Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mafinka1111111

co zabrać do szpitala do porodu?

Polecane posty

Gość mafinka1111111
nikt nic nie wie?

koszule- 2szt( cos do porodu, czego nie szkoda ubabrać we krwi itp, szlafrok skarpetki, klapki, kapcie wkłady poporodowe bielizne jednorazową coś z lanoliną na brodawki dokumenty i wyniki badań APARAT!!!znik dla siebie i dziecka, papier toaletowy(lub ręczniki kuchenne) przybory toaletowe wkładki laktacyjne( tylko jezeli zabierasz biustonosz.) coś do zabicia czasu na porodówce( haftowałam w czasie porodu:) ciuszki dla maluszka-zestaw na 3 dni, jeżeli zostaniesz dłużej to przygotuj w domu zapas by ktoś ci mógł dowieść, albo upierz więcej nie pamiętam, ale moja torba była malutka w porównaniu z innymi, a i tak połowy z niej nie wyjełam

Gość kto odpadł niania czy nie nia
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

dla siebie zabrałam : wodę niepotrzebną do dalszego użytku koszule nocą skarpetki (zimno w nóżki strasznie :) ) podpaski poporodowe wkładki laktacyjne laktator szare mydło " biały jeleń " (jeżeli się miało zabieg nacięcia krocza pozwalali tylko tym mydłem się podmywać) żel pod prysznic, szampon, odżywka, szczotka do włosów i zębów pasta do zębów podomkę (szlafrok) kapcie jednorazową maszynkę do golenia biustonosze do karmienia majtki jednorazowe 2 szt. i 2 szt zwykłych bawełnianych papierowe ręczniki zwykły ręcznik najlepiej ciemny ;) 4 kaftaniki 3 śpioszki, pajacyk, pieluszki tetrowe 4 szt. (więcej ciuszków dlatego że niektóre dziecki strasznie ulewają i wymiotują jeszcze wodami płodowymi tak mi tłumaczyła położna) oliwke pampersy linomag ( do pielęgnacji pupy dziecka) kilka czapeczek ręcznik z kapturkiem nawilżone chusteczki kocyk najlepiej dwa ( rodziłam 7 września tego roku i było tak zimno że kazali mi jeszcze dodatkowo okrywać małą) i to chyba wszystko ;) jak mi się coś przypomni to napisze ;) A kiedy rodzisz> ;)

dla siebie zabrałam : wodę niepotrzebną do dalszego użytku koszule nocą skarpetki (zimno w nóżki strasznie :) ) podpaski poporodowe wkładki laktacyjne laktator szare mydło " biały jeleń " (jeżeli się miało zabieg nacięcia krocza pozwalali tylko tym mydłem się podmywać) żel pod prysznic, szampon, odżywka, szczotka do włosów i zębów pasta do zębów podomkę (szlafrok) kapcie jednorazową maszynkę do golenia biustonosze do karmienia majtki jednorazowe 2 szt. i 2 szt zwykłych bawełnianych papierowe ręczniki zwykły ręcznik najlepiej ciemny ;) 4 kaftaniki 3 śpioszki, pajacyk, pieluszki tetrowe 4 szt. (więcej ciuszków dlatego że niektóre dziecki strasznie ulewają i wymiotują jeszcze wodami płodowymi tak mi tłumaczyła położna) oliwke pampersy linomag ( do pielęgnacji pupy dziecka) kilka czapeczek ręcznik z kapturkiem nawilżone chusteczki kocyk najlepiej dwa ( rodziłam 7 września tego roku i było tak zimno że kazali mi jeszcze dodatkowo okrywać małą) i to chyba wszystko ;) jak mi się coś przypomni to napisze ;) A kiedy rodzisz> ;)

Gość mafinka1111111
bardzo dziękuję za odpowiedź:) rodzę w połowie grudnia

u to jeszcze trochę ;) ale torbę lepiej mieć spakowaną dużo wcześniej ;) nigdy nic nie wiadomo ;) to życzę szybkiego i bezbolesnego porodu i oby dzidzia była duża silna i zdrowa ;)

u to jeszcze trochę ;) ale torbę lepiej mieć spakowaną dużo wcześniej ;) nigdy nic nie wiadomo ;) to życzę szybkiego i bezbolesnego porodu i oby dzidzia była duża silna i zdrowa ;)

ehhh tez mnie czeka pakowanie toreb i to już niedługo (9 dni i do szpitala) a jak narazie mam tylko małego spakowanego :D:D:D wiadomo ubranka na 3-4 dni, pieluchy, kosmetyki, smoczek na wszelki wypadek, rożek do wyjścia, kocyk, pieluchy tetrowe (3) i zastanawiam się czy butle brać czy nie :/ dla mnie to już mam kupione rzeczy ale nie popakowane jakoś nie mogę się zebrać :/ ale tak: - 2 koszule nocne (do porodu nic nie muszę bo ten szpital gdzie jadę daje swoje do porodu) - szlafrok - kapcie - klapki pod prysznic - 2 ręczniki - kosmetyki - dokumenty (RMUA, karta ciąży, najnowsze wyniki itp) - sztućce - kubek - aparat - podkłady - podpaski - welflon - książka chyba wszystko :)

U nas do szpitala nie potrzeba nic dla dziecka. Jedynie cos do ubrania na wyjscie, dla siebie potrzebuje max.3 koszule, duze podpaski, no i wiadomo to co bys normalnie wziela idac do szpitla. Dokumenty te co wymienione sa wyzej, ostatnie wyniki badan, i to wszystko.

Gość do mamii 82
mami 82 --? co ty dziecko bedziesz wiezsc w rozku do domu?????? dobrze sie czujesz?

Gość mafinka1111111
A dlaczego nie rożek? Do tego ciepły kocyk i do domu można jechać:)

Gość do mami 82
ludzie czy was nie pojebało za przeproszeniem? a w razie wypadku???? to co wtedy bedziecie plakać!

a przepraszam bardzo co ma rożek do powrotu do domu w sensie wypadku? w rożek zawijam w szpitalu i tak przenoszę do auta a w aucie go rozwijam i zapinam w fotelik takie to trudne do pojęcia??????

Gość mafinka1111111
mnichowaa6 czy ten laktator jest konieczny?

Gość ACHAŚ
A jesteście świadome, że do wyjścia ze szpitala trzeba pokazać fotelik samochodowy? Nie wypuszczą Was, jeśli takiego nie macie. A JAKI SENS ZAWIJAĆ W ROŻEK SKORO I TAK MUSICIE WYPIĄĆ FOTELIK? :P

Gość mafinka1111111
Tak się składa, że mam 2 foteliki i na pewno do domu pojedzie w jednym z nich :-P

Gość zalezy w jakim szpitalu
bo na przyklad w moim miescie wypuszczaja nawet w miekkich godnolach! takich z uszami od wozkow glebokospacerowych