Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Vobromoberka

Strasznie bolą mnie piersi w całym 28 dniowym cyklu!!

Polecane posty

Gość Vobromoberka

Dziewczyny chciałam się Was poradzić. Otóż bardzo bolą mnie piersi i to w całym cyklu najbardziej zaczynają boleć już od połowy cyklu, nie mogę skakać biegać, bo aby mnie tak nie bolały to muszę je przytrzymywać. Jak mój luby mnie przytula to też musi uważać, bo każde mocniejsze zgniecenie skutkuje tym, że odskakuję od niego. W czasie okresu i do czasu owulacji bolą mniej, ale też bolą. To chyba dziwne, prawda?? I nie jest to pierwszy cykl już z jakieś dobre pół roku tak mam, jak nie więcej

Gość Vobromoberka
Nikt tak nie ma?>

Gość Vobromoberka
JA także, nie wiem może wypadałoby jakieś badania hormonalne zrobić, bo to nie jest normalne. Ale niby cykle mam normalne, 28 dniowe, wszystko regularnie, nie mam żadnych mega bóli podczas okresu, więc nie wiem...może taka NAsza natura

Gość ja tak miałam
od kiedy zaczęłam używać naturalnego progesteronu w kremie nic mnie nie boli. A zaczynało mi się też tak w połowie cyklu. Dzieje się tak wtedy jak jest przewaga estrogenów nad progesteronem i właśnie robi się ta przewaga w połowie cyklu oczywiście nie u wszystkich kobiet. Krem kupuje na allegro jest tańszy. Poczytajcie sobie-wklejam linka http://www.mojeciuchy.pl/dane/793296/PROGESTERON_NATURALNY_W_KREMIE_NPC.html

Gość MSNMSNAMN
Jak najszybciej do lekarza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

myślę, że najlepiej skonsultuj się z lekarzem, nie kupuj "jakiś" kremów z allegro,

Gość kilcia
A nie swędzą przy okazji?Zrób badanie prolaktyny!Ja też mam takie objawy i mam hiperprolaktynemię.

Gość Vobromoberka
A czy hiperprolatynemia nie charakteryzuje się także zaburzeniami cyklu?? U mnie właśnie takie coś nie występuje. Z moimi cyklami wszystko jest w jak najlepszym porządku. A może zrobić badania hormonalne?

Gość kilcia
Ja mam cykle w porządku a mimo to mam hiperprolaktynemię. Radzę zrobić badanie prolaktyny.U mnie też hiperprolaktynemia wyszła przypadkiem,bez żadnych objawów.Więc może lepiej zrobić?

Gość Vobromoberka
Aha to może i lepiej, a kiedy najlepiej robić badania na prolaktynę? W którym dniu cyklu?

Gość kilcia
W sumie to dzień cyklu nie ma znaczenia,bardziej połowa cyklu. Ja na początku robiłam w II połowie cyklu,a potem w I (tylko,ze u mnie niezależnie od połowy cyklu to mam ją podwyższoną).Ja zrobiłam w II połowie najpierw.Jeżeli wyjdzie wynik ponad normę to warto zrobić test obciążenia metoklopramidem.

Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem. Najlepiej przeprowadzić badanie wraz z tak zwanym obciążeniem(po przyjęciu metoklopramidum) co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy. Hiperprolaktynemia czynnościowa powoduje niewydolność ciałka żółtego,niepękanie pęcherzyków Graffa i zaburzenia miesiączkowania, mlekotok, jak również obniżenie libido, wahania nastojów i nasilony PMS. Najcześciej leczy się hiperprolaktynemię przy pomocy Bromergonu lub jego zamienników, zawierających Bromokryptynę. Leczenie może trwać do kilku lat. Przyjmowanie Bromergonu rozpoczyna się stopniowo ze względu na możliwość występowania skutków ubocznych w postaci nudności i wymiotów. Objawy takie jak nieregularne cykle i laktacja ustępują zwykle w ciągu 1-2 miesięcy od rozpoczęcia leczenia.

Gość kilcia
Do Kamili23 Piszesz tylko o jednym z rodzajów hiperprolaktynemii(czynnościowej).A co jeśli po podaniu MPC wzrost jest niewielki lub nie ma go w ogóle?Podam swoje wyniki: 0'-75ng/ml (norma do 25 ng/ml),60'-121 ng/ml(norma do 25 ng/ml),120'-88 ng/ml(norma do 25 ng/ml). Ja osobiście uważam że jeśli wierzyć testowi, to mogę mieć gruczolaka przysadki (ale bardziej w kierunku pseudoprolaktinomy)Ja miałam robioną prolaktynę w różnych dniach cyklu i za każdym razem jest wysoka.Tak na prawdę jeżeli ma się już prolaktynę ponad normę to niezależnie od tego w jakim dniu cyklu będzie ona robiona-i tak będzie wysoka. Nie mniej jednak nie leczy się jej póki nie ma się objawów typowych lub nie chce się zajść w ciążę.Poza tym występuje jeszcze hiperprolaktynemia polekowa, hiperprolaktynemia na skutek istnienia innych chorób m.in.chorób nerek i wątroby czy niedoczynności tarczycy(pierwotnej-wtórna nie powoduje hiperprolaktynemii).Ja jednak będę nalegać na zrobienie badania prolaktyny.Może się okazać że jest ona wysoka,a to już będzie oznaczać przede wszystkim problemy z zajściem w ciąże. Pozdrawiam.