Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana,koszmar

nie wiem jak postąpić w wigilię

Polecane posty

Gość zalamana,koszmar

zmarła ważna osoba w moim życiu, niestety życie się tak potoczyło że przez ostatni rok nie utrzymywałyśmy kontaktu, pogrzeb jest w wigilię w piątek na cmentarz na którym zostanie pochowana mam 500km w jedną stronę bardzo chciałabym jechać ale w domu zostawilabym swoją matkę zostałyśmy na wigilie same jesli ja pojade ona zostanie sama, nie wiem co mam robic :(

Gość zwyczajna dziewczna25
musisz jechać. taka impreza i okazja się nie powtórzy:)

Gość zalamana,koszmar
na dodatek jesli pojade bedzie musial jechac ze mna moj chlopak ktory przeze mnie tez nie bedzie na wigilii u siebie:( ale chciałabym w glebi duszy jechac i to bardzo

Gość zalamana,koszmar
moja mama nie znała tej osoby i powiedziała że nie chce jechac

Gość zalamana,koszmar
dla mnie taka roznica że pogrzeb jest tylko raz to takie pozegnanie danej osoby, chyba zle sie bede czuc sama ze soba jak nie pojade powinnam oddac jej szacunek bedac na mszy i na cmentarzu :(

Gość Ryba gdyba chyba
A kto to był dla Ciebie?

Gość młoda pani domu
nie jedź - pogrzeb to tylko symbol, możesz pojechac po świętach odwiedzic grób, spędź wigilię z matką - jest starszą osobą, nie zostawiaj jej samej!!!

Gość zalamana,koszmar
wazna dla mnie osoba

Gość zalamana,koszmar
tak na pewno jest w wigilie :(

No to musisz wybrać czy wolisz zostawić mamę samą w bądź co bądź ważnym dniu dla rodzin, przynajmniej większości, czy jechać na pogrzeb osoby, z którą od dawna nie miałaś kontaktu. No ale też przecież możesz być i na tym i na tym. Kto powiedział, że kolację wigilijną trzeba zjeść o 17-18 ? możecie równie dobrze o 21. 500 km autem nie jedzie się znów jakoś bardzo długo i jeśli pogrzeb jest tak do 15 godziny to spokojnie zdążysz.

Gość zalamana,koszmar
tylko teraz jest duzo sniegu wiec tez nie moge liczyc ze zdaze

Gość serce i pamiec zmarlym jest
bardzo wazna, mysle, ze nawet wazniejsza niz sama obecnosc na jego pogrzebie. Moze moje podejscie kogos oburzy,ale jednak mysle, ze wazniejsi sa zywi, szczegolnie w Wigilie. Gdyby to bylo jeszcze 100-200 km to poradzilabym Ci, zebys pojechala, a potem wrocila do mamy na Wigilie, jednak taka odleglosc zmusza do wyboru miedzy jednym a drugim. Przykre zebyscie z mama spedzaly Swieta oddzielnie i do tego w zupelnej samotnosci. Ja radze Ci zostac z Mama , a za zmarla, bliska osobe zapalic znicz, po prostu i byc z nia myslami, z mama jednak ciałem.

Pamięć o tej osobie możesz wyrazić tak, że pójdziesz do kościoła do siebie, pomodlisz się, może zapalisz znicz - w niektórych kościołach można, np. u mnie. A na cmentarz pojedziesz po świętach. No ja bym mamy nie zostawiła i zakładam, że to nie była Twoja rodzina, skoro mama tego kogoś nie zna, więc tym bardziej.