Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zupapomidorowa

Nie mogę zasnąć, chętnie pogadam

Polecane posty

Gość ja tez nie spie
no ja jak jest pelnia nie spie.... moze mam w sobie cos z wilkolaka???????????????

hmm mze dzisiaj sobie wypije butelke lub dwie i zasne normalnie :) , to calkiem dobry pomysl

Gość ja tez nie spie
bardzo dobry...wino zamula ja saczylam od godz 22 do 2 i poszla cala butelka:)

Gość ja tez nie spie
a i zapomnialam dodac spalam dzisiaj do 12 i i tak wstalam z bolem glowy

Gość ja tez nie spie
byla dlatego sie zamulilam winkiem:)

hmm , napiszesz ze tylko o jednym mysle , a czytajac to o pelni to cos w tym jest , i pewnie zwieksza sie wrazliwosc i zwroce na to wieksza uwage podczas seksu w pelnie czy doznania sa wieksze :), winko smakowalo lepiej ?

Gość ja tez nie spie
zupa z dyni? nigdy nie jadlam:)

sprobuj, polecam. wszystkiego trzeba sprobowac, no , prawie wszystkiego.tez nie jadlem , polecam , ma ciekawy smak , akurat jest sezon na dynie. dzis bede robil sok z dyni i brzoskwin :)

Gość ja tez nie spie
dzieki za artykul..hmmmmmm cos w tym jest ...

Gość ja tez nie spie
szczerze to ja chyba nigdy w zyciu dyni nie jadlam....

prosta zupa i smaczna :) , a jaka pozywna . powinno sie jesc urozmaicenie

to zjedz :) , tez nigdy nie jadlem :) , dynia to takie zapomniane warzywo ...

Gość ja tez nie spie
to jak gotujesz taka zupe??

pokroj drobno dwie srednie cebule , z 4 zabki czosnku byle jak pokroj, troche pora , dwa duze ziemniaki w kostke , dwa liscie laurowe, z 3-4 kulki ziela angielskiego ,z kilogram dyni pokrojonej drobno( jak kroisz dynie to wczesniej wydlub miazsz lyzka i odkroj skorke, pestki zasusz i zjedz ) wrzuc to na patelnie ,na olej lub maslo,ja dodalem i tego i tego mieszaj czasem z 10 minut smaz, dolej cwierc butelki wina wytrawnego bialego , pozwol mu odrobine odparowac i ( mialem gleboka patelnie , wiec nie musialem tego przelewac do garnka ) , dolalem wody tak aby przykryla mi dynie ,troche wegety dodalem ,a nie duzo, wiecej nie dolewaj wody. gotuj az warzywa zmiekna. wyjmij liscie i ziele , wrzuc do blendera , zmiksuj dopraw pieprzem bialym , slodka papryka , wetrzyj troche galki muszkatalowej , kurkumy , kolendry i soku z cytryny. lyzeczke plaska cukru niecala. pycha

dynie taka duzą kupilem ibyla dobra :) . mozna ja przechoiwywac miesiacami. dzis pora na sok :)

Gość ja tez nie spie
super brzmi smakowicie :) napewno zrobie:) dziekuje:)

Gość ja tez nie spie
oj az mi slinka leci o 6 rano hahahha szkoda ze nie mam dyni w domu;)

prosze :) , jeszcze ta zupa mi bardzo smakuje : POMIDOROWA ZE SWIEZYCH POMIDOROW Składniki: 2 l wywaru lub wody 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 łyżki oleju lub oliwy 125 ml śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki świeżych ziół: tymianku, bazylii, pietruszki można użyć po pół łyżki suszonego tymianku i bazylii 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz. możemy dodać ćwierć szklanki białego wytrawnego wina ew. 23 kostki rosołowe Sposób przyrządzania: Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory, posiekany , utarty z odrobiną soli czosnek i zioła (jeśli używamy ziół suszonych). Dusimy na małym ogniu, aż do powstania jednolitej masy. Przecieramy przez gęste sito i mieszamy ze śmietaną (wcześniej możemy wymieszać mąkę ze śmietaną). Dodajemy wywar, wino i posiekane świeże zioła. Gotujemy kilka minut i podajemy z makaronem domowym lub kluskami francuskimi. Dodatek wina, ziół lub zmiana dodatków zależą od naszej inwencji i upodobań smakowych. wogole ostatnio odkrylem zupy z winem :)

hehe , mi na sok leci :) wczorajn kupilem w tym celu cukier trzcinowy i brzoskwinie , dynia + brzoskwinie + cukier trzcinowy + woda i blender = sok :) co do zupy pomidorowej to ostrzegam ,ze przecisniecie pomidorow przez sito jest pracochlonne i moze zmeczyc, imozna je zmiksowac przed cala ta operacja zeby sobie ulatwic zycie

Gość ja tez nie spie
zupy z winem tez nie jadlam:( ale teraz mam okazje.. :)nigdy na to nie wpadlam ze do zupy mozna wina dolac... nic nie zrobie kucharka nie jestem ,gotuje czasem bo musze.. a jak nie musze to gotuje moj facet ktory to uwielbia:)

nie do kazdej mozna ,a mozna duzo w kuchni. np kwiaty sie wykorzystuje do gotowania np ciast platki kwiatow niektorych :) i jje sie te kwiaty , nie do dekoracji :)

serkiem topionym zamiast smietana mozna zageszczac zupe , nie kazda i trzeba mieszac jak sie dodalo serek caly czas zeby nie przywarl do dna :)