Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Milagua0

Pierwsza ciąża po 35 roku życia mamy.

Polecane posty

Gość Milagua0

Która z was zdecydowała się na takie rozwiazanie? Nie zalujecie? Pytam bo mam 28 lat i zastanawiam się nad tym..

JA MA 28 I STARAM SIE O DZDZIE TYLKO ZE JUZ 2 LATA I CIAGLE NIC A POZNIEJ BYM SIE NAPEWNO NIE ZDECYDOWALA IM POZNIEJ TYM MOGA BYC POTEM PRPBLEMY

Gość tajasne
mam 31. urodze pierwsze dziecko w okolicach moich 32 urodzin. niewielka róznica :) nie wiedze powodu żeby nie, jesli tak chcesz i tak Ci sie życie układa :)

jasne czemu nie tylko weź pod uwagę że możesz od razu nie zaciążyć. Ja starałam się o dziecko ponad 4 lata a jest coraz więcej par które mają problem z płodnością

Gość trzydziestka piateczka
Ja mam 35 i jestem w ciazy Jednak pierwsze dziecko urodzilam w wieku 30 lat. Mieszkam na stale we Wloszech i pamietam ze na sali porodowej (5 osobowej) bylam najmlodsza kiedy rodzilam. Pozostale dziewczyny to wlasnie 35, 36, 38, 42 lata. Dziewczyny pytaly mnie wtedy dlaczego tak sie spieszylam z dzieckiem. Bylam w szoku bo moje rowiesniczki w Polsce mialy juz dzieci w szkole podstawowej. Moje dziecko teraz chodzi do przedszkla i prawie wszystkie mamy tych 5-latkow sa po 40 a wiec wniosek ze rodzily po 35 roku zycia. Najlepszy kolega mojego syna na swiat przyszedl gdy jego mama miala 40 lat a jego siostrzyczka 2 lata pozniej. Jest tylko jedna mama ktora urodzila dziecko w okolicach 23 roku zycia i wszyscy patrza na nia jak na jakis ciekawy okaz. We wloskim jezyku istnieje takie okreslenie "ragazza madre" czyli "mama dziewczynka" i slyszalam osobiscie ginekologow stosujacych to okreslenie do 26 letniej dziewczyny. I bynajmniej to zwlekanie z zalozeniem rodziny tutaj nie wynika z tego z czego czesto wynika w Polsce, czyli obawy o utrate pracy, ale z checi nacieszenia sie z zycia jeszcze bez wiekszej odpowiedzialnosci. Nie pisze ze tu czy tam jest lepiej. Jest inaczej. Ale tu sie latwiej zycje bo nikt nikogo do niczego nie pogania.

Gość ja się zdecydowałam
potem zaraz drugie i bdb, juz odchowane.

Gość Hawa2000
ja jestem w 2 miesiacu ciazy (in-vitro), mam skonczone 36 lat i to bedzie moje pierwsze dziecko.

Gość Monamama
Ja mam 36 lat i 5 miesięcznego synka,jest moim pierwszym dzieckiem.I nigdy nie byłam bardziej szczęsliwa ciązę przeszłam rewelacyjie poród cc(tu wiek odgrywał rolę a mały był duzym dzieckiem 4kg) Szybko doszłam do Siebie i jestsuper .Jedyną moja zmorą to kilogramy ciazowe które trudniej zbić :(

Gość betiiii
ja mam 37 lat i rocznego synka to moje pierwsze dziecko i nie żałuje

Ja skończe w grudniu 37 lat, a w marcu urodzę pierwsze dziecko (zaczynam trzeci miesiac ciazy). W ciaze zaszłam bardzo szybko - w sumie była to wpadka - kochalismy się z meżem bez prezerwatywy tuż po moim okresie, bo zawsze zakładałam, ze to są jeszcze dni bezpłodne, a tu "cyk" :-) Nie jest źle, bo i tak planowaliśmy, ale odwlekaliśmy i odwlekalismy, więc los po prostu zadecydował za nas :-) Czuje sie bardzo dobrze - prawie żadnych objawów ciazy. Rodzac tak późno boje sie troche, że przez te lata za bardzo przyzwyczaiłam sie do spędzania czasu i pieniedzy na własne potrzeby/zachciewajki. Boje się, ze nie starczy mi cierpliwości, aby poświęcic swój cały czas małemu dziecku. Ale mam nadzieje, ze jakos dam radę. Zobaczymy .... Cieszę sie jednak, ze nei zaszłam w ciąze wcześniej, bo mojego meza poznałam dopiero 4 lata temu. Jak bym zaciażył z któryms z wcześniejszych facetów to nie byłabym dzisiaj szczęśliwa.

Gość ps-nim
Ja dobiegam 34 lat i jestem mamą paromiesięcznego niemowlęcia. Powiem wam, dziewczyny, że wydaje mi się że nasza grupa wiekowa to zdrowsze kobiety niż te młodsze. To co się dzieje z młodymi dziewczynami to masakra jeśli chodzi o ciąże. Gdzie się nie obejrzę - same problemy z zajściem w ciążę czy donoszeniem, tak w społecznościach internetowych, jak i wśród osób spotykanych osobiście przeze mnie np w szpitalu. Tymczasem ja zaszłam w ciążę przy pierwszej próbie a okres ciąży wspominam z przyjemnością - był bezproblemowy. Dziecko zdrowe. A teraz, gdy je odchowuję, co i moment cieszę się że to dopiero teraz, bo dziecko to takie obciążenie, jak można sobie wyobrazić i nie chciałabym marnować sobie poprzednich lat takim obowiązkiem.

Gość ps-nim
Agawa, gdy będzie ci brakowało cierpliwości (kryzysy na pewno wystąpią - to nieuniknione), to przynajmniej nie będziesz żałowała że za wcześnie postarałaś się o dziecko. :D