Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga 1981

rozwój 17 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość aga 1981

Kochane napiszcie co juz potrafią Wasze szkraby...czy już mówią, czy chodzą po schodach co im dajecie jeść czy robią kopy na nocnik i takie tam same wiecie:):)??? Mój niuniek ma 16,5 miesiaca: -chodzi tzn biega ale czasami sie jeszcze przewrac!!!a wasze??? -mówi:mama, mamo, tata, tati, baba, babo, dzida-dzidzia, nie ma, tak, nie, bach-piłka, tupu tupu, niunio, dana-imię babci, niam niam, danan-baban, ko-ko, buuuuu-krowa, gę-gę- gąska, ka-ka, tra-wrona, brum brum, sssyyyyyyyy-wąż -robi pa,pa tu sroczka kaszkę wazyła -umię pokazać: oko, nos, ucho, jezyk, zęby, kolano, policzki, głowę, włosy, nózki, jaki jest duzy, ile ma kłopotów -wie gdzie jest w domu: okno, tv, obraz, dywan, fotel, lampa, lodówka, zegar -lubi układać wizę z klocków -pokazuje rózne rzeczy w ksiązeczkach jak cos mi sie przypomni napiszę -woła na kopę eee...robi w nicnik, ale siku tylko czasami

Gość z moją córką
Twoje dziecko bardzo dużo umie :) Moja córa (co prawda 19 miesięcy) mówi podobnie i też potrafi to co Twoje. Na nocniku już ładnie siadała i robiła, ale mieliśmy incydent z salmonellą i w szpitalu wróciła do pieluch. A teraz siku w nocnik zrobi, a kupy już nie... Od jakichś 2-3 tygodni zaczyna pomagać w domu - wkłada ciuchy do pralki, do kosza na brudy, jak się ją poprosi to zaniesie coś komuś (np zakupy kładę w pokoju i wyciągam z siatki i podaję jej pojedyńczo chleb, masło itp a ona zanosi do taty, który jest w kuchni), pomaga przy opróżnianiu zmywarki (szafkę z talerzami i kubkami mamy na "dolnym" poziomie, przynosi czapkę i buty i mówi titi (czyli chce na dwór na spacer).

Gość aga 1981
a czy Twoja potrafi się przewracać jeszcze mój jeszcze na dworze się wywraca jak stanie na nierównym..dadam ze pierwszy krok zrobił jak miał roczek

Gość Mamma Miaa
moj syne ma tez 16,5 miesiecy, chodzi od 9 miesiaca, biega - z tym nie ma problemu. Niestety nie mowi, nawet mama :( tzn zdarza mu si eale nie robi tego swiadomie. Potrafi robic papa i dawac buziaki, na nocniku uwielbia siedziec, ale traktuje nocnik jak stoleczek

Gość aga 1981
no to bardzo wczesnie zaczą chodzić mój dopiero raczkował:):) wiem ze jak dziecko nie mówi człowiek się denerwuje wiem sama po sobie, mój niby trochę mówi, ale mam kolezanki których dzieci duzo duzo wiecej mówią

Gość Mamma Miaa
moj jest gadula, ale mowi po swojemu :( no i zupelnie nie jest zainteresowany powtarzaniem, a widac ze jest inteligentny. Trzeba czekac

Moj synek ma 18 miesiecy dokladnie Mowi hmm nie wiele bo mama tata baba dzidzia, brum, och ach, daj,dac, ej, ee na kupe, siiii gdy wie ze cos jest gorące, am na jedzenie, mniam gdy cos mu smakuje, niania , nie, ta,ma..ale rozumie wszystko. Poda wszystko o co sie poprosi, pomaga sprzatac, tez wklada pranie do pralki, wyrzuca do kosza papierki lub pieluszke jak zmieniam mu, Na nocnik robil ale bylam u meza trzy tygodniee w norwegii z nim i tam nie mialam nocnika niestety zapomnialam i teraz mi ucieka i z ubikacji i nocnika. -Biega jak szalony nie mozna za nim nadarzyc. - potrafi wlaczyc wylaczyc tv i programy sobie przelaczac - buduje z klockow - robi papa umie rozebrac sobie bluzke czy spodnie od pizamy bot o luzne gdy chce isc na dwor owija sobie szalik sam przynosi buty kurtke wszystko byle go ubrac:) daje buzi w szczegolnosci jak cos chce i chce przekupic umyje sobie zabki sam pokazuje czesci ciała geste obiady jak miesko czy ziemniaki sam zjada parowki itp zupy kaszek nie je sam ale geste tak gdy wieszam pranie on mi podaje uwielbia tanczyc grac w chowanego udaje kaszel kichanie placz .. ale wlasnie mam ten problem ze tak samo nei jest chetny do powatarzania slow dlatego malo mowi tylko to co napisalam..ale ma czas chodzic zaczal dzien przed rokiem...nie przewraca sie chyba ze szybko bardzo biegnie albo sie na dworze potknie ale stawac juz i chodzic przy meblach chodzil majac 9 miesiecy

