Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melodie

zespół policystycznych jajników

Polecane posty

Gość melodie

Tydzień temu byłam u ginekologa. Okazało się, że mam zespół polic. jajników. Czy któraś z was też boryka się z tym problemem? Jak wygląda leczenie? I przede wszystkim czy lecząc to (tabletkami antykon.) zejdzie mi trądzik. Bo pani dr powiedziała mi, że trądzik zejdzie. Ale chce się dowiedzieć jak to jest w praktyce ;)

Gość tra trara
u mnie wykryto zespoł jak miałam 22 lata zażywałam diane przez 2 lata potem odstawiłam na 4,5 lata i teraz (26 lat) zrobiłam usg panoramiczne, okazało sie ze zespołu nie ma

Gość melodie
że niby zniknął? Powiedziano mi, że on jest niewyleczalny :D

Gość ahemghhhhhhhhhhhhhhhhh
nie znika diagnoza widocznie była błędna ja mam jeden jajnik policystyczny tylko narazie, ale drugi w ogole nie pracuje "leczenie" tabletkami anty to nie jest leczenie zmień ginekolog i tyle

Gość tra trara
zniknął mam potwierdzony zespół w szpitalu gdzie to leczą gdy mialam 22 lata, badania wykazały podwyższony poziom testosteronu w zeszłym roku zrobiłam badanie krwi, wszystkie hormony w normie a tez wtedy lekarz jak miałam 22 lata nagadał mi bóg wie co, wiec lecz się, jest szansa wyleczenia, ale cos trzeba zrobic, podleczyc sie

Gość mamachichi
ja miałam/mam, przeszło mi po ciąży (lekarz twierdzi, że to cud, że zaszłam), torbiele zniknęły, ale teraz po trzech latach znów wróciły, chyba teraz się to jakoś inaczej leczy niż tabletkami anty, to chyba już nieaktualna metoda, chyba, że zależy Ci również na antykoncepcji

Gość tra trara
to jak to sie obecnie leczy???

Gość mamachichi
a miałam postawioną diagnozę (razem z tarczycą Hashimoto) i ustawione leczenia w szpitalu na Karowej w wawie, tam biorą na oddział 2 razy na 24h w cyklu i robią wszystkie możliwe badania

PCOS czyli zespół policystycznego jajnika (policystic ovary syndrome) nie jest chorobą lecz zespołem; inaczej syndromem. Ma go ok. 7-10@ kobiet. Może występować w roznym stopniu natężenia. Medycyna nie zna sposobu na pozbycie się go; leczenie jest wylącznie objawowe czyli lecy się jego skutki skoro przyczyny usunąc nie można. Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych ma charakter doraźny. zatrzymujac owulację odsuwa się groźbę wystąpienia dolegliwości związanych z nią przy tym zespole. Ale problemu to nie rozwiązuje. PCOS utrudnia a czasem całkowicie uniemozliwia zajście w ciążę. Trądzik wydaje sie przy tym problemem malej wagi. Przydałoby sie tu skorzystać z pomocy dermatologa lub kosmetyczki.

Gość melodie
Ja mam dopiero 17 lat więc w takim razie może jest szansa, że to wylecze. Ale nie znam innego sposobu tylko właśnie tabletki antykoncepcyjne. A wiecie jak to z tym trądzikiem. Czy on ma powiązanie z problemami "kobiecymi"? tzn w teorii wiem że ma ale nie wiem jak to działa w praktyce

Gość melodie
bywalec1 uni, dermatolog rozkłada ręce w tej sprawie skoro mam problemy hormonalne. Byłam faszerowana antybiotykami i nic;/ Lekarze mi mówią, że jesli bede sie leczyć to trądzik zejdzie nie wiem tylko w jakim stopniu.

Gość tra trara
melodie: ja jak zaczełam brac DIANE35 tradzik podleczył sie po pół roku brania - buzia sie zrobiła ładna a wczesniej miałam tragiczny tradzik, pryszcz na pryszczu

Gość mamachichi
wszystko się wiąże z zaburzeniami hormonalnymi- problemy z miesiączką, cerą, nawet przetłuszczanie włosów, wahania nastrojów, itp, z tego co wiem, to musisz sobie zbadać poziomy hormonów w odpowiednich dniach cyklu, zrobić usg, potem się dobiera konkretne hormony tak aby zbliżyć ich poziom do normy, ale ja już trochę czasu temu się tym interesowałam i już do końca nie pamiętam

Gość melodie
tra trara, a jak przestałaś brać to wrócił? I do tego smarowałaś się jakąś maścią?

Gość magdalennnka
U mnie tez niedawno stwierdzono PCOS, lekarz okreslilje jako delikatne, bo nie mam nadmiernego owlosienia, ani np otylosci, tradzik tez mam delikatny. Tabletki antykoncepcyjne, najczesciej DIANE 35, ktora jest LEKIEM na nadmierne owlosienie, tradzik, i nadmiar androgenów. Przy PCOS wystepuje tez nieregularne miesiaczkowanie i wlasnie dzieki braniu tabletek nasz komfort zycia sie poprawia, bo mamy regularny okres ! Tak po tabletkach powinnas pozbyc sie tradziku, tylko to nie jest jak pstrykniecie palcami, troszke trwa, i na poczatku moze byc taki "wysyp". Ale tez piersi robia sie takie nabrzmiale i troche bola, przynajmniej na poczatku i mozna przytyc wiec trzeba sie pilnowac.

Gość melodie
mówisz, że powraca komfort jak jest regularny? Komfort to ja mam teraz, jak mam okres co 3-4 miesiące xD jak ostatnio dostałam po miesiącu to nie wiedziałam co ze sobą zrobić :D

Gość magdalennnka
ja nie lubie być zaskakiwana, lubie moc sobie cos zaplanowac. Poza tym przy tabletkach okres jest niebolesny i malo obfity. Wczesniej skrecalam sie z bolu i nie moglam spac. Wiec tak, dla mnie to komfort. Tak w ogole to nic normalnego miec okres raz na 4 miesiace

Gość amazisa
Witam, czytałam ze hiperinsulinizm może być jedną z przyczyn PCO Czy możecie mi pomóc w interpretacji moich wyników badań glukometrii ? Insulina 7.8 uU/mL (2,7-10,04) po 1h 55.50 po 2 h 37.90. glukoza 89 mg/dL po 1 h 138 po 2 h 104. Czy to znaczy ze mam hiperinsulinizm lub cukrzycę i co za tym idzie mogę mieć PCO jeśli na usg mam obraz wielopęcherzykowych jajników ?