Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rodżerowa mama

Kiedy można mówic, że ciąża jest już donoszona??

Polecane posty

Gość Rodżerowa mama

Od kiedy można już się nie bać wcześniejszego porodu? Właśnie skończyłam 36. tydzień i się zastanawiam, czy mój dzidziuś jest już bezpieczny?

Gość gryczka
W zasadzie w momencie ukończenia 37 tygodnia, ale po 36 dziecko też jest już bezpieczne:-)

Początek 38 tyg ciąża zawsze jest donoszona ale dla dziecka lepiej jak posiedzi do 40:)

Ja rodziłam w 41tc i nic mojej córci nie było zdrowa :) ale po 42tc już może być nie ciekawie, zresztą zazwyczaj lekarze wywołują poród wcześniej i nie trzymają do 42.

Gość Rodżerowa mama
No wiadomo, że najlepiej jak poczeka do 40. tygodnia :) Ale jeśli urodziłoby się teraz, czyli skończone 36. tygodni, zaczęty 37. to byłoby już bezpieczne? Umiałoby oddychać? Czy jeszcze tydzień trzeba wytrzymać? Do końca 37. tygodnia?

Gość kjhkjh
moj siostrzeniec, rodzony w 33 tyg oddychal samodzielnie:)

agata_bbb - no to kobieta trafiła chyba na jakiś totalnych konowałów :( mi powiedziano że jeśli od dnia terminu minie 10 dni i nic nie będzie się działo to zapraszają na oxy:)

Ja urodzilam w 37 tc i nie bylo zadnych problemow, do szpitala trafilam w 33 tc i dostalam od razu zastrzyk na rozwiniecie plucek u maluszka.

Gość thaisse80
Od 37 tc mowi sie o ciazy ze donoszona. Jak chodzilam do szkoly rodzenia to mielismy spotkanie z pania lekarka neonatologiem ktora opowiadala, ze zazwyczaj wczesniaki po 30 tc juz sobie daja rade. najgorzej to jest do 30 tc-wtedy to skrajne wczesniactwo.

Gość alallll
punktu widzenia ciążę po pełnych 36(nie 37) m-cach uznaje się za donoszoną. większość cesarek wykonuje się na początku 37 tc.

Gość alallll
zjadło "z medycznego"

Gość ostrężynka
alallll --- bzdura że większość cesarek wykonuje się w 37tc. Najczęściej lekarze czekają do terminu okołoporodowego, czyli jakiś tydzień przed terminem, bo mimo tego że uważa się że w 37tc ciąża jest donoszona to każdy dzień w brzuchu malucha (do terminu) jest cenny. I nawet w 39tc płucka wcale nie muszą być całkowicie dojrzałe. I to nie zależy od wagi dziecka jak ktoś wcześniej napisał.

ostrężynka to pewnie zależy od szpitala, bo u mnie cesarki robią najpóźniej w 38tc

Gość alallll
planowane cesarki w zdrowych ciążach wykonuje się w 37 tc -taka jest powszechna praktyka.tak jest w prywatnych placówkach i państwowych też. mój mąż jest anestezjologiem pracuje w trzech państwowych szpitalach/w każdym mam kilka godzin/wiem co się dzieje na oddziałach. Jak nie wierzysz, spytaj kobiet, które mają cc zaplanowane.Mają datę i godzinę-blok czeka na konkretną kobietę. Sama miałam ciąże zakończone przez cc w 37tc., za 2 miesiące mam powtórkę z rozrywki

Gość fggggggggg
37???? Miałam cesarkę w 41 tyg! Planowaną!

Gość ____rodzice____
Pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym Mam do zaoferowania zestaw edukacyjny składający się z 32 liter o wysokości 10,5 cm i 19,5., w pięciu żywych kolorach: czerwony wpływa stymulująco i energetycznie, niebieski działa kojąco i wyciszająco pomarańczowy pobudza, motywuje do działania, zielony działa uspakajająco, odstresowująco żółty ma działanie antydepresyjne, stymuluje na układ nerwowy, rozwesela. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/alfabet-duzy-literki-naklejki-polskie-litery-i1336036314.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1336035999.html http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1336036152.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-i1336036412.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1336036087.html

Gość Rodżerowa mama
Mówicie, że w 37. jest już donoszona. Ale macie na myśli skończony 36. tydzień i zaczęty 3., czy skończony 37. i zaczęty 38.??? Bo ja mam teraz skończone 36 tygodni i kilka dni z 37. i się zastanawiam, czy już mogę się czuć bezpiecznie?

Gość Rodżerowa mama
Mówicie, że w 37. jest już donoszona. Ale macie na myśli skończony 36. tydzień i zaczęty 37., czy skończony 37. i zaczęty 38.??? Bo ja mam teraz skończone 36 tygodni i kilka dni z 37. i się zastanawiam, czy już mogę się czuć bezpiecznie?