto na cieście ułożyć wcześniej oczyszczone owoce i włożyć do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut (aż włożony w ciasto drewniany patycznek będzie suchy a ciasto będzie brązowane z wierzchu) rady dotyczące przepisu: a) ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne b) do ciasta można użyć sezonowych owoców, które mamy pod ręką lub też połączyć np. rabarbar z truskawkami c) przepis na ciasto jest wyjątkowo prosty i właściwie wszystkie składniki powinny znajdować się w dobrze zaopatrzonej kuchni każdej Pani Domu d) to ciasto z owocami sprawdzi się, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, bo robi się je dosłownie chwilkę i można jeść 15-20 minut po wyjęciu z piekarnika e) owoce dobrze układać przekrojeniem do góry (np. truskawki, śliwki), bo wtedy sok będzie mniej nasączał ciasto f) sprawdzając, czy ciasto jest gotowe warto patyczek włożyć w środek ciasta a nie jego brzegi, bo najczęściej na środku ciasto jest jeszcze surowe (brzegi pieką się szybiej) g) ciasto można modyfikować na wiele sposobów np. dodając otartą na tarce skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny, ale też zmieniając aromat na cytrynowy, pomarańczowy, rumowy, migdałowy lub inny h) ciekawy efekt uzyskamy dodając do ciasta łyżkę kakao - w połączeniu z wiśniami ciasto będzie pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiaa_21
a kto poda mi przepis na rosół? Ponoć prosta rzecz, a wiem że mój facet lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik na zimno
makarony: 1 bolonese. mieso mielone indyczne smazysz na patelni, po usmazeniu odlewasz tluszcz. dodajesz sos knora bolones razem ze szklanka wody. ( na poczatku korzystaj z sosow z torebek i sloikow po pewnym czasie bedziesz juz wiedziala co i jak i robila je sama). dodaj ziola prowansalskie i inne co lubisz no i ugotuj makaron. koniec/ 2. carbonara na patelni posielaj cebulke i ja usmaz razem z pokrojonym w kostke kilkoma plasterkami boczku. w osobnym garnku ugotuj makaron, najlepiej penne. osono w szklance wymieszaj 2 lyzki smietany i 1 zoltko (1 zoltko na jedna osobe) perzypraw ziolami jak lubisz i sola i pieprzem. odcedz ugotowany makaron zostawiajac na dnie odrobinke wody. wrzuc do makaronu boczek z cebulka i wlej jajko ze smietana i przyprawami. wszytsko wymieszaj i podawj:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiaa_21
o Boże, ciasto nie! Może dla kogoś kto już gotuje jest proste, ale ja nawet nie wiem jak zrobić zupę z mrożonki! :) Ciasta odpadają na razie... za trudne mi sie wydają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proponuje Ci Asiu potrawke inaczej Danie Chińskie Kup sobie 2 małe piersi z kurczaka, wymyj je i pokrój w kosteczke, albo paski i wrzuc to na rozgrzany olej na patelni ( oleju bardzo malutko) posyp to pieprzem, czosnkiem mielonym, papryką ostrą, przyprawą do kurczaka i niech się to piecze z 15 minut, później wrzuc do tego pokrojone w kostke pieczarki NAstepnie po ok 10 minutach wlej do tego sos (meksykanski, boloński, słodko-kwasny ze słoiczka), mieszaj to wszystko łyzka drewnianą i po 3 minutach wyłącz i sos gotowy! Podawaj to z ryzem oczywiscie:) pychota! wode na ryz włącz jak juz zaczniesz smazyc mieso wtedy mniej wiecej wszystko sie równo zrobi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nastepna wyksztalcona
co ma lewe rece :P ludzie naprawde te studia zajmuja 100% czasu ze nie mozna nic poza nimi zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik na zimno
rosol:) idz do sklepu i powiedz ze chcesz mieso na rosol. wazne by bylo rozne. troche kurczaka troche wolowiny moze troche byc i indyczego bo wtedy jest najlepszy. wrzuc do wody razem z lisciem laurowym i zielem. po kilku minutach wrzuc marchewke, pietruszke, seler i nastke pietrzuszki moze byc ususzona. CEBULKE PRZEKROJ NA POL I PRZYSMAZ NA PALNIKU AZ ZCIEMNIEJE wrzuc do rosolu. i teraz na MALENKIM ognio gotuj rosol przez jakies 1,5-2h az mieso bedzie miekkie. i juz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiaa_21
każdy się kiedyś ZACZYNA czegoś uczyć :) nikt nie ma kompletnej wiedzy o wszystkim już od urodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nastepna wyksztalcona
