Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalallalasjaj

kto zna dobrze LALKĘ Prusa?

Polecane posty

Gość lalallalasjaj

mam kilka pytan

Gość ajtam ajtam
ja też nieżle znam

Gość teraz leci w kino polska
poszukaj w programie , bo czesto sa powtórki A o co sie rozchodzi ?

Gość lalallalasjaj
a moglabys mi odpowiedziec? chociaz na kilka :) 1 co sie stalo z narzeczona Szumana? 2 jaka legende opowiedzial Węgiełek w ruinach zamku - to mam 3 co przedstawia kamien w Zasławiu jaka historia sie z nim wiaze 4 co Wokulski zrobil dla Wysockiego 5 Jak Pani Wąsowska uwodzila Wokulskiego 6 co sie stalo z pania Stawską (jej losy) 7 jak Wokulski zdobyl swoj majatek (od zera) 8 przedstaw historie o artyscie Rossim polacz to z zachowaniem Izabelii i wokulskiego na przedstawieniu 9 pojedynek Wokulskiego z baronem Krzeszowskim- powód,przebieg, kto wygrał 10 i dlaczego Wokulski zwolnił Mraczewskiego - to tez mam

Gość lalallalasjaj
majatek wokulskiego tez zaraz sobie napisze :P chodzi oto, ze mam sprawdzian ze znajomosci lektury. lalki nie zdarze przeczytac do pon, bo czytam potop na sr :o na razie patrze streszczenie, ale polowy rzeczy tam nie ma

Gość surowy kalafior
Czytać się nie chce, czy nie umiesz 😭 ?

A jakie masz streszczenie? Na klp.pl szczegółowe są niezłe (wpisz w google) bo tam chyba każdy rozdział jest osobno streszczany Bo tu sporo pisania jest i tez nie wszystkie szczegóły dobrze pamietam, a nie chciałabym Cię w błąd wprowadzić

Gość oasdfaskdkas
ja przeczytalem 150 stron lalki, a reszte w streszczeniu na ostatnim dzwonku i ze sprawdzianu,ktory byl bardzo szczegolowy(np. pytanie co jadl wokulski na kolacji u izabeli(sandacza)) dostalem 5

Gość lalallalasjaj
wlasnie czytam na klp;) na 31 stron :o

ja duzo nie pamietam , ale 1 nie pamietam tego watku 2 chodziło o jakąś zakochaną pare 3 na kamieniu wyryty jest napis ( wiersz ) o wielkiej miłosci , ma to związek z legendą ( nie pamietam czy Wokulski go kazał pózniej gdzies indziej wyryc czy własnie tam :-0 ) 4 znalazł mu prace / dał mu prace , pomógł rodzinie ( pózniej Wysocki uratuje mu zycie ) 5 nie pamietam tego watku 6nie pamietam , podobno odnalazł się maz i miała do niego wyjechac 7był za granica , ciezko pracował fizycznie w Rosji 8 nie pamietam 9 nie jestem pewna , nie chce wprowadzic w bład 10 to samo Napisałam w razie czego jakby nikt się nie odezwał :-P

ja niestety nie moge pomoc ale rozumiem Twoj bol ja mialam tak popierdzielona babke w liceum ze w ciagu miesiaca wlasnie mielismy przerobic lalke, dodatkowo dala nam lekture 200stronnicowa, plus 3 mniejsze po 50iles stron, wszystko na miesiac czasu lalke po szkole, lektury male w ciagu dnia, a ta 200stronnicowa do poduszki a pozniej leb jak sklep i wszystko sie miesza glupota

wokulski chciał samobója na peronie wykonac ale nie dał rady... jakby o mnie napisał ten Prus! :-(

Gość szuman
Miał kiedyś narzeczoną chrześcijankę, która jednak zmarła. Wówczas Szuman próbował popełnić samobójstwo, ale przed śmiercią uratował go kolega.

