Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedźwiedzie miały ucztę

Szukam książek albo filmów o samotności...

Polecane posty

Witajcie, szukam książek albo filmów o samotności, wiem, że to bardzo rozległy temat, ale może znacie coś godnego polecenia?

Gość veressa
polecam "pana lodowego ogrodu " pierwszy tom , co prawa główną tematyką nie jest samotność, ale bohater sam poznaje obcy świat , sam się po nim porusza i nie ma kontaktu z nikim z jego "świata" kto by go rozumiał jako tako. i to właśnie jest urzekające w tej ksiażce , bo nadaje klimatu i czytenik utożsamia się z głównym bohaterem.

"samotnosć w sieci" - film, i książka (książka jest bardziej erotyczna, wręcz patologicznie erotyczna) "między piekłem a niebem" - nie wiem, czy to dosłownie o samotności, ale jest piękny. dlaczego o samotnosci??

Dziękuję za odpowiedzi. Książki takie jak "Samotność w sieci" raczej mnie nie interesują, ale dziękuję za sugestię. Nie czytałam jeszcze "Pikniku...", oglądałam tylko "Stalkera". Bardzo mi też przypadła do gustu książka S. Plath "Szklany klosz". Będę wdzięczna za dalsze sugestie.

Aha, nie piszę wypracowania o samotności czy prezentacji maturalnej, więc "Robinson" też odpada;)

Gość jak masz mocną psyche to
Ionesco - Samotnik

hmm może też "pamietnik" - film o oczekiwaniu i miłości, a z książek to... "wilk stepowy" - szczerze mowiąc przeczytałam tę książkę w połowie, była bardzo ponura i przygnębiająca, na pewno kiedys do niej powrócę, ale nie teraz. teraz zajmuję się czytaniem podręcznikow. to smutne...

- Między słowami - Życie ukryte w słowach - Samotny mężczyzna - Daleko od nieba - Wszystko za życie Wiele filmów można podciągnąć pod ten temat, a te są naprawdę dobre.

Samotna dziewczyna Kobieta samotna Jak narkotyk Panna nikt Święty z fortu Waszyngton Zostałem sam Król wzgórza Trzy kobiety

Gość nigdziebadz
zahir

Gość gość
Czarodziejska góra

Jeśli chodzi o Samotność w sieci to ja jedynie polecam książkę, film w ogóle nie ma klimatu. Z filmów: Przerwana lekcja muzyki, Gia, Gra Tajemnic, Edward Nożycoręki, Samotny Mężczyzna, Chce się żyć. Z książek: Na południe od granicy, na zachód od słońca, Lektor.