Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ?????

rozwód z osobą niepełnosprawną

Polecane posty

Gość ?????

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo trwa rozwód z osobą niepełnosprawną od 10-ciu lat? Czy jest w ogóle możliwy? Mąż oprócz niepełnosprawności fizycznej ma sporą niepełnosprawność psychiczną. .. Mamy 5-cio letnie dziecko. Od zawsze zajmowałam się nim sama. Mąż nie jest w stanie...Od kilku miesięcy mąż mieszka u teściów (całkowita przeprowadzka) Dziękuję z góry za odpowiedź.

Kodeks rodzinny powinien zmienić artykuł. Nie można zezwolić na małżeństwo z osobą niepełnosprawną. Mnie odradzały panie z Warsztatów ślub miały rację. Związek z taką osobą to jest koszmar 

Mój partner niepełnosprawny jest od urodzenia. Jest osobą która jest w stanie sobie poradzić w obowiązkach i czynnościach życiowych więc uważam że rozwód w moim przypadku jest możliwy. Myślę że on wykorzystuje niepełnosprawność fizyczną. 

Uważam że te osoby nie powinny być w związku nie oceniam jako dyskryminację. Takie osoby potrafią sobie radzić więc nie powinny szukać partnera na męża żonę a tym bardziej potomstwo mieć. Tutaj nie chodzi o egoizm. Nikt nie jest zobowiązany poświęcać się innym bo według mnie to jest wymuszanie na kimś żeby wziąć odpowiedzialność. 

Poza tym partner od początku powinien wprost powiedzieć drugiej osobie że nie liczy na bliższe relacje poza koleżeńskie. On nigdy nie wiedział o moich problemach sercowych po co. Jemu wyłącznie chodziło o to żeby ktoś mu usługiwał (sprzątanie gotowanie obiadu ). Partner jest w stanie te obowiązki utrzymać tylko musi chcieć je wykonywać. Zresztą od początku wiedziałam że udaje takiego bezradnego nie wiedząc co ma robić. Nie potrafi tylko decydować samodzielnie.