Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamila11111

Uznanie reklamacji a konieczność zakupu nowego towaru...

Polecane posty

Gość Kamila11111

Jakiś czas temu reklamowałam buty w sklepie (firmowym) i uznano mi reklamację jednak pieniędzy mi nie oddano mówić, że muszę wybrać sobie inne obuwie za to które wcześniej oddałam i ewentualną różnicę w cenie wyrównać. Proszę o informację jak to jest jeśli oddajemy jakiś wadliwy towar to w zamian musimy koniecznie wybrać inny bo pieniędzy tak czy tak nie odzyskamy. Dodam, że nie ma już tych butów które wcześniej kupiłam a inne jakoś nie przypadły mu do gustu. W sklepie poinformowano mnie, że mam czas na wybór innego obuwia do końca roku. Jak to wygląda z punktu prawnego?? Proszę o poradę,,,,

Gość Łukasz__
Sprzedawca nie ma obowiązku oddawania tobie pieniędzy, ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, mówi tylko o tym że masz otrzymać towar wolny od wad a czy on będzie naprawiony wymieniony lub oddana kasa zależy od sprzedawcy.

To zalezy od gwarancji producenta, korzystajac z niej, zgadzasz sie na postanowienia producenta. Korzystajac z innej metody wymiany jak rekojmia itp. zasady byly by inne, alej uz za pozno. Natomiast warto sprobowac sie dogadac, ze chciala bys takiesame obuwie bez wad.

Gość Kamila11111
Hept w zasadzie jak przyniosłam te buty to chciałam, aby je naprawili jednak to nie wchodziło w grę dlatego uznano mi reklamacje ale z wymiana na całkiem inny towar, czyli bezgotówkowo. I na dodatek nie tańszy niż ten co kupiłam. Do Łukasza_ skoro wymiana na towar bez wad jest w ustawie konsumenckiej to dlaczego wszystkie sklepy tego nie praktykują i za swoje buble nie wciskają kolejnych bo w sumie to by im się bardziej opłacało...