Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annniiiaaa

Gdy dziecko jest za małe w stosunku do tc..

Polecane posty

Gość annniiiaaa

Witam Was.. Jestem w 38 t.c. Do 35 tyg. ciążę prowadziła mi Pani doktor w Warszawie ale złożyło się tak, że musiałam przeprowadzić się do Radomia. Mój nowy lekarz na pierwszej wizycie u niego zrobił mi usg i okazało się, że dziecko waży w 38 tc zaledwie 2,2 kg i mierzy tyle ile wynosi minimum dla 36tyg. ciąży. Mam żal (może i nie uzasadniony..) do Pani doktor która do 35 tyg. prowadziła moją ciążę, że nie zauważyła, że mam za mały brzuch jak na dany tydz. ciąży.. (bo na to zwrócił mi uwagę dotychczasowy lekarz jeszcze przed usg..) Obecny lekarz powiedział, że na szczęście to "opóźnienie" nie jest zbyt duże, że to tylko 2 tyg i albo taka uroda dziecka albo coś z łożyskiem jest nie tak ale to już "musztarda po obiedzie". Ja z moim narzeczonym gdy się rodziliśmy ważyliśmy ponad 4kg i przeprowadzilismy wywiad w śród rodziców i dziadków i nikt nie urodził się z wagą poniżej 3,8 kg więc martwię się, że to jednak nie geny.. We wcześniejszych badaniach usg wychodziło wszystko w porządku.. Martwie się tym, że lekarz powiedział że nic nie można już zrobić jeśli coś nie tak z łożyskiem jest.. Słyszałam, że w takim wypadku często poród jest przyśpieszany.. A co jeśli np. urodze 2 tyg. po terminie? Dziecko będzie niedożywione i niedotlenione przez kolejne 4 tyg..? Nie wiem już co robić.. Strasznie się boję o mojego synka.. Lekarze są różni.. moja poprzednia lekarka nie poznała, że mam za mały brzuch.. przez 4 mies, ciąży nie wykonała mi typowego badania ginekologicznego.. tylko pytała sie czy się dobrze czuje, mowiła że badanie ginekologiczne nie jest potrzebne .. ;/ Może i się okaże że z łożyskiem jest dobrze ale boje się, że mój obecne lekarz bagatelizuje to, że dziecko jest małe.. Nie wiem co robić.. Czy lekarz może mieć racje z tym, że nic już się nie da zrobić i nic nie należy robić? Czy któraś z was miała podobny problem? Tzn. Dziecko było mniejsze niż powinno dla danego tc? Jeśli tak jak przebiega/ła ciąża oraz ew. poród? Czy na każdej wizycie kontrolnej podczas ciąży miałyście typowe badanie ginekologiczne?

po pierwsze brzuch brzuchowi nierówny i bzdurą jest określanie wielkości dziecka na tej podstawie po drugie usg może podawać błędną wagę, spotkałam się nawet z prawie 1kg różnicy, a 0,5kg to norma po trzecie badań ginekologicznych nie wykonuje się w większości krajów zachodnich, podobnie usg i jest ok

Gość thaisse80
Moje dziecko bylo o 3 tygodnie za male w stosunku do terminu z OM. Lekarz nawet sie pytal czy przypadkiem moja ostatnia miesiaczka nie przypadala na inny czas. Ja sie tez martwilam czy wszystko okey z dzieckiem ale zostalam uspokojona, ze jak maluch rosnie regularnie to jest wszystko okey. I w ten sposob mam zdrowa corcie.

38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl) czyli dla 38tc minimum to 2565 gram czyli różnica niewielka, więc spokojnie. Szwagierka wg usg miała 2,6kg w dniu cesarki, a dziecko ważyło 3,3kg

No to witaj w gronie, ja mialam to samo, znaczy moj lekarz polozyl mnie do szpitala w 6 miesiacu wlasnie z podejrzeniem hipotrofii, malutka wazyla wtedy kilogram, urodzilam z waga 2340g w 38 tc, takze podobnie jak ty. Na poczatku strasznie sie balam, czy wszystko bedzie ok. Plakalam wiele nocy. Nie wiadomo bylo dlaczego tak sie dzieje, wszystko wydawalo sie ok. Teraz dopiero wiem ze to przez tarczyce bylo. Ja od 6 miesiaca lezalam w szpitalu, dostawalam leki na lepsze ukrwienie macicy itd, itp, czy to pomoglo to nie mam pojecia. Wywolali mi porod w 38 tc, bo tak sie podobno robi. Urodzilam coreczke 2340g i 51cm, malutenka byla, teraz rosnie jak na drozdzach, ma 4 miesiace i wazy juz ponad 5 kg. Rozwija sie normalnie, smieje sie, gaworzy, jest super dziewczynka, nie masz sie co martwic.

a moja cora jest znów dowodem jak bardzo usg sie nieraz myli bo nie ważą dziecka dosłownie tylko na podstawie pomiarów określaja wage a moja w dniu porodu miała miec 2500 a urodziła sie 3710... zabujcza różnica aż sie lekarz dziwil i tez na każdym usg wychodziło że za mała jest

moją córkę w 33tc wyważyli na 1780g czyli też mało jutro 36tc mam usg i ciekawam ile teraz waży

aha i jestem w uk i ani razu nie miałam badania ginekologicznego w czasie ciąży

Gość kjytgvbhyuj
ja rodzilam w 37 tc i w dniu porodu mialam robione usg.Lekarka pokrecila glowa i powiedziala,ze góra,góra 2,5 kg a dziecko urodzilo sie z wagą równo 3 kg,wiec ja bym sie tak bardzo nie martwila tym.no i brzuch mialam tez b.maly

a do jakiego lekarza chodzisz???? tez jestem z radomia i troszkę sie orientuję:)

Gość ciezarowkaa25
a moj jest o 2 tygodnie za duży - widać taki jego urok jest - jedne są maleństwa inne wielkie - jedyne co ci radze to kup pare naprawde malusich ubranek - nawet takich 50 - bo z doświadczenia wiem że 56 na noworodku 2500 wisi pod szyją i maluszek się topi w nich

Ja mialam usg co miesiac i dzieki temu lekarz wczesniej odkryl ze coreczka jest za mala. Dostalam leki, bylam pod kontrola lekarza i dzisiaj wszystko jest ok. Nie ma co sie martwic kazde dziecko jest inne, jedne przy urodzeniu waza wlasnie 2500g, drugie 4500 i to i to jest zdrowe :) glowa do gory. Przynajmniej nie bedziesz musiala dzwigac :P

Gość spoko kobieto
ja urodzilam dziecko w 36 tc z waga... 1040, wzrost 39 cm :-O Teraz ma 10 miesiecy i wazy ... 6700, czyli nadal malutko. Mierzy 70 cm. Nadal nie miesci sie w siatce centylowej, ale rosnie szybciej niz rowiesnicy normalnie urodzeni, wiec moze kiedys dogoni.... psychicznie jest key, rozwoj motoryczny w sumie tez, a to jest najwazniejsze.

Gość a czy ta lekarz nazywa sie
D. i pracuje w Lux Medzie???