Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona___30___ona

co Was irytuje w mentalności naszego kraju?

Polecane posty

Gość ona___30___ona

1. Chciałabym żeby przywrócono karę śmierci. Człowiek który nie jest chory prychicznie powinien odpowiadać za swoje czyny. Zabił - niech spotka go taka sama kara. Co do pedofilów mam podobne zdanie. Albo wykastrować (choć nie wiadomo czy nie krzywdziłby później w inny sposób) albo po prostu zabić. Dlaczego my podatnicy mamy utrzymywać ludzi o takich charakterach? 2. Kościół. Niech księża zaczną w końcu odpowiadac za swoje czyny. Zgwałcili? molestowali? niech idą siedzieć a nie tak jak w przypadku wiekszości (jak nie wszystkich) zostają przeniesieni do innej parafi i dalej robią to samo. Dla mnie to zwykłą mafia, oszuści, złodzieje. Dlaczego kościół który w ostatnich latach przywłaszczył sobie ponad 20 mld złotych zamiast pomagać biednym i potrzebującym (w końcu takie miało byc jego zadanie) buduje kolejne i kolejne swiatynie? przecież Chrystus był biednym człowiekiem, nie dbał o pieniądze a co mial oddawał innym, nie chciał swiatyń, chciał by ludzie po prostu wierzyli - wiec po co te luksusy? piekne domy? super samochody? Kościół uważa ze prezerwatywy są złe, ze kobiety powinny rodzicć jak najwiecej dzieci - a kto pomaga w tych patologicznych rodzinach gdzie ledwo da się wyżywić 6 dzieciaków? Kościół? Nie, panstwo ktore na dodatek kościół wspomaga... 3. Aborcja? dlaczego nie?! jesli kobieta została brutalnie zgwałcona, jesli jej życie jest zagrożone, jesli wie, ze dziecka nie utrzyma, nie wychowa - niech się jej podda. Podda ale w pierwszych tygodniach a nie kiedy maluch ma 3-4-5 miesięcy... A kościół niech się nie wtrąca w te sprawy bo to nie on wychowa niechciane dziecko. 4. Eutanazja? TAK TAK TAK! człowiek jest wolna istotą, ma prawo decydować za siebie. Jest wielu który tego pragną, wielu nie chce zyc jak warzywko, nie chce by inni podcierali im tyłki, nie chce cierpieć i czuć bólu. Dlaczego więc nie może w prosty i humanitarny sposób umrzeć?

Mnie wkurza to, że praktycznie wszystkie problemy naszego państwa wynikają z kościoła. Wkurza mnie to ,że to państwo jest takie konserwatywne; tradycyjne, religijne , zacofane, boi się wszystkiego co nowe. Chciałabym ,żeby było bardziej liberalne , a żeby w polityce panował pełny laicyzm , jak we Francji. Człowiek jest wolny i powinien robić co chce i co uważa za słuszne, dlatego aborcja, eutanazja, marichuana, śluby lesbijek i gejów - tak (byle nie adoptowali dzieci). Jak ktoś tego nie chce to nie musi robić, ale każdy powinien mieć wybór.

Słabe argumenty... Nie chce mi się dyskutować ze wszystkimi, ale szczególnie jeden spowodował, że odnoszę wrażenie, że nie masz pojęcia o istocie "eutanazji". Punkt widzenia katolick (bóg daje życie bla bla bla) i dla mnie osobiście znaczenia nie ma, jednakże świeci jest bardzo przekonywujący. Akceptując Eutanazję trzeba się liczyć z tym, że trzeba zaakceptować zarówną formę czynną jak i bierną - tu pierwsze poważne ryzyko.. Kolejna sprawa - strach przed giętkimi granicami eutanazji...Gdzie postawić granicę.. Żeby nie doszło do takich absurdów jak dyskutowane obecnie w Holandii, poddawanie eutanzji już nawet osoby nie tyle chore co po prostu stare. Jednym słowem, jeśli eutanazja ma przynieść ulgę w cierpieniu, a cierpienie ma wymiar zarówno psychiczny jak i fizyczny - może dochodzić do wielu nadużyć... Poczytaj, nie chce mi się rozpisywać...

