Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ifdbjpgnjmhponi

chcę kupić lustrzankę

Polecane posty

Gość ifdbjpgnjmhponi

na co powinnam zwrócić uwagę przy wyborze tego typu aparatu? może znacie jakieś konkretne modele, które wg Was się sprawdzają?

Wielkość i ciężar - czy wygodnie leży w Twoich dłoniach i czy nie jest za ciężka, bo po dłuższych eskapadach w terenie, mogą Ci się trząść ręce. Zastanów się nad konkretną marką, bo jak już wejdziesz w system, to później nie będzie sensu go zmieniać. Np. Nikon i (chyba wciąż) Canon stosuje "antywibracyjne" obiektywy. Pozostałe firmy montują VR w body, więc wychodzi taniej, gdy kupujesz szkła. Dobre i tanie, bo kitowe obiektywy, ma chyba Pentax. Nie spiesz się z zakupem i poczytaj trochę zanim się zdecydujesz na jakiś model. Polecam: http://www.optyczne.pl - dział testy.

Gość dfsgsdfg
zastanów się, czy naprawdę potrzebna ci lustrzanka - to wydatek min. 2000 zł chyba że chcesz latać z chujowym obiektywem. jak tak to lepiej sobie kup porządny kompakt.

Gość ifdbjpgnjmhponi
a mógłbyś polecić mi jakiś konkretny model? chciałabym też wiedzieć na co zwracać uwagę bo słyszałam różne rzeczy, ponoć najlepiej jest zwracać uwagę na czułość, to prawda? zastanawiam się nad: Canon 550D, co myślisz?

Pamiętaj, że najdroższe i kluczowe w robieniu zdjęć są szkła. Dobre obiektywy kosztują fortunę i zostają na lata, a częściej wymienia się body, więc dlatego ważne jest, by decydować się na konkretną markę i przy niej pozostać.

Gość ifdbjpgnjmhponi
nieważne, pewnie coś pokręciłam ;) a z jakiego aparatu Ty korzystasz? przeglądam teraz te testy aparatów, które mi poleciłeś nieco wcześniej ale trochę zbyt profesjonalnie to wszystko jest opisane jak dla mnie

Większość obecnych na rynku lustrzanek niewiele się od siebie różni pod względem parametrów, więc mniejszy problem z wyborem ;-) Z tą "czułością", to chyba miałaś na myśli czułość ISO. Fakt, im lepszy i droższy model lustrzanki, to zwykle mniejsze szumy matrycy, ale tym bym sobie głowy nie zaprzątał. Ważniejsze są jasne obiektywy, ale tu też im jaśniejsze szkło tym droższe, więc sama rozumiesz... :) Ja mam Nikona D80-tkę, takie minimum z silnikiem w body. Niższe modele takiego silnika nie posiadają, więc posiadaczom takich puszek pozostaje tylko zakup obiektywów z silnikiem, a tu już cena idzie w górę. Dlatego trzeba zwracać uwagę na pewne szczegóły, żeby w przyszłości nie żałować wyboru ;-) Jestem tylko amatorem i moja wiedza jest znikoma, ale jak czegoś nie wiesz, to śmiało pisz. Tyle ile będę w stanie, to pomogę.

Gość glodnaaaaa
ja mam nikona d90 ale jeszcze dobrze nie opanowalam jego zdolnosci choc przyznaje ciezki jest i troche miejsca zajmuje w plecaku:(

Głodna, a gdybyś dokręciła jeszcze gripa z bateriami, to pewnie musiałabyś się wspomagać statywem ;-) Nikon ma mniejsze "puszki" w ofercie, bardziej dopasowane do delikatnych kobiecych dłoni :P ale mogą nie mieć silnika, a to duży minus.

