Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edmonton19

Oświadczyny a zaręczyny różnice

Polecane posty

Gość edmonton19

Jakie są różnice między oświadczynami a zaręczyanmi?czy to jest to samo?

Uważam że oświadczyny są mnie oficjalne np. ty i twój chłopak i daje ci pierścionek a zaręczyny to ta cała pompa teście i rodzice:o Ale co ja sie tam znam:D

Gość zaręczyny są wtedy jeśli
oświadczyny zostaną przyjęte. Może to dla kogoś nie jest oczywiste, ale niektóre kobiety odrzucają oświadczyny z różnych powodów.

Gość dla tępaków
oświadczyny - facet oświadcza się lasce, a potem są zaręczyny (młodzi się zaręczają), po których oficjalnie są narzeczonymi

Gość edmonton19
to po co 2 razy robić to samo? :))

ja nie czaje jest XXI wiek chłopak ma prosić dziewczynę o ręke i już a nie jakieś kołomyje:P

On: "Wyjdziesz za mnie?" - to są oświadczyny On: "Wyjdziesz za mnie?" Ona: "Tak" - to są zaręczyny On: "Wyjdziesz za mnie?" Ona: "Nie" - to były oświadczyny, ale nie było zaręczyn.

Gość guma_poziomkowa
dzisiaj sie juz wypowiadalam w takim samym temacie w dziale sluby i wesela Oświadczyny a zaręczyny Wielu ludzi sądzi, że zaręczyny i oświadczyny są tym samym. Okazuje się jednak, że takie osoby są w błędzie. Oświadczyny są pierwszym punktem w drodze do przysięgi przed Bogiem. Młody pan, zwykle w jakimś cichym i spokojnym miejscu, oświadcza się młodej pani, prosząc ją o rękę. W tym samym dniu lub w innym, wcześniej ustalonym terminie, pan młody wraz ze swoją wybranką powinien udać się do przyszłych teściów i poprosić o wyrażenie zgody na ślub, bądź też tylko poinformować o oświadczynach. Następnie w obecności rodziców panny młodej wręcza swojej ukochanej zaręczynowy pierścionek. Od tego momentu, aż do ślubu, młodzi wstępują w związek narzeczeństwa. Zatem główną różnicą pomiędzy oświadczynami i zaręczynami jest kontekst tych uroczystości. Oświadczyny są z reguły ważniejsze, gdyż dotyczą tylko i wyłącznie przyszłych małżonków. Natomiast zaręczyny odbywają się w obecności przyszłych teściów pana młodego i są bardziej elementem tradycji.

Gość guma_poziomkowa
oswiadczyny to sprawa miedzy dwojgiem ludzi, poproszenie o reke a zareczyny to cala uroczystosc gdzie informuje sie rodzicow

A jak ktoś nie ma rodziców to się nigdy nie zaręcza? Nie rozśmieszajcie mnie.