moze mam zle priorytety ale u mnie gotowanie bylo przed studiami :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rosól,? Najlepiej kup sobie 2 ćwiartki z kurczaka, dobrze je umyj, wytrzysc zeby nie było zadnych włoskow na skorze :) Wrzuc do garnka prawie pełnego i niech sie to gotuje, do tego dodaj duza marchewke, pietruszke ( korzen), troszkę selera i por. GDy zacznie się gotowac dodaj 2 kostki rosołowe, 2 łyzki magi, łyzke soli i troszkę pieprzu. Po ok 15 minutach gotowania nad gazem opal całą cebule tak zeby praktycznie była spalona i wrzuc do rosołu. Po ok 30minutach gotowania si.ę wszystkiego wyciągnij tą cebule, por i seler zeby rosól nie byl przesiąkniety tym, a miał delikatny pyszny smak. mozesz dodac natkę pietruszki pokrojoną jesli lubicie :) Niech rosołek gotuje się ok 80 minut :) Ja daje na najmniej skomplikowane bo sama mistrzem nei jestem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mimo, że gotuję juz kilkanaście lat, rosołu nie robię za dużo zabawy i nie zawsze wyjdzie klarowny rosół moi jedzą w niedzielę u mamusi :) lubię gotować szybko i prosto, jak Cię jakaś konkretna potrawa interesuje, to pisz, powiem, jak robię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik na zimno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
acha, no i kostki czy magi albo wegeta itp to sama chemia, prawdziwa kucharka wstydzi sie tego używać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moim zdaniem jako M
z tego rosolu to najpierw szumowiny zbierz zanim powrzucasz dodatki :) a tak prosciej mozesz zrobic rosol na samym kurczaku najlepiej kup udka a nie calego kuraka :) mieso z rosolu mozna posypac majerankiem i przyprawami i odsmazyc na patelni do tego mizeria i ziemniaczki :) ew mieso obrac z kosci, pokroic w kostke, dodac posiekana cebule, 2-3 surowe jajka (w zaleznosci od ilosci miesa) bulke tarta i przyprawy, wymieszac i taka mase nakladac na rozgrzany tluszcz i smazyc z obu stron. bardzo dobre kotleciki z tego wychodza zwlaszcza jesli zostaje nam niepodzielny kawalek miesa (lub mieso jest zbyt zeschniete od lezakowania w lodowce)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik na zimno
o matko nie jestem mistrzem ale bez przesady "Angellss19 Rosól,? Najlepiej kup sobie 2 ćwiartki z kurczaka, dobrze je umyj, ............. GDy zacznie się gotowac dodaj 2 kostki rosołowe, 2 łyzki magi, łyzke soli i troszkę pieprzu." 2 cwiartki kurczaka?? i jeszcze kostki? jakie to musi byc tluste? MAGI DO ROSOLU?????? Magi tylko i wylacznie dop flakow sie dodaje kazdy to wie. a jak ktos dodaje magi do wsyztskiego tzn ze gotowac nie umie i zabija kiepski smak. o mamo. jak sie juz uczysz ucz sie dobrze kochana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sernik na zimno
nie gotuj rosolu na udkach bo bedzie tlusty i nie dobry. napreawde dziewczyny! a jelsi kura to tylko rosolowa nie kazda sie nadaje. wiec zeby bylo latwiej kup troche wolowego troche indyczego i troche kurczaka. gwarantuje ze wyjdzie ci zmaczny. przeciez nie o to chodzi by wode z tluszczem pic ale zeby bylo tez smacznie i zdrowo. nie dawaj tych kostek to sam tluszcz i chemia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moim zdaniem jako M
rosol bez ziela i liscia to fuj :P ale kazdy ma inne kubki smakowe. dla mnie rosol to pol godziny roboty nie wiem w czym problem :) a z samego kurczaka zawsze wychodzi ladny i klarowny :) zaraz dam ci prosty sernik bez pieczenia dla opornych :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sernik, dla twojej wiadomosci ćwiartki to udka :] mistrzu:)a ze ta dziewczyna sie uczy dopiero to maga sie przyda, poza tym zaznaczyłam, ze nie jestem najlepsza w te klocki i podałam najprostszy sposob

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z każdej zupy zbieram szumowiny (bo każdą zupę robie na normalnym wywarze mięsno-warzywnym co nie znaczy, że rosół wychodził mi klarowny)\ no i rosół na bladym sklepowym kurczaku? wyjdzie woda po to te kostki i magi zapewne dlatego rosołu nie gotuję, bo jak już coś robić, to dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiaa_21
No dobra, to napiszcie mi jak zrobić tę zupę z mrożonki. :) Co by mnie jeszcze interesowało... hmmm... Może bigos? Podobno nie jest aż tak trudny jak się wydaje. Piszcie mi proszę z czym najlpeiej podawać rzeczy o których piszecie. Np. te pulpety z czym? Ziemniakami? Ryżem? To głupie pytanie, ale wiem że nie wszystko do wszystkiego pasuje. Piszcie jak jecie... co robicie na obiady, np. co miałyście dziś? Takie kompletne przepisy, razem np. z surówką czy sałatką jaką lubicie podawać do danej rzeczy (bo sprawdziłyście, i tak smakuje Wam najbardziej itd). Zrozumcie że ja jestem totalny amator i miałabym trudności nawet w tej kwestii co podać do tych np. pulpetów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×