Gość ifdbjpgnjmhponi
Właśnie. W tym teście Canonu rzuciło mi się w oczy coś o tych "szumach". Jak to wpływa na jakość zdjęć? Naprawdę się na tym nie znam, a zanim zdecyduję się na zakup chciałabym porównać parę modeli i ogólnie trochę wdrożyć się w temat jeśli chodzi o wszystkie parametry. Robiłam zdjęcia lustrzanką znajomej (Canon 500) ale były to zdjęcia zrobione raczej "na czuja". Przyznam, że niektóre bardzo mi się spodobały i dlatego szukam aparatu tej marki. Może mógłbyś mi tak w skrócie napisać na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę i dlaczego?

najpierw sobie zadaj pytanie czy umiesz obsługiwać aparat (w sensie nie korzystasz z trybu auto przy robieniu zdjęć) bo jeśli używasz tylko trybu auto przy fotkach to lustrzanka nie ma sensu

Gość ifdbjpgnjmhponi
Dość ciekawy artykuł, przystępnie napisany, już wiem o co chodzi ;) Ile chcę wydać... Oczywiście jak najmniej, jestem amatorem ;) Nie mam konkretnie ustalonej sumy. Za kilka miesięcy ruszam w trasę po zachodniej Europie i pomyślałam, że dobrze byłoby mieć jakiś konkretny aparat. Już sam wyjazd pochłonie masę wydatków a moją cyfrówkę właściwie szlag trafił więc myślałam nad tym żeby znaleźć coś konkretnego w granicach 2-3tys (o ile da się znaleźć coś takiego).

A jesteś pewna, że będziesz się rozwijać w tym kierunku? Jeśli nie złapiesz bakcyla, a lustro wyląduje w szafie i pokryje się grubą warstwą kurzu do następnej podróży po Europie ;-) to lepiej wydać 600 zł i kupić dobry kompakt. Co Ty na to?

Gość ifdbjpgnjmhponi
Żeby się o tym przekonać pożyczyłam lustrzankę od znajomej i spodobało mi się to bardzo. Ona sama stwierdziła, że zdjęcia przeze mnie zrobione są dobre i w przyszłym tygodniu mamy zrobić sobie sesję na starym strychu u sąsiadów. Może to i głupie ale spodobało mi się to i do lipca planuję się trochę podszkolić w robieniu zdjęć. Austria, Włochy, Hiszpania... rozmarzyłam się :D Zastanawiam się czy nie kupić takiej samej jaką ma moja koleżanka, ten aparat kosztuje ok 2tys, a jak sam powiedziałeś aparaty dla amatorów zbytnio nie różnią się parametrami ;)

Pytałaś wcześniej o parametry, na które warto zwrócić uwagę. Jeśli interesuje Cię model 550D, to powinnaś być spokojna o parametry. Poczytaj jeszcze: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10639&p=0 http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=26&aparat=1137&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&sort= Szczególnie zjedź poniżej i poczytaj komentarze na pierwszej stronie.

Gość ifdbjpgnjmhponi
Na pewno wszystko sobie przejrzę. I nie tylko to ;) Ale dzisiaj już muszę schodzić. Mógłbyś mi podać jakiś kontakt do siebie? Miałabym kogo się poradzić jeśli wybiorę coś konkretnego ;)

Zastanów się czy na pewno wykorzystasz możliwości jakie daje zakup lustrzanki cyfrowej, czy nie wystarczy Ci zwykły kompakt? Zakup lustrzanki związany jest z dalszymi inwestycjami, nie ma sensu kupować lustrzanki jeśli nie ma się zamiaru potem rozbudowywac sprzętu (w akcesoria, statyw, filtry, obiektywy). Inaczej będą to pieniądze wyrzucone w błoto bo nie wykorzystasz możliwości lustrzanki. Jeśli jednak się zdecydujesz to ja osobiście polecam sklep foto-tip.pl, w którym często można trafić na przeceny sprzętu fotograficznego i atrakcyjne ceny. Zastanów się też jakiego typu zdjęcia chcesz robić. Popatrz na ceny obiektywów w systemie jaki Cię interesuje. Tak na prawdę puszka jest dużo mniej ważna niż obiektywy.

Gość nthjrhkk
Ja po dluuugich ogledzinach zainwestowalam w Canona 550D z obiektywem 17-85. Dosc ciezki, ale jestem zadowolona. Wybralam to body, zeby w przyszlosci nie inwestowac w nowe i tyko dokupic szkiel, a obiektyw taki, zeby byl jak najbardziej uniwersalny (jesli zmienie zdanie i nie zdecyduje sie rozwijac paski zwiazanej z fotografia) Jesli zdecydujesz sie na Canona to nie kupuj KITu z obiektywem 18-135, bo podobno jest choojowy. Juz lepiej podstawowy kit z obiektywem 18-55