Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Life its great

Tematy maturalne, pomocy!

Polecane posty

Gość Life its great

Jaki temat maturalny wydaje wam się atrakcyjniejszy? :( Wciąż nie mogę się zdecydować! 1. Analizując cechy języka przedstawicieli najstarszego, średniego i młodego pokolenia mieszkańców okolicznych wsi, rozważ, czy gwara śląska zanika. 2.Różne ujęcia motywu smierci w literaturze i malarstwie różnych epok. Przedtsaw na wybranych przykładach. 3.Katastroficzne wizje i obrazy zagłady w dziełach literackich i filmowych. Zanalizuj wybrane dzieła. Na poczatku miałam 1 wybrany, bo jest taki inny, oryginalny. Ale z drugiej strony trochę nudnawy (język) więc to będzie jak taki nudny wykład, charakterystyka języka itd... Temat drugi wydaje mi się ciekawy, bo podobał mi się motyw śmierci w średniowieczu (jeśli tak można, to np narysowałabym taniec smierci, Danse macabre, omówiła np "Rozmowa mistrza polikarpia ze smiercią", opisała, jak ludzie wyobrazali sobie smierc i jak ja ją widzę i np mogłabym ją narysować, no, chyba mozna tu duzo mówić...) Znowu temat trzeci ma dużo informacji, bo jest "na czasie", jest film 2012, sredniowieczne teksty, jest Apokalipsa w Biblii (jeźdźcy), przepowiednie, nostradamus, Majowie, czyli mnóstwo ciekawostek, których dobrze się słucha. I sama nie wiem, co lepiej wybrać :(

wybralabym 2 dla mnie jest najprostszy, więc najlepiej moglabym go opisac nie patrz na to, czy oryginalny czy nie. wez pod uwage ksiazki -jakie beda odpowiednie, czy znajdziesz takie

Gość Life its great
No własnie, do tego 1 niby bym znalazła, ale mnie to nie interesuje więc kiepsko widzę tą moja prezentację i pracę nad nią. Drugi... ciekawy się wydaje, czy mogłabym wykonać jakieś rysunki do tej prezentacji? Trzeci też mi się podoba :(

ja kiedyś miałam brać 2 ;p ale jednak zrezygnowałam , bo nie chciało mi się bawić w to malarstwo . 1 wydaje się też całkiem całkiem;)

Gość Life its great
ja lubię rysować i nawet trochę umiem, więc mogłabym się pobawić. No kurczę, ale mam dylemat i zawsze tam mam :( a do jutra muszę wybrać! I nie ma znaczenia czas, że za późno się wzięłam czy coś, bo już trochę nad tymi tematami się zastanawiam i podobają mi się po równo :( Zawsze mam takie dylematy nad wszystkim...

Gość dgdfn
ale co z tego ze umiezsz rysowac? przeciez ty nie masz wykonac rysunku na egzamin :o 2 temat wcale nie jest taki latwy, powinnas z kazdej epoki przedstawic jakis przyklad z literatury i malarstwa i strescic to na te kilaknascie minut. wiem co mowie, bo mialam temat zwiazany z malarstwem i z literatura

nie, nie masz wykonac rysunku, tylko masz znalesc jakies obrazy ukazujace motyw smierci do jutra musisz podac temat, ale z tego co pamietam to do marca mozna jeszcze zmienic osobiscie 1 bym wyeliminowala, zastanawiam sie nad tym 3.. ale musisz wybrac taki temat, w ktorym bedziesz sie dobrze czula i przede wszystkim bedziesz wiedziala co napisac

Gość grryy
jeżeli nie interesujesz się zbytnio językiem to pod żadnym pozorem nie bierz pierwszego tematu, bo możesz oblać. Tematy dotyczące języka charakteryzują się dość dużą trudnością i tylko na pierwszy rzut oka wydają się "łatwe i ciekawe". Jeżeli nie interesujesz się malarstwem to też sobie daruj, znaleźć dobry utwór a do niego odpowiedni obraz z odpowiedniej epoki (bynajmniej nie twoje rysunki) może być trudne. Temat trzeci najłatwiejszy a przy tym również ciekawy. I w jego stronę bym się na twoim miejscu skłoniła

Gość dgdfn
bez kitu, jak mozna miec 18 lat i myslec, ze temat zwiazany z malarstwem opiera sie na wlasnych rysunkach :o

Gość pomoc w wyborze lektur
hej :) Temat mojej prezentacji maturalnej to: Wpływ pieniędzy na życie bohatera literackiego i filmowego. Zinterpretuj na wybranych przykładach. Wybrałam Lalkę i ewentualnie Skąpca, to z literatury, a nie mam pojęcia jaki film byłby odpowiedni. Chodzi mi o kino raczej ambitne. Macie jakieś propozycje? Może jakieś inne lektury? Z góry dziękuję :)

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie!:) Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281