Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość julia000

kto sie zna na prawie pracy?

Polecane posty

Gość julia000

Mam takie pytanko: jak w praktyce wy7gląda sprawa zwolnienia z pracy (duza firma) pracownika z umowa na czas nieokreslony? Czy mozna tak ot z dnia na dzień zwolnic taką osobę czy pracodawca ma jakieś ograniczenia. Wiem że musi on podac jakis powód ale jaki on moż byc w praktyce jesli pracownik dobrze wykonuje swoją pracę, nie chodzi na l4 itp?

Gość robisz tak
o boze wpisz sobie w google kodeks prayc i poczytaj tak trudno??

Gość wypowiedzenie za porozumieniem
stron jest jest takze z okresem wypowiedzenia. w umowie masz to.

Gość julia000
ale to nie chodzi o porozumienie ston. Chodzi mi o przypadek jeśli pracownik chce pracowac a szef by go np zwolnił W googlach są tylko suche przepisy a mnie mniej interesuje okres wypowiedzenia, jakies tam odprawy dodatkowe dni urlopu itp. . Chodzi mi czy w warunkach tzw normalnych jak firma nie pada, nie ma żadnych zwolnień grupowych itp można za nic kogos zwolnić z umowa na stałe

Gość to wszystko jest w kodeksie

Gość fafaaafad
wszystko zalezy od twojej umowy o prace.

Gość a mi szkoda
może; ale - trzymając się okresu wypowiedzenia (powinnaś mieć w umowie; ale nie mniej niż 3 mce po przepracowanych 3 latach, po roku - chyba 1m-c, wcześniej - 2 tygodnie - ale dokładnie nie pamiętam); masz prawo wykorzystać w tym okresie niewykorzystany, a przysługujący Ci urlop, albo - dostajesz za to ekwiwalent pieniężny (nie mam pojęcia, jak to się liczy); pracodawca ma obowiązek podać przyczynę, dla której Cię zwalnia; możesz się z tym nie zgodzić i pójść do sądu pracy; no, chyba, że to zwolnienie dyscyplinarne - to działa ze skutkiem natychmiastowym; może być za poważne przewinienia (takie, jak np. opuszczenie miejsca pracy, nieusprawiedliwiona obecność w pracy, jakieś tam bardzo poważne naruszenie zasad, itd.)

Gość a nie daj boże z gałęzi
na wypowiedzeniu masz 2 dni wolnego na szukanie pracy, ale nie wiem czy przy każdym, czy tylko przy tych dłuższych

Gość julia000
dzięki wszystkim za wpisy Chodzi mi dokładnie o powód zwolnienia o którym wspomiała osoba"a mi szkoda", pozostałe warunki znam , są w tej chwili mniej istotne. To nie jest zwolnienie dyscyplinarne, przeciwnie osoba bardzo sumienna, dobrze wykonuje swoje obowiązki tylko boi się bo w firmie panuje atmosfera zwolnień. Zwalniane osoby maja umowy na czas okreslony lub zlecenia, chciałam ją jakos pocieszyć że ta umowa na stałe może byc argumentem że jej nie ' Rusza' tylko nie wiem do końca jak to jest....