Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika 12345

Domowy chleb na zakwasie

Polecane posty

Gość Monika 12345

Moja mama mieszkajaca na wsi zaczela od jakiegos czasu piec tradycyjna metoda chleb - wyrabiany w drewnianej dziezy, na zakwasie naturalnym, be zadnych ulepszaczy oczysiwicie, pieczony w piecu oplalanym drewnem. Jest to ta sama metoda, ktora lata temu piekla chleb moja babci ai babcia mojej mamy ... Poniewaz znajmoi zaczeli si edopytywac o ten chcleb, zastanawiala sie nad pieczeniem na troche wieksza skale. Nie wiemy jednak, czy bylby popyt - czy bylibyscie zainteresowani zakupem takiego chleba i ile bylsibyscie sklonni zaplacic za bochen ok 1,5 kg? Dzieki za kazda opinie... :)

Gość SpiritedAway
Oj zjadłabym takiego chlebka...myśle że do 3 zl byłabym skłonna zapłacić gdyby był rzeczywiście bardzo dobry i świezy

A skąd jesteś? Za taki duży bochenek myślę, że 6-7 zł, jeśli dodatkowo chleb byłby razowy - albo różne opcje do wyboru - myślę, że popyt byłby jeszcze większy.

Gość Monika 12345
Opcje moga byc rozne - razowy, z ziarnami, makiem itd.. Mama robi tez przetwory - powidla i konfitury smazone dniami, bez cukrow zelujacych ...maliny, sliwki, jablka, jagody.... A cos takiego mielibyscie ochote kupic? Jestesmy spod Czestochowy

Ja mam małego świra na punkcie zdrowego i smacznego jedzenia więc owszem, we mnie mielibyście klientkę i na chleb i na przetwory :-) Myślę, że gdyby interes zaczął się rozkręcać mogłabyś poumieszczać bannery na różnych wege stronach, wegetarianie są często zakochani w tego typu produktach. Mogłabyś też poszukać klientów na Allegro. Ja jestem z okolic Katowic, więc w sumie nie tak daleko.

Gość Monika 12345
Hmmm .. do 3 zl to mysle, ze bardzo tanio jak za taki bochen, zwlaszcza, ze nie wyobrazacie sobie ile pracy to kosztuje... 3,5 to kosztuje bochenek z naszej piekarni na ulepszaczach itd...

Gość Monika 12345
up

Ja wiem, ile to kosztuje, niedawno sama robiłam taki domowy chlebek, razowy i z mnóstwem ziaren. Gotowy ważył około 1 kg. Po przeliczeniu ceny składników wyszło właśnie około 7 zł na bochenek. Do tego w Twoim przypadku trzeba też doliczyć robociznę. Problemem może być brak zaufania ludzi do takich prywatnych "wytwórców". Jeśli ktoś już chce jeść zdrowo to kupi chleb w takiej np. bio piekarni. Jeśli chciałabyś wystartować z takim interesem na troszkę większą skalę to musiałabyś się mocno reklamować, najlepiej w ogóle założyć własną działalność. Inaczej to raczej tylko dla znajomych, ew. Allegro.