Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kissunia

Wigilijna zmora

Polecane posty

Gość kissunia

Przed chwilą usłyszałam radosną wiadomość: pracuję w Wigilie. Teraz się zastanawiam kiedy zrobię świąteczne jedzenie. Jak wy sobie z tym radzicie?

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Co się da zrób wcześniej, przecież możesz zamrozić uszka, pierogi ;)

zrob na kilka dni przed. ja tez zwykle pracuje w wigilie. kilka dni wczesniej jak mam wolne lepie uszka i do zamrazalnika. mam szybkowar wiec rosol jest w 15 min, ale kiedy nie mialam gotowalam wczesniej, do sloika i do lodowy. karp ze 2-3 dni wczesniej patroszony i do zamrazalnika, lub dzien przed i zaraz panieruje i do lodowy. ciasta nawet 5 dni przed i wystawiam w chlodne miejsce. salatke robie ekspresowo jaknie mam czasu. wszystkie warzywa kupuje puszkowane i tylko kroje. jak nie mam czasu majonez kupuje, jesli mam kreci maz. i to chyba na tyle... :)

Brrr karpia nienawidze podobnie jak moje kochanie ja robie sledzie w smietanie sledzie w oleju kompocik ze sliwek barszcz z uszkami lub pasztecikiem pierogi z kaousta i bigos uwazam ze wystarczy no moze sie zmobilizuje do upieczenia keksu i pasztetu...

Podziwiam, że robicie domowy majonez, ja nawet jak mam czas to bym nie robiła :)

ja sobie nie wyobrazam swiat bez karpia. ja tez nie szczegolnie lubie ale bez niego to nie swieta :D a moj maz mogl by jesc caly rok :D

A jakoś tak co się da to lubie mieć gotowe :) A pieczecie może pierniczki?

tfu brrrrrr juz wole upiec jakas inna rybke bo ogolnie ryby lubie ale karp bleeeeee az mnie otrzepuje a co do majonezu najlepszy kielecki :D

Gość Panicz SNK
buahahahahaha tępe kafeteryjne maciory :D🖐️

nie pieke pierniczkow ale pieke ciasto marchewkowe i dodaje do niego sporo cynamonu i ciemnego brozowego cukru demerara i smakuje bardzo podobnie. a ciasteczek nie pieke bo nie schodza :D

a pierniczki w sumie hmmmm ja luie maz tez moze sie pokusze :D ja jeszcze zrobie moja specjalnosc ktora sama wymyslilam pierozki warzywne :D na tony to u mnie idzie :D

Panicz SNK... czesc zniewiescialy chlopie. witaj na kulinarnym topiku!!!! baba cie kopla w doope i na szmacie jedziesz?? pozdrawimy wszystkich pantoflarzy RP :D

Tak majonez to tylko kielecki te inne są jakieś takie bezpłciowe :)

popieram a jeszcze posmarowac nim zeberka albo schabik podczas pieczenie :D az mi slinka poleciala ja go potrafie wyzerac lycha ze sloika :D

ee.... no to widzisz!!! ty przynajmniej mozesz sie zapchac calym sloikiem a ja moge pomarzyc :D

Gość Ja juz mam zrobione i w
zamrazarce

no ja nue wiem czy tak fajnie jest nie kmoc przytyc :( chociaz ma to swoje dobre strony sosy miesa sery plesniowe i wszystkie niezdrowe dania przelatuja przeze mnie

Gość kissunia
Panikuję. Może zamówić w restauracji? Chyba w tygodniu też się nie wyrobie! To moja nowa praca i szef wymaga, żebym się wykazała, więc zostaje po godzinach :( zamawialiście kiedyś jedzenie na święta w restauracji? No przecież nie kupię mrozonek!

Ej tam zamawianie to od razu da sie qwyczuc przeciez gotowanie to zadna filozofia :) nie zamawiaj zrob cos sama uda sie zobaczysz :)

uszka zy paszteciki zrobic to zadna filozofia pierogi tez poswieci sie na to 2 godz i finioto :)

Ja mam ostatnio taki sajgon w pracy, że też nie zdążę przygotować jedzenia wcześniej. Z kolei te mrożone produkty są jednak trochę mdłe w smaku. Może zamówienie gotowych nie jest złym pomysłem. Pytanie tylko gdzie takie będzie można dostać w wigilię...

Polataj po sklepach z tzw. "garmażem". Tam można dostać gotowe uszka itp. Ale nie hipermarkiety, tylko takie małe, osiedlowe. Większość przyjmuje wcześniej zamówienia na święta, wystarczy tylko podgrzać.

Gość Markowa
a mi zostało jeszcze kilka dni urlopu, więc w Wigilię i dzień przed nie ide do pracy. pieprzę to. przynajmniej wszystko sobie na spokojnie zrobię :P

Niestety nie każda z nas ma taką możliwość. Sklepy z garmażem to w sumie niezła opcja, chociaż myślałam raczej już o ciepłym jedzeniu. Ja pracuję w wigilię do 18 i naprawdę mój czas jest mocno ograniczony.

Gość Ja nie mam ochoty robic duzo
Wigilie i tak spedzam tylko z moim facetem wiec przygotowywanie dużo potraw jest dla mnie głupota bigosik zrobie kilka dni wczesniej wiadomo zamroze ,barszczyk z uszkami w wigillie ,pierogi dzien wczesniej zastanawiam sie nad rybka moj bardzo uwielbia karpika ale co zrobic jak u mnie w sklepach takich nie sprzedaja karpia tutaj uwazaja za smiecia :) wiec zostanie mi łosos lub inna rybka lub poprostu jak hiszpanie zrobie langostiny :P A czym mniej ugotuje tym lepiej dla mojej figury :)

też pracuję w Wigilię (budżetówka), przecież to piątek i niby normalny dzień roboczy, czasem szefostwo puszcza kobiety 2 godziny wcześniej ale nie ma bata, do pracy przyjść trzeba ;) zresztą nie ma co panikować i szykować Bóg wie ile żarcia, bo zawsze zostaje, w ten dzień przecież jemy tylko kolację, no nie? wystarczy w poprzedzający week. zrobić uszka, pierogi i zamrozić zupiny nastawić dzień wcześniej (po pracy), ugotować kapuchę, rybę rozmrozić dzień wcześniej posypać przyprawami, obrać ziemniaki i do lodówki towarzystwo ubiera krzaka, a my odgrzewamy gotowe żarcie i smażymy rybę człowiek po całym dniu głodówki to oczami by jadł, a tak to chlipnie, skubnie i już pełny brzuch ;)