Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PN OP

Dlaczego trzeba obowiazkowo zdawac na maturze jesyk polski, a nie fizyke?

Polecane posty

Gość PN OP

Jezyk polski jest nikomu do niczego nie potrzebny - mam tu na mysli bezsensowna literature, ktorej czytanie jest tylko strata czasu. A fizyka to wszystko, co nas otacza.

Gość bo jezykiem polskim
operujesz na co dzien, a fizyką zajmuje sie maly odsetek, choć otacza wszedzie i tez warto ja zrozumiec ;)

Gość ziryyyytowananananna
A jezykiem polskim sie posługujesz, a literatura to kultura ktorej wiekszosci społeczenstwa brak.

Gość jestem młoda iiiii
Jesteś Polakiem to i wypada znać Ci polszczyznę.

Gość jednak te kampanie społeczne
przynoszą rezultaty. Mnie osobiście to cieszy, jako nauczyciela. Odpowiadając: kształ egzaminu dojrzałości zmieniał się wiele razy. Dawno temu trzeba było zdawać wszystko, co było przerabiane w szkole, każdy przedmiot i to z punktu widzenia wykształcenia ogólnego było najkorzystniejsze. Dziś dominują inne koncepcje: raczej uważa się, że uczeń powinien specjalizować się w węższej grupie przedmiotów niż być dobrym ze wszystkiego. Dlaczego akurat polski jest obowiązkowy: nie chodzi o Twoją znajomość literatury jako taką tylko o umiejętność poprawnego wypowiedzenia się na piśmie, a więc coś, co jest niezbędne praktycznie na każdym kierunku studiów, które wybierzesz po maturze. Dlatego daje się uczniowi spore pole do popisu: możesz pisać o sztuce, o filozofii, o filmie itd., jednocześnie pokazując, że umiesz zastosować wiedzę nabytą w toku nauki. Mniej więcej na tym będzie polegało w przyszłości napisanie pracy licencjackiej i magisterskiej.