Gość z moją córką
Przy dzisiejszym obiedzie uświadomiłam sobie, że moja córa jeszcze potrafi jeść łyżeczką (chociaż niezagęszczone zupy często lądują wszędzie tylko nie w buzi). Pokrojoną parówkę zjada widelcem. Od kilku dni pije ze zwykłego kubka.

Gość barbara1984
moj jutro konczy 17 miesiecy i malo mowi jedynie mama tata baba i nic wiecej:(:( robi papa,wszystklo rozumie co sie mu mowin podniesc podajitp.wywraca sie jeszcze na nierownym na podworku nocnik traktuje jak tu kolezanka napisala jak krzeselko, ale jestem zaklopotana tym ze malo mowi chociaz podobno chlopcy tak maja......

Gość z moją córką
barbara - był tu gdzieś topik o mówieniu i nie masz się co martwić - wiele dzieci rozkręca się dopiero w przedszkolu :)

dziewczyny może jestescie bardziej doswiadczone niz ja. wiec sie was poradze. zauwazylam ze kolezanka podaje swojemu 1,5 rocznemu dziecku witaminy Bobik DK. powiedzcie mi prosze czy mitamine K i witamine D należy podawać dziecku? bo ja mam sama nie wiem.

Gość Maaaagdi1357
Hej. Dziecko powinno proste zdania (dwu-trzy wyrazowe wypowiadać ok i po 24 msc życia. Wcześniejszy okres to okres pojedynczych słów. Do 3 roku życia dziecko powinno już opanować mowę. NIE MA czegoś takiego, że chłopiec mówi później bo tak. Rozwój w tym okresie przebiega podobnie. Krytyczny moment rozwoju mowy to okres 4 roku życia - jeżeli dziecko w tym wieku mówi tylko mama, baba, siku, pic, i kilka innych prostych słów - to znaczy że powinno znaleźć się pod opieką specjalisty. (Wg mnie ten moment jest jeszcze przed 4 r.ż, ale nie mogę się kłócić ze specjalistami :)) Toaleta, trening czystości - gdzieś między 15 a 24 msc życia (duża rozbieżność) należy wyłapać moment kiedy dziecko okazuje zainteresowanie nocniczkiem, toaletą, nakładką na toaletę i zacząć trening czystości. Pamiętajcie żeby nie terroryzować tym dzieci - przecież najpierw mówimy im że pieluszka jest dobra, a potem nagle że fe i że trzeba na nocnik.

JustynaWww i w końcu zaczełaś podawać ten bobik dk czy nie? Byłaś u pediatry z dzieckiem? a moze sama podajesz bez konsultacji? bo ja ten bobik dostalam w porozumieniu z pediatra, ale nie wiem jak to jest u ciebie

sama bym nie podawala, ale tak lekarz pozwolil podawac bobik d, wczesniej zle napisalam z rozpedu :)

Dajcie znac dziewczyny po jakims czasie czy po podawaniu tych witamin poziom jest w normie czy za duzo/malo

Po stosowaniu tego bobik nie stwierdzono żadnych niedogodności. Poziom witaminy D3 jest w normie.

Dziekuje ci serdecznie za odpowiedz mysle ze skoro polecasz to dobry zestaw witamin ten bobik i sama tez je sprobuje podawac swojemu dziecku

Gość gość
dzieki za informacje

Gość gość
Gdy się zorientowaliśmy, że nasze 17 miesięczne dziecko nie rozwija się prawidłowo, postanowiliśmy coś z tym zrobić. Za namową znajomych zgłosilismy się do Agathum http://agathum.pl/ Oferują oni wczesne wspomaganie rozwoju dziecka. Uznaliśmy to za idealną szansę, a po dziecku widzimy, iż jest coraz lepiej!