Gość spali lili
1. nie zgadzam się z tobą. Życie w upodleniu jest goraszą karą niz krótka i beznbolesna śmierć. A tak przy okazji: państwo powinno traktowac więźniów jako tanią siłę roboczą. Niech buduja drogi za miske zupy, a co? 2. zgadzam się w 110% 3. nie zgadam się. Kobieta ma prawo w Polsce wykonac legalną adopcje jeśli ciąża jest wynikiem gwałtu, lub zagraża jej życiu. Jeśli nie jest w stanie wychowac dziecko to niech je po prostu odda a nie zabija. Jestem przeciwniczką aborcji. 4. ale co innego eutazazja. Jak najbardziej jestem za. od siebie w mentalności naszego kraju nie lubie: 1. zawiści (jeśli ktoś coś osiągnie to ludzie od razu doszukują się naieczystych zagrań i zrobili by wszystko żeby pozbawić drugiej osoby jego sukcesu) 2. brak akceptacji dla homoseksualistów (homo zawsze byli, sa i będą i nic taego nie zmieni) i brak przyzwolenia na legaliwcje ich związków 3. Polska jako katoland 4. polacy jednocza sie kiedy jest żle a kiedy jest dobrze to kłuca sie o byle brdure. Trosze to niepoważne. no to tyle, jak coś sobie przypomne co mnie jeszcze irtyuje to sobie przypomne :) pozdrawiam

No jeśli chodzi o ogólne cechy Polaków to: - złośliwość (nikt nie może mieć lepiej niż ty, plotki) -ciągłe narzekanie, ponuractwo - przekręty, cwaniakowanie, kombinowanie (w negatywnym znaczeniu tego słowa)

Gość spali lili
i wkurza mnie to że jeśli ktoś chce do czegos dojść sam to musi kombinować (tego słowa nie maja inne narody w słowniku więc coś o tym świadczy) aa co do liberalności Francji... hmmm przez tą liberalnośc Francja staje się muzułmanckim krajem... nie musze chcyba dodawac co to oznacza... jedno jest pewne nie można przechodzic z jednej skrajności w drugą

Gość rgry578786
Młodych ludzi juz do kosciola chodzi mało, także im sie skonczy.

Gość spali lili
no właśnie. Szczerze mówiac chodze do kościoła tylko ze względu na mojego faceta, to straszy konserwtysta pod tym wzgledem chociaz nie wygląda. Moj kryzys wiary zaczoł sie właśnie przez dwulicowych księży.. a dawniej taki aniołek ze mnie był. Nawet nalezałam do kółka rożańcowego ;) heheheh

Ja nie mówiłam o liberalności Francji, tylko,że tam panuje pełny laicyzm. Jak bym chciała podać przykład państwa liberalnego to wybrałabym już prędzej Holandie. ;]

Gość rgry578786
spali lili To go musisz trzymac za reke na mszy? ;)

Gość przestan przyjezdzac
dd

Gość buty plaskie
ta twpj mezulek taki konsewartysta a zaloze sie ze pewnie sex przedmalzenski byl!

Gość nbhyuby
A tam, chrzanicie, wymieniacie wyswiechtane teksty, ktore kazdy powtarza bez zastanawienia.

Gość sergio da silva rerum
Kraje nie mają mentalności. Naród, społeczeństwo, ewentualnie mogą mieć mentalność. Mnie zasmuca stopień w jakim zatraciliśmy, instynkt narodowy, państwowy. Pół wieku sowietyzacji nie poszło na marne :O

Gość eqeqeq
nie chce mi sie nawet dyskutować z tobą dziecko i o twoich pseudopoglądach. wydaje ci sie że jesteś taka nowoczesna i cool. czy wiesz , że większość starszych ludzi chce sie poddać eutanazji nie dlatego bo "chcą"(?!) umrzeć ale latego bo czują, że sprawiają "kłopot". wystarczy troche zainteresowania, jakaś wspólnota, zajęcie i chcą żyć. ale ty nie myślisz o nich jako o ludziach wiec nie rozsmieszaj mnie, że chcesz dla kogo kolwiek dobrze.

Gość całkowicie czarny kot
Mnie irytuje głupota. Np taka, że ktoś nie wie, czym jest mentalność i uważa, że kraj ją może mieć.

Gość eqeqeq
miałam zajęcia m. in. w hospicjum. przejdź sie tam. porozmawiaj ze zgwałconymi kobietami bo na razie nie masz o niczym bladego pojęcia