Gość lalallalasjaj
ze dlugie nie narzekam, bo czytac baaaardzo lubie, tylko ze duzo do nauki. i wlasnie klp zawiodlo mnie na kordianie, bo mialam pytanie o historie o szewcu, ktory szyl psom buty, a w streszczeniu bylo tylko wspomniane no nic, przeczytam dzisiaj i jutro z 2-3 razy i pozostanie mi miec nadzieje, ze pytania beda takie jak w innej klasie :P

Gość kamien w Zasławiu
:) kamien ten jest symbolem niespelnionej milosci:) czyjej? doczytasz:) jedno nie powiem ktore z tych od kamienia odeszlo, drugie ku pamieci posatanowilo a onego zrobic nagrobek z wyrytym epitafium;) ale...to rowniez doczytasz reszta pytan:D czytaj!!!

tak jak pisza poszukaj w google streszczenia Albo moze wypozycz gdzies film , ale tam nie bedzie tak dokładnie napisane

1. Miał kiedyś narzeczoną chrześcijankę, która jednak zmarłą. Wówczas Szuman próbował popełnić samobójstwo, ale przed śmiercią uratował go kolega. Pozbawiony idealizmu jest zgorzkniały i cynicznie patrzy na świat i ludzi. Nie utożsamia się ani z Polakami, ani z Żydami. zmarła się znaczy :)

Gość kamien w Zasławiu
Hamal:D masz styl:D i dystans:D

juz masz kilka odpowiedzi :-) Jak kazdy coś od siebie napisze to moze się coś uzbiera ;-P

Gość lalallalasjaj
no wlasnie, a dwoja jest na 5 z 10 pytan. pamietam jak pisalam z wertera albo wallenroda. odpowiedzialam na pytanie jednym dlugim zdaniem i 0pkt, bo za malo mimo, ze dobrze. no nic, w gimnazjum mialam pytanie z mitologii np. ile dni i nocy spadalo kowadlo do hadesu :D nigdy nie zapomne, ze 9 :D

no napisze ile wiem 1. Umarła, on potem próbował popełnić samobójstwo 3. Coś z dziadkiem wokulskiego, prezesowa zdaje się że za młodu z nim się znała a nawet coś więcej (chyba), i tam był wiersz miłosny 4. przeniósł jego brata z jednej stacji na drugą 5. Byli na konnej przejażdzce, i chciała żeby poprawił jej strzemiono i go kolanem gołym o policzek smyrgneła 6. Jej mąż wyjechał i ona przez to nie mogła sobie zycia ułozyć, mieszkała z córką i matką, pracowała jako nauczycielkia, i nie lubiła jej krzeszowska 7. Ozenił się z Minclową 8. nie pamietam 9. obraza Izabeli, wygrał Stachu

albo tak jak zadałaś pytania wrzucaj w google , moze wyswietla sie watki z odpowiedziami Mozesz tez obejrzec film online , zawsze to cos niz nic

o artysćie rossim Tomasz wychował Izabelę na swoje podobieństwo. Ona także zdawała się być arystokratyczną damą, odebrała solidne wykształcenie, potrafiła wypowiedzieć się na tematy kulturalne, biegle władała kilkoma językami obcymi, a po głębszym przyjrzeniu się okazywała się taka sama jak jej ojciec samolubna, egoistyczna, płytka, czego dowiodła chociażby w czasie manifestowania swojego uwielbienia i fascynacji marnym włoskim artystą Rossim, przyznawaniu się, że traktuje wyjście do teatru jako okazję do pokazania najnowszej sukni, czy też zakupem posągu Apolla, który zasypywała pocałunkami niczym nastolatka. ------- http://www.wolnelektury.pl/katalog/lektura/lalka/motyw/artysta/ wpisz w znajdź: rossi to ci wyskoczy fragment. ------------ tam cos bylo ze wokulski kazal wreczyc rossiemu album ze zdjeciami warszawy czy cos tu wiecej: http://la.ostatnidzwonek.pl/a-22-11.html