Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kanadyjka45

ALZHAIMER czy to choroba psychiczna ?

Polecane posty

Gość Kanadyjka45

mój sasiad ma bardzo zaawansowana choroba Alzhaimera nie przyjeli go do zakładu psychicznie chorych, bo powiedzieli, ze nie jest to chory, który stwarza zagrożenie dla innych. A to że my mieszkańcy siedzimy jak na minie, bo gaz może wybuchnąć przez niego, albo zaleje kondygnacje itd., albo czasem biega w na pól rozebrany bez celu, i straszy, to co to pikuś ? Każą opiekować się dochodzącej rodzinie, która jest juz wyczerpana opieką! Co w takim wypadku ? Czy wie ktoś, jak to jest czy jest chory psychicznie czy nie ? Od tego zaszeregowania u niego jednostki chorobowej wszystko zależy. Oni chcą umyć od tego ręce i położyć cały problem na dalsza rodzinę, mimo, ze czlowiek ten płacił przez 40 lat składki zus i podatki. Nie ma zony ani dzieci. "Czy jest tu na sali lekarz" ? który sie wypowie w temacie lub osoby, które maja pojecia na temat tej choroby.

Gość karusia czarnula
ale gdzie go nie przyjęli do szpitala dla psychicznie chorych? to starajcie się o dom pomocy społecznej dla psychicznie chorych. dobrze by było jeszcze wykazać że osoba ta absolutnie nie może mieszkać sama

Gość karusia czarnula
najlepiej idź do MOPSu i przedstaw sprawę.

Gość Kanadyjka45
w szpitalu był 2 tygodnie jak twierdzi rodzina i po tym czasie wypisali go jako w lepszym stanie. Oczywiście bzdura, bo wyszedł w gorszym. Nie chca go przyjać do ZAKŁADU dla psychicznie chorych ! bo on według nich nie jest chory psychicznie. Mieszkanie ma własnościowe. Riodzinie urzedy doradzaja wykupienie za 3.000 zł pobytu w prywatnym zakładzie dla obłąkanych. Ale on ma renty 1.800, kto ma mu dopłacać i co z mieszkaniem ? kurde i z Nami mieszkancami .... hehehhh córka idąc do szkoły boi się wyjść z klatki .

Gość Kanadyjka45
Mops tez nic nie potrafi wskórać, po prostu przychodzi taka sobie babeczka raz na 2 tyg. popisze przez 5 mint i zwiewa stamtąd aż się za Nia kurzy.... tez kiedys ja dorwalismy na klatce i Ona twiedzi, że ALZCHAIMER to nie choroba psychiczna. ... A MY SIĘ PYTAMAY a jaka ??? to psychika tak działa, ze i cialo nie daje sobie radę. CZYLI GŁÓWNIE PSYCHICZNA a w konsekwencji fizyczna. CZEMU GŁUPI lekarze kto kwestionują, i utrudniają z kolei urzędasom mądrze działać, a tak płaca wszystkim za co ???

Gość Kanadyjka45
Kafetarianie doradźcie coś !!!!!!!!!!! proszę Macie tu problem, a nie takie bzdety jak np. Jak wyglada mój nos z profilu. Czy na tym caffe siedzą tez ludzie wykształceni ?

Gość Kanadyjka45
własiwie to ja mam problem hehehheeeeeeeeeeeee ale Wy możecie pomóc!

Gość Kanadyjka45
Czyli co nie ma uprawnień aby dostać sie legalnie do państwowego zakładu zamkniętego dla psychicznie chorych ? Czyli mamy się męczyć wszyscy jeszcze z 20 lat na przykład...? My sie wyprowadzimy, ale współczuję tej Jego rodzinie.

w Polsce mozna zamknac kogoś w zakłądzie kiedy stanowi zagrożenie dla siebie albo dla otoczenia, ale w praktyce musiałby was z siekiera gonić. zaproponujcie rodzinie oddanie go do domu pomocy społecznej albo zolu'u.ale bedzie musiał wyrazić zgode.moze da sie go jakos przekonac

Gość Wspołczująca Zuzia Róza
współczuje, ale nic nie jesteście w stanie zrobić, my tez kiedyś mieliśmy sąsiada i to bardziej niebezpiecznego bo alkoholika, który w stanie upojenia grasował z nożem. I nikt na dłużej nie mógł go na dłuższą chwile zatrzymać. Jest wolność. Kiedy umarł dopiero odżyliśmy. Ale alzheimer naprawdę jest taki straszny?

