Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maaamaa1

półroczne dziecko raczkuje ale nie siedzi

Polecane posty

Gość maaamaa1

witam, moja coreczka ma 6 miesięcy, od samego ppoczatku uwielbiala lezec na brzuchu i tak spac, a teraz raczkuje, ale jeszcze nie siedzi. podnosi sie jak zlapie lozko i stoi na kolanach, probuje wstac na nogi ale chwieją się wiec jej sie nie udaje. zakladam ze jeszcze moze niecaly miesiac i wstanie.. czy to normalne? nie bedzie przez to miala krzywych nozek? mam pilnowac zeby tego nie robila czy pozwalac?

Mama jeszcze nie jestem, więc nie mogę Ci radzić, ale ja dziecka bym nie powstrzymywała. Skoro już raczkuje i próbuje wstawać pozwalałabym na to, widocznie jest gotowa i nie robi nic wbrew sobie. Gorzej jak Ty sama byś ją stawiała. Mojej przyjaciółki córeczka od miesiąca raczkuje, wstaje na nogi, stoi gdy trzyma się jedną ręką. Teraz ma 7 miesięcy. Wiem trudno w to uwierzyć, sama bym nei wierzyła, ale widziałam na własne oczy. A siedzi od dawna.

Gość maaamaa1
no ja tak sobie tlumacze ze skoro sama tak robi znaczy jej organizm jest na tyle silny... no a z siedzeniem - jej sie po prostu nie chce moim zdaniem, tylko ja na plecy poloze ona odrazu na brzuch i do przodu.. za rece jak mnie trzyma to siedzi ale to dla niej nudne..

Gość ags2003
Witam! mam taki sami problem, moja córa zaczęła raczkowac jak miała 6.5 miesiąca, od razu zaczęła się tez podnosić na kolanach, gdzie tylko się da (komputer, wózek, łożko, meble, łóżeczko,nawet na balonie próbuje). Niestety tez nie siada, byłam u neurologa i dowiedziałam się, że trzeba jej pokazać ruch siadania z pozycji na czworaka (robie to ale ona nie jest zbyt chętna i leci na boki). podobno jak za wcześnie wstanie to może miec krzywe nóżki - taie nfo otrzymalam od neurlologa. Mam jej nie bronić raczkowania i podnoszenia się , ale siadanie ćwiczyc- mysle, że to poskutkuje w końcu. Tak to wygląda u mnie - pozdrawiam i powodzenia :)

syn ma rowne 6 msc siedzi juz sam , ale nie lubi lezec na brzuszku wiec mysle ze szybko raczkowac nie bedzie.

aa syn znajomej stal przy lozeczku jak mial niecale 6 msc i tak mu sie skrzywil kregoslup ze przez 2 msc na calej klatce i brzuchu musial miec zalozony gips i mial krzywe nozki

Gość coffe mniam
Moja córka miała 7i pół msc jak zaczęła siedzieć samodzielnie więc nie martw się,Mała musi nabrać pewności i czuć się bezpiecznie.

Gość mama maluszka
spokojnie kobieto. własnie najprawidłowszy rozwój dziecka jest taki, że zaczyna najpierw raczkowac a potem siadac a nie odwrotnie! Szybko siadaja zazwyczaj dzieci których mamuski albo babcie na siłe sadzaja dziecko i jeszcze podpierają podauszkami. Zgroza... Nigdy nic na siłe!

Gość maaamaa1
Do AGS2003: Powiem ci tak: obecnie coreczka ma prawie 9 miesiecy, juz siedzi ( od ok 8go miesiaca), przy meblach juz sobie chodzi choc sama jeszcze nie umie. w zasadzie nie bylam z tym nigdy u lekarza ze tak wczesnie zaczela raczkowac itd bo prawde mowiac pomyslalam ze przeciez robi to na co czuje sie silna i jej organizm jest juz przygotowany.. co innego gdybys ja prowadzala czy cos.. mysle zebys sie nie denerwowala, ja np siadania nie cwiczylam.. usiadla jak byla gotowa. teraz jak zmienia sama pozycje to siadanie jest dla niej nudne.. przynajmniej w moim przypadku tak to zaobserwowalam.. obecnie nie ma zadnych krzywych nozek ( a strasznie sie tego balam) i pewno za niedlugo zacznie chodzic:P tak wiec - daj coreczce czas.. pozdrawiam:PP