Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Witaminówka

Zastrzyki z witaminą B12

Polecane posty

Gość Witaminówka

Czy któraś mama będąc w ciąży przyjmowała zastrzyki z witaminą B12??? Ja muszę przyjmować witaminę systematycznie, ale od kiedy jestem w ciąży jeszcze nie miałam zastrzyku. Lekarz czekał do końca 3 miesiąca. Mam przyjąć pierwszą dawkę za tydzień. Czy któraś z Was przyjmowała witaminę domięśniowo?? Proszę o informacje.

Gość co podajecie?idziecie do denty
są bolesne

Gość Witaminówka
Hmm bólu się nie boję, tylko interesuje mnie czy są też inne ciążówki które przyjmowały takie zastrzyki. Czy są bezpieczne??

Gość kolezanka na studiach
ja je przymuje jako kuracje wzmacniajaca oczy. Sa bardzo bolesne, ale idzie przezyc :)

Gość Witaminówka
Ja też je przyjmowałam ale przed ciążą. Muszę teraz przyjąć dawkę gdyż zawiesiliśmy ich przyjmowanie na czas pierwszego trymestru. W przyszłym tygodniu idę na zastrzyk i strasznie się boję by nie zaszkodził on maluszkowi.

Gość Moja obecnie niespełna 4 latka
Ja w pierwszej ciąży dostałam serię zastrzyków z witamin grupy 6, dokładnie w 12 tygodniu - złapałam półpaśca i to jedyne co lekarze wymyślili (rodzinny w konsultacji z ginekologiem).

Gość Witaminówka
Jeden z ginekologów u których byłam kategorycznie zabronił. Drugi, bardziej doświadczony mówi że jeśli muszę to muszę i kazał przyjść na zastrzyk do jego gabinetu. Ja muszę przyjmować tę witaminę ze względu na to, że z pokarmem jej nie wchłaniam. mogę zjeść tonę pokarmu i nic nie wchłonę. Dotychczas przyjmowałam regularnie dawkę. Przed zajściem w ciążę dostałam zastrzyk a potem gdy się dowiedziałam zawiesiłam na 1 trymestr zastrzyki z resztą w porozumieniu z lekarzem. Jednak dopada mnie konieczność i muszę już przyjąć kolejną dawkę.

Gość mialam w pierwszej ciąży
zastrzyki z wit. B, chyba B12. spadło mi żelazo i lekarz przepisał mi 10 zastrzyków, co drugi dzień, na poprawę. bardzo skuteczne. to było około 6, albo 7 m-ca. jedyne co pamiętam to, że jak pielęgniarki dawały wolno, bardziej bolało. szybko, pomimo, że są gęste, było lepiej :)

Gość Witaminówka
Dzięki, cieszę się że nie jestem sama. Kurcze tak się martwię. Zawsze to jakiś środek chemiczny we krwi.

Gość mialam w pierwszej ciąży
wiesz co, wtedy nawet nie wiedziałam, że to może być szkodliwe. znaczy jestem świadoma, że każde lekarstwo jest chemią, ale nigdy nie słyszałam, że wit. B 12 jest takim zagrożeniem. mój ginekolog jest dobrym fachowcem, mam do niego zaufanie (na które zresztą zasłużył) i nic nie mówił o zagrożeniu podczas stosowania tej witaminy. a zazwyczaj chucha na zimne :)

Gość Witaminówka
Wiem że witaminka nie należy do toksycznych. No i przede wszystkim wyjścia nie mam muszę ją przyjmować. Przez trzy miesiące odpuściliśmy z moim ginekologiem. Ale trzeba już przyjąć dawkę. Wiesz, też mam świetnego lekarza, bardzo doświadczonego. Bardzo też zainteresował się moim tematem, postanowił tylko na okres tworzenia się organów zawiesić przyjmowanie zastrzyków. Ufam mu bardzo, chciałam tylko poznać historie kobiet które też przyjmowały witaminkę pozajelitowo.

Gość miałam w pierwszej ciąży
to myślę, że nie masz się co martwić. twój organizm musi byćteraz mocny za dwoje, więc decyzja tak naprawdę jest jedna. dzidzia jest teraz już większa, a skoro ufasz lekarzowi, to wszystko powinno być dobrze. pozdrawiam serdecznie i zyczę bezstresowej reszty ciąży :)

Gość Witaminówka
Dziękuję kochana - czasami człowiek zna odpowiedź a pyta tylko po to, żeby się uspokoić:)

Gość Ilmie
Moja córka ma już 15 lat ,urodziła się z poważna wada palców u nóg.Ciążę przechodzilam bez żadnych kompikacji,w pierwszych tyg.ciąży nie wiedząc o tym fakcie brałam zastrzyki B12 niepamietam ile ale chyba 6 od razu przerwalam jak się dowiedziałam,dlatego ostrzegam z mojego doświadczenia,

Gość gość
W 7 miesiącu dostałam serię 6 zastrzyków z b 12 w ramię nic nie bolało! Moje dziecko urodziło się w brązowych wodach i nie wiem czy te zastrzyki nie zaszkodzily, w szpitalu położne nie chciały udzielić mi odpowiedzi dlaczego tak się stało, dziecko urodziło się 2 dni przed terminem... B 12 pomagają przy porodzie ale czy nie szkodzą dziecku... Poza tym mój organizm nie zdążył przerobić tej dawki i po urodzeniu dziecka ogromny skrzep doprowadził do zbyt dużej utraty krwi i skończyło się na transfuzji krwi, nie polecam ratuj się innymi środkami

Gość Paryżanka00
A dlaczego zastrzyki? Sa przyjemniejsze formy suplementacji witaminy B12. Jest nawet w sprayu - https://witaminywsprayu.pl/witamina-b12.html Mój mąż jeździ na rowerze, jest zapalonym sportowcem i właśnie taką przyjmuje, twierdzi, że jest najlepsza.