Gość gogolasa
co chcesz wiedzieć o tej chorobie ? moja babcia to miała :(

Gość Kanadyjka45
O tej chorobie wiem co widzę, i wiem,ze może być jednie coraz gorzej. Pytanie moje było czy to jest choroba psychiczna ? Odpowiedzieliście, że neurologiczna. A ja nadal twierdzę, że skoro neurologiczna to czy nie pochodzi z mózgu,czyli z psychiki czyli psychiczna. Neurologiczne bo mi się kojarzą z bóle kręgosłupa. Są sanatoria z dolegliwościami neurologicznymi, moja babcia tam raz była, ale nie było tam osób z awansowanym Alzheimerem, dlaczego ? bo nie było wystarczającej opieki dla osób z którymi nie potrafią się porozumieć, bo u ludzi tych psychika jest nieobliczalna.

Gość karusia czarnula
alzhaimer to jest choroba psychiczna nie oszukujmy się. "choroba A jest formą demencji ( otępienia) powodowanej przez postępująca degenerację komórek nerwowych (...) w chorobie A obserwuje się rozległe uszkodzenia tkanki mózgowej co ma wpływ na wiele funkcji psychicznych" to tak w wielkim skrócie. pracowałam kiedyś w DPSie i tam były osoby chore na alzhaimera no ale tam ciężko się dostać.cóż ci mogę poradzić? alermuj policję pisz ciągle do tego Mopsu ten człowiek nie może zostać sam

Gość karusia czarnula
dokładniej rzecz biorąc Alzhaimer podpada pod organiczne zaburzenia psychiczne

Gość gogolasa
inaczej tzw. zanik mózgu

to jest choroba ukłądu nerwowego! owszem, chory na nai człowiek nei ejst spełna rozumu. tak samo jak człowiek chory na stwardnienie rozsiane. i co,moze to tez choroba psychiczna?

Gość karusia czarnula
a po co go pytać o zdanie? wystarczy go ubezwłasnowolnić i wyznaczyć opiekuna prawnego. tak chory człowiek nie jest w stanie o sobie decydować. Służby socjalne obudzą się jak albo wysadzi was wszystkich w powietrze bo zapomni gaz zamknąć, ewentualnie zapomni czy jadł coś czy nie albo wyjdzie z domu i już ni9e wróci bo nie bedzie pamiętał gdzie mieszka. bardzo smutne jest to że DPSy pełne są alkoholików z rozmiękczonym przez wódę mózgiem którzy całe życie ( do pewnego momentu) się bawili a uczciwie pracujacy ludzie którzy oprowadzali składki nie mają się gdzie podziać w takiej sytuacji

Gość karusia czarnula
dlaczego uważasz że człowiek chory na stwardnienie jest niespełna rozumu?bo z tym się nie zgodzę.

Gość karusia czarnula
osoba ze stwardnieniem może być już leżąca ale wie gdzie jest co się do niej mówi itp. w Alzhaimerze to niemożliwe jeżeli już jest zaawansowany

Gość Kanadyjka45
nie wiem co mam mam im radzić, rodzinka cały czas powtarza, że wszystko zależy od klasyfikacji jednostki chorobowej. Gdyby miał choroba psychiczna, a nie taka dość ładna jak Alzheimer, to wszystko odbyło by się bezproblemowo, bo i teraz rodzina nie może go ubezwłasnowolnić, bo Alzheimer to dla nich taka po prostu se jest choroba jak choroba. Lekarzy i urzędasów nie obchodzi nasze sąsiadów czy rodziny użeranie się, naprawdę przykro mi to pisać, ale mamy wszyscy juz dość. Wysłanie opiekunki środowiskowej na 5 minut ma załatwić sprawę ???????????? Gdzie sa te opłacane skladki, które sumiennie płacił ten Pan. A tak na marginesie zapytam, czy schizofrenia to też nie jest choroba psychiczna ?

Gość Kanadyjka45
na stwardnienie rozsiane, choruje od 20 lat matka mojej koleżanki. Zdecydowanie, nie jest to choroba psychiczna.

Gość Kanadyjka45
ale schizofrenia to na bank tak ja i w późniejszym etapie Alzheimer z gatunku chorób mózgu czyli chorób psychicznych ! LEKARZE, gdzie wasze pseudonauki ?.......

Gość Bruce komono
Lekarze to cepy nieuki i łapówkarze. Nie potrafią leczyć, tylko piguły z książki przepisać. To samo dotyczy pielęgniarek, cipy bezduszne !!!