Gość malinka z usa
mentalnosc to moze byc najwyzej narodu a nie kraju :P to tak nawiasem. i wg mnie za bardzo sie dowalacie do wiezniow. nie, moj maz nie siedzi w wiezieniu. ale wiem, ze w wiezieniach siedza ludzie, ktorzy naprawde sie zmieniaja.. 2 lata w pierdlu i wychodzi z niego inny czlowiek.. powaznie. czesto maja to w dupie.. a czesto sie zmieniaja.. takze nie mozna od razu kazdego zlodzieja czy oszusta na krzeslo sadzac. a jesli chodzi o pedofili? hm.. jesli sa dowody 150% to jasne - na krzeslo z nim.. ale jesli jest cien watliwosci ze zazdrosna byla zona nasciemniala na mezusia i ten teraz ma zginac przez to.. albo nastolatka oskarzyla bezpodstawnie kolege ze ja zgwalcil? milion takich przypadkow jest i faceci maja zjebne zycie przez glupie baby.. co do eutanazji - jestem na NIE. aborcja.. - zalezy - na zyczenie, bo hm moze za rok bedzie lepszy czas na dziecko - takiej babie bym oczy wydapala.. ale gwalty, zagrozenie zycia dla matki - ok ale w bardzo wczesnym stadium... dzieki za uwage, ps. mieszkam za granica to moze nie powinnam sie wypowiadac? :P

powinnaś się wypowiadać pomysł, że Polacy mieszkający poza granicami ojczystego kraju nie mają prawa o nim mówić jest bardzo nowoczesny :D czyli w tym wypadku głupi bo zawęża pojęcie narodu do obywatelstwa a nawet miejsca zamieszkania w ten sposób demontują się same takie kraje jak Francja

Gość malinka z usa
wiec wypowiedzialam sie.. nie do konca jestem glupia.. jupi :P zapomnialam o kosciele.. tu latwo zapomniec, ze to kosciol stoi u wladzy w pl :P bo tak niestety tu np wszyscy to odbieraja.. a dlaczego ksiadz jest na kazdej uroczystosci panstwowej? WSZYSTKO zaczyna sie lub/i konczy msza, blogoslawienstwem, ksiedzem bla bla.. ja rozumiem koscielne swieta - jasne. ale niepodleglosc czy tam inne panstwowe swieta - po co ksiadz.. swieto to taka metafora przeciez, nie trzeba od razu ksiedza do tego zatrudniac. krzyze na scianach, wolne co drugi dzien bo przeciez do kosciola trzeba - a pozniej dziwne ze gospodarka leeeciii w dol.. no jak sie nie pracuje przez pol roku to skad pieniazki brac? :) ps. jestem katoliczka.. ale nie uzalezniam swojego zycia od kosciola, bo to tylko instytucja, dodatek a nie styl zycia.. wszyscy sie z polski smieja.. ;/ ja bylam traktowana jak dziewica maryja przez rok tu.. ludzie sie bali cokolwiek powiedziec, bo rpzeciez w polsce to kosciol itp... madry topic, a przynajmniej jego zalozenie, milo dla odmiany o czyms normlanym pogadac a nie o zdradzajacym chlopaku i pryszczach. :P pozdro! :D

hipokryzja ateistów i ich nietolerancja względem katolików :)

Gość aquariuss
Dla mnie nie ma już naszego kraju, nie ma mojego, bo co to znaczy mój kraj? To że w Polsce się wychowałem i żyje nie znaczy że tu muszę mieszkać. Polska nic mi nie dała nic nie dała, a ja już jej kupe pieniędzy. Lepiej mnie traktowali już Niemcy. Ucze się tego jezyka i szczerze to nei obchodzi mnie już mój kraj, mam go gdzieś. Jestem sam dla siebie Państwem bo to co wokół mnie się dzieje tylko się liczy, nic więcej. Tak naprawdę to juz nie ma Rzeczpospolitej Polskiej, tylko jest Korporacja Polska, nie wiesz co to znaczy to poczytaj o globaliazcji. Nie bede produkował dzieci dla Polski, bo ten kraj jest nastawiony Anty Ludzko To jest moja forma protestu.

więc nie jesteś katoliczką bo celem każdego katolika jest zbawienie a zbawienie można osiągnąć jedynie poprzez KK więc uświadom sobie, że nie jesteś katoliczką i przestań paplać jak Manuela Gretkowska jestem ateistą i nie przeszkadza mi, że krzyż stał pod pałacem prezydenckim i uważam, że nadal powinien tam stać i mam w dupie, że na zachodzie postrzegają nas tak czy inaczej problem leży w innym miejscu niezależnie od ideologii, żadna z partii, w tym SLD :D nie chce uregulować pozycji KK w sferze fiskalnej i wszelkich jego związków z państwem o charakterze finansowym, bo jednak takie istnieją krzyż przed pałacem i w szkole to zupełnie inna kwestia

i bardzo dobrze, że tak stawiasz sprawę nie potrzebujemy w Polsce potencjalnych renegatów i zdrajców jest i tak dość tych już spełnionych bywaj zdrowa