Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maamaa Matuska

Jakie owoce sezonowe dla 13 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość maamaa Matuska

do tej pory podawałam synkowi owoce ze słoików ,ale chciałabym zacząc juz nomalne ,wiem ze teraz trudny okres na takie początki pomimo to proszę o pomoc od czego zacząc ,je poki co tylko banana ,ale przeciez codzienie nie będe mu tego samego dawac , Mały jest strasznym niejadkiem i trudno akceptuje nowe smaki banan po paru tygodniach zaakceptował i polubiał ,jabłek nie znosi w zadnej postaci oprócz tych ze słoików ,prosze o pomoc

Gość nunino
jablka mozesz zmieszac z bananem wtedy byc moze posmakuja malemu lub dawac do raczki sliwki,winogrona bez skorki i pestek gruszki z zagranicznych mandarynki pomarancz ostroznie moga uczulac kiwi rowniez ostroznie

a sprobuj mu moze obrac cale jablko wydraz ogryzek i w takiej postaci mu daj,moze zacznie sie nim bawic raz drugi wezmie do buzi i mu posmakuje.

Gość nunino
a co w tym dziwnego?

Gość emmaljunga to jest
moj w tym wieku jadl juz wlasciwie wszystkie owoce, pokrojone w kawalki, sam sie "czestowal": banany,nektarynki,mandarynki,brzoskwinie,gruszki,borowki (te duze),czeresnie,truskawki,maliny,mango,kiwi. A za jablkami do tej pory nie przepada :) Ma 20 miesiecy

Gość DOBRA SPACERÓWKA
już nie taki mały ten twój syn, powinien już wszystkiego próbować....słoiczki do tej pory to moim zdaniem błąd ale to nie moja sprawa, moja owoce ze słoika dostała może ze 3-4 razy jak akurat byłysy poza domem miała może 5 miesięcy wtedy a zeby ma twój syn? jak tak to nie ma sensu miksowanie banana....jabłka wybieraj słodkie i na początek możesz je podgotować, takie z kompotu też może jeść, na surowe jabłka jeszcze przyjdzie pora, gruszki dawaj, nektarynki, winogrona rodzynkowe polecam, są słodkie i bez pestek w całości może je zjadać, śliwki raczej odpadają, no chyba ze dosłownie gryz....

Gość zależy jakie kosmetyki
oczywiście, że gruszki można podawać :) ważne, żeby były miękkie i nie na pusty żołądek. banany, jabłka, brzoskwinie. zależy co dziecku posmakuje. mój nie lubi kwaśnych owoców, także kiwi odpada :)

Gość nunino
dlaczego sliwki odpadaja?

13 mc i Ty nie dawałaś zadnych owoców??? Nie wierze.. ;/ Moja córka od 8 mc je kiwi, brzoskwinie, banany, jablka, winogrona, czereśn ie, wiśnie. teraz ma prawie 14mc i je wszystko, jedynie truskawek i malin nie lubi

Gość DOBRA SPACERÓWKA
śliwki są ciężkostrawne, no ale jeśli się nic nie dzieje to mozna dawać...ja sama jak się śliwek najem to mam rewolucję :P

Gość DOBRA SPACERÓWKA
moja ma 15 miesięcy i dzić jadła heheh kapustę kiszoną.....na początku wypluwała, ale potem ją samą zostawiłam, nałożyłam surówke na talerzyk no i zjdała(oczywiście częsc na ziemi było) ale jej smakowała, bo tależ lizała heheh ogórki kiszone też uwielbia, pierwszą ogórkową w 8 miesięcy wsunęła :P

o ja mam tak samo,ale za to moja dwuletnia potrafi caly dzien sliwki ciagac i nic jej nie jest:Omoje tez od malego wszystkie owoce wpierniczaja,gorzej z warzywami ale staram sie przemycac w zupach ,sosach,ale zeby tak na surowo marchewke chwycic to moge zapomniec:O

moja ma 13 miesięcy i spróbowała już wszystkich owoców, jestem w szoku że tak długo zwlekałaś...moja córka w lato zajadała się truskawkami, a teraz po sezonie cóż, dawaj to co jest

Gość DOBRA SPACERÓWKA
moja marchew gotowaną wybiera ręką z zupy i wsuwa:P ale surowej nie chce....moze na wiosnę jak będzie tak młodziutka marcheweczka to ją nakłonię :P aha buraków moja nie lubi, za to pomidory jak były w sezonie to sama z miski kradła, ogórki z działki też, i sama chodziła i borówki oraz porzeczki czerwone (ostro kwaśne) wcinała....:D niezła

lo matko az mnie scisnelo w gebie jak sobie pomyslalam o kwasnych pozeczkach,no ja takich rarytasow w ogrodzie nie mam:(zazdroszcze,sama bym chyba calymi dniami pod krzakiem siedziala:)

Gość nunino
moj sliwki uwielbia i nic sie po nich nie dzieje,wiadomo skoro nie dawalas wczesniej powinnas ostroznie podawac moj probowal wszystko najbardziej lubi winogrona,kiwi,sliwki,mango i ananas

Ja daje wszystkie, Mały uwielbia każdy rodzaj owoców z wyjątkiem malin. No, chyba, że w cieście lub soku :) Na początek dawaj z umiarem, żeby sprawdzić czy nie ma alergii, ale w tym wieku może już jeść właściwie wszystko