Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Estellla

Po wysiłku fizycznym boli mnie serce.

Polecane posty

Gość Estellla

Nie mogę tańczyć, nie mogę biegać, skakać na skakance... Bo od razu zaczyna boleć i ściskać mnie w klatce piersiowej. Ciężko mi wtedy wdychać powietrze. Mam 24 lata. Serce gdzieś tam od zawsze mnie czasem podkuwało i bolało... Jednak te bóle przy wysiłku fizycznym zaczęły się jakoś przed rokiem... Szczególnie mi to nie przeszkadzało, bo wyżej wymienione rzeczy robiłam od święta. No i zupełnie o tym zapomniało. Niedawno zapisałam się do szkoły i tym samym na siłownię, żeby poprawić swoją kondycję... Weszłam na bieżnię i musiałam po minucie z niej zejść Dzisiaj chciałam troszkę poćwiczyć. Nie da rady. Nawet taniec odpada. Taaak wiem, powinnam iść do lekarza, ale jak znam życie to pewnie wyślą mnie na ekg, które wyjdzie dobrze (poprzednie też wyszło), przepiszą magnez i wyślą do domu :o Ale tak nie da się funkcjonować :(

Gość Estellla
Nooo... Napiszcie, że to pewnie stres, siedzący tryb życia albo... złe odżywianie. Wiem, że nie jesteście lekarzami i nie postawicie mi diagnozy, ale... ahh zresztą czy to ważne :(

mam podobnie po wysilku zazwyczaj mam dusznosci i potem kuje mnie serce nie wiem moze tez powinienem zglosic sie do lekarza

Gość buheeeeeeeeeee
moze masz zespół barlowa? tez mam to cholerstwo i ekg jest ok. wszystko wyszlo na badaniu holterowskim i usg serca. Jak pojdziesz do kardiologa, to zrobi Ci odpowiednie badania a nie wysle Cie do domu.

Gość Estellla
Mam jeszcze... niewyleczone wrzody (niestety), ale mdli mnie na samo słowo gastroskopia i tak w sumie trochę się męczę, bo jest czas, że nic mnie nie boli a jak przychodzi wiosna, to chodzę po ścianach z ból. Teraz nadchodzi jesień i też aż strach pomyśleć czy to cholerstwo znowu się nie odnowi :o Nie wiem, może to ma coś z tym wspólnego? Podobno większość bóli określanych jako "bóle serca" z sercem nie mają nic wspólnego. Nie znoszę chodzić do lekarzy, zawsze coś tam wynajdą, poprzepisują masę tabletek i nic :o

Gość Estellla
Napisz coś więcej o tym zespole barlowa. Jak się to u Ciebie ujawnilo??

Gość dhmncxxrfdtgf
niewydolność płuc?

Gość _froggy
a moze masz po prostu slaba kondycje? ja tak mam

ble ble u mnie się tak astma zaczęła... Trzeba iść do rodzinnego po skierowanie na spirometr :(

Gość buheeeeeeeeeee
upierdliwe i niewyleczalne, ale raczej niegrozne. to wypadanie platka zastawki mitralnej powodujacy cofanie sie krwi z lewej komory do lewego przedsionka. u mnie to były tachykardie (do tego stopnia ze podejrzewano czestoskurcz nadkomorowy), skoki cisnienia, bole w klatce piersiowej, omdlenia, niemoznosc wysilku fizycznego (serce bolało, duszno, słabo). przyjmuje leki od 4 lat i jest w miare ok :) lepiej sie zbadac, bo moze byc problem z ciaza (a nie musi). w moim przypadku nie wiadomo czy kiedykolwiek urodze dziecko.

Gość Estellla
Z kondycją raczej nie mam problemów. Dużo jeżdzę na rowerze i przy tym nic mnie nie boli. Natomiast wystarczy, że zrobię ze trzy skoki (skakanka, taniec, bieg) i od razu muszę przerwać, bo mnie ściska i brakuje tchu. Trochę to promieniuje na lewą łopatkę, chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Czyli czeka mnie zapewne prywatna wizyta u kardiologa, bo do państwowego pewnie zapisy już na przyszły rok :o Jeszcze jedno pytanie. Jeżeli pójdę prywatnie do kardiologa, to za każde badanie, które on mi zrobi będę musiała dodatkowo zapłacić czy to jest już wliczone w wizytę?

