Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cfdcdfcedfc

przerwa w braniu anty, po co??

Polecane posty

Gość cfdcdfcedfc

slyszalam ze powinno sie robic przerwy w czasie brania tabletek antykoncepcyjnych. IZe niby organizm sie przyzwyczaja do hormonow i z czasem tabsy moga juz nie byc tak skuteczne. To prawda??? Czy po co sie robi takie przerwy??I na jaki czas, co ile?? Ja biore tabsy w sumie od 6 lat( w tym roczna przerwa ze wzgledu na ciaze). Terz od 2 lat biore bez przerwy, czy powinnam wiec takaowa zrobic??

organizm się przyzwyczaja i może nastąpić odblokowanie czynności jajników ale to zazwyczaj zaczynają się skutki uboczne. ale lekarze zalecają zmianę tabletek jak się bierze już dłuższy okres ok 2 lat.

Gość cfdcdfcedfc
tzn ze teraz powinnam zrobic sobie przerwe???Biore yasminelle, lekarz mi nic nie mowil ze musze zmienic czy zrobic jakas przerwe. Nie mam skotkow ubocznych, przynajmniej jakos nic nie zauwazylam. To co mam robic, jak te co teraz mam to biore juz 2 lata?

Gość cfdcdfcedfc
up kto pomoze

Gość cfdcdfcedfc
no ale jakos nikt sie nie kwapi do odpowiedzi...:(

Gość balell
a co my jestesmy ginekologami? pokwap sie do lekarza i zapytaj bo on sie na tym zna

Gość Pytałam mojego gina o to
ostatnio. Powiedział mi ze przerwa jest bardzo konieczna po braniu dłuzszym, ja biore 3 lata i właśnie od nastepnego miesiaca mam ta przerwe. Jest ona po to aby jajniki mogly zaczac dzialac, podobno długotrwale branie prowadzi do zaprzestania ich dzialania i bezplodnosci, dlatego pozniej ciezko zajsc w ciaze podobno... (po długim braniu) Boje sie teraz jak cholera bo mam 21 lat i w sumie chce miec dziecko za pare lat a ten gin mnie tak nastraszyl ze w mlodym wieku zaczelam brac ze po wyzycie sie rozryczałam ;/ Podczas tego brania moga wystapic 2 owulacje w jednym miesiacu i czesto tez zdarzaja sie bliuzniaki wiec trzeba uwazac, bardzo.

nie, po nawet długim braniu tabletek nie może dość do bezpłodności. Tabletki hamują tylko owulację. Po odstawieniu hormonów jajniki zaczynają pracować czasem ze zwiększoną siłą i często są ciąże bliźniacze. Tabletki zmienia się, jak organizm się przyzwyczaił do tabletek -zaczynają się skutki uboczne itp. Jeśli zmiana tabletek nie pomaga, wtedy powinno zrobić się przerwe minimum 2 miesięczną. Po dłuższym czasie brania tabletek też dobrze by było zrobić taką przerwę,żeby organizm odpoczął

Gość cfdcdfcedfc
a jezeli ja wlasnie biore 2 lata bez przerwy to czy teraz powinna se zrobic taka przerwe??Jesli tak to jak dluga??I czy potem moge dalej kontynuowac te same tabletki? Czy taka przerwa wzmocni dzialanie tabletek??? O bezplodnosc sie nie boje, bo mam juz dwojke dzieci i nie zamierzam miec wiecej. A do mojego gina czeka sie czesto nawet 2 miesiace, wiec nawet sie nie umawiam tylko po to zeby zapytac.

jeśli nie masz skutków ubocznych to chyba jeszcze nie powinnaś robić przerwy. tak jak napisałam ginekolog powiedziała mi, że przerwa powinna trwać minimum 2 miesiące. A nawiasem mówiąc, bierzesz Yasminelle pewnie troche za nie płacisz, może poproś lekarza, żeby przepisał Ci tabletki Naraya jest to odpowiednik Yasminelle, ma te same hormony w takiej samej ilości (więc są identyczne) ale jest tańszy (wiadomo w Yasminelle płacisz za markę i fajne opakowanie) kosztuje 26 zł.

Gość cfdcdfcedfc
oj dziekuje za info:) moze faktycznie tak zrobie. Za yasminelle place 45zl. Chyba czas na wizyte u gina:)

najlepiej pytac o to swojego ginka. ja brałam tabletki ponad 2 lata, też słyszałam o przerwie po 2 czy 3. ja odstawiłam po ponad 2, i mnie nie było zajsc tak trudno, bo odstawiłam na koniec kwietnia, a wynik testu pokazał się już 5 sierpnia. tak jak już gdzieś czytałam-wstrzymanie się od zajścia w ciążę po tabletkach jest chyba tylko po to, żeby cykle się unormowały.bo u mnie były bardzo nieregularne, i przez to lekarz i położna mają problem w ustaleniu dokładego wieku ciąży.ja myślę że dosc szybko zaszłam po tabletkach, ale raczej tak mała przerwa nie ma wpływu na dziecko-bo tabletek już nie przyjmuję, a organizm najwidoczniej sam się oczyścił i zaczął działac na ciążę ;)

Gość dedewf
a pomysleliscie co te tabletki robia z wasza watroba? ta przerwa jest na to, zeby organizm sie przeczyscil i zeby watraba troche odetchnela. ja robie przerwe co pol roku 1 miesiac.