Gość buheeeeeeeeeee
wszystko masz kochana wliczone w wizyte - ekg, usg, chyba tez doppler. Jedynie za Holtera musisz zapłacic z wlasnej kieszeni (80zł). Jednak holtera robi sie najczesciej kiedy lekarz to zleci. A tak za wizyte z badaniami, ktore wymienilam na poczatku płacisz 100-150 zł. Jesli kadiolog stwierdzi, ze wszystko ok radze zrobic badania w kierunku astmy, bo objawy jakie opisujesz nie sa normalne i co najmniej niepokojace. warto tez zastanowic sie nad badaniem tarczycy (nadczynnosc). i serce boli własnie w ten sposob, ze promieniuje, dusi, dławi, sciska.

Gość buheeeeeeeeeee
a te skoki, biegi to raczej takie zrywy co?

Gość buheeeeeeeeeee
o i echo serca jest jeszcze na wizycie

Estella - ja mam astmę. Po bieganiu, koszykówce, tego typu sportach - umieram, zdycham. Oprócz braku oddechu to właśnie kłucie w serduchu. Pływać, chodzić na fitness, jeździć na rowerze - nie ma problemu. Ale wszystko związane z bieganiem - amen :/

Gość Estellla
Astma? No to nie wiem czy iść do kardiologa czy do zwykłego lekarza rodzinnego. Chociaż i tak wiem, że gdzieś mnie odeśle. Erudytka a jakie miałaś robione badania, które wykazały, że to astma? Tarczyce mam ok. Robiłam badania przy wcześniejszych kłuciach serca. Dostałam skierowanie do kardiologa, ale okres oczekiwania to było 6 miesięcy... Więc sobie darowałam. No, ale teraz mogłabym iść prywatnie, bo jak piszecie, że te różne badania są wliczone w cenę, to nie ma co żałować.

Ja się kiedyś zaczęłam tak dusić że wylądowałam na pogotowiu, tam mi babka dała skierowanie do szpitala bo podejrzewała astmę, i jak pokazałam się w szpitalu ze skierowaniem z pogotowia że się dusiłam całą noc to mnie wzieli od razu na sprometrię i na rentgen.

Gość buheeeeeeeeeee
pewnie, ze tak. tylko zdecyduj do jakiego lekarza isc najpierw.

Gość rgyhrzdgv
Autorko, zmierz sobie ciśnienie i puls przed wysiłkiem, tuż po wysiłku i 10 minut po wysiłku. Zwłaszcza puls tu może być ważny. Idź do kardiologa po holter i kiedy będziesz miała go założony zrób ćwiczenia, która nie zakłócą jego pracy - chodzi o wysiłek, żeby holter mógł zanotować jak pracuje serce wtedy. Ja miałam podobne objawy, ale z czaesm pojawiły się one także przy spoczynku. Okazało się, że mam tachykardię zatokową.

Gość kjijju
tez tak mam, na rowerze moge przejechac 30km i super sie czuje, a jak zaczne biec albo szybciej isc, to czuje jakies ciagniecie po barkiem

Gość gość
To może być kręgosłup. Ja tak samo na rowerze nie mam problemów ale jak zaczynają się wstrząsy podczas biegu albo pajacyków to czuje kłucie w sercu i w mostku. Masażysta wykrył u mnie jeden zrotowany kręg i gdy zaczął go masować poczułem kłujący ból w okolicy serca. Po pierwszym masażu kolejne dwa dni nie miałem żadnego kłucia w klatce tylko bolało mnie chore miejsce w kręgosłupie. Teraz muszę iść na poprawkę i na siłownię oraz basen żeby wzmocnić mięśnie pleców. Wspomnę tylko że po lakarzach chodzę od pół roku. Miałem gastroskopię ( mam refluks) miałem kompletną diagnostykę serca ( EKG, UKG, Holeter dwa razy, próba wysiłkowa, itd itp) dwa razy wylądowałem na pogotowiu ze strachu przed zawałem i za każdym razem okazywało się że serducho było zdrowe i nie ma wieńcówki. Wszystkiemu winien kręgosłup i trochę refluks.

Gość gość
można też zrobić bardziej dokładne badania niż EKG, na pewno wizyta u lekarza jest wskazana, ja robiłam różne badania u http://kardiologszczecin.com.pl/