Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podatek od wynajmu

Wynajmuje ktos mieszkanie i odprowadza od tego podatek?

Polecane posty

Gość podatek od wynajmu

Wyczytałam że najbardziej opłaca się liniowy-8.5 %.Czy to 8.5 % to jest od całości kwoty za wynajem razem z czynszem i mediami czy tylko ze tak powiem od mojego czystego zysku?Może ktoś się orientuje?

Gość od całości
właśnie na tym polega różnica: ryczałt 8,5% od całości albo na zasadach ogólnych (chyba 19%) od zysku

Gość wynajem mieszkania
więc co się lepiej opłaca?

Gość ryczałt od dochodu
a19% to juz nie ma od dawna. wpisujesz w pit i płacisz, chyba że masz kwote zwolnioną od podatku. najlepiej zbierz papiery i za 30pln ktoś ci wypełni pita i z głowy.

Gość wynajem mieszkania
chyba jednak ryczałt.Ale wyczytałam też (nie wiem czy dobrze) że rozliczając się ryczałtem nie będę mogła tego dochodu z wynajmu doliczyć do swojego dochodu ,np do obliczenia zdolności kredytowej

Gość wynajem mieszkania
nie chodzi o rozliczenie PIT-u tylko chcę zgłosić wynajęcie do skarbówki i nie wiem na jakich zasadach się lepiej opłaca.Ryczałtem 8.5 % ,czy na zasadach ogólnych 18 %

Gość pierwszy raz słyszę o kwocie
wolnej przy ryczałcie i to ryczałcie od dochodu...

Gość jeżeli masz wysokie koszty
typu czynsz, opłaty, rozliczenie kosztów remontu, to opłaca się wybrać 18% Jeżeli masz możliwość wynajmowania na takiej zasadzie, że ktoś sam płaci czynsz i media, a ty kasujesz tylko za wynajem, wybierz ryczałt, mniej zachodu a płacisz tylko 8,5% od prawdziwego przychodu

Gość to jest tak
8,5 % od PRZYCHODU ( nie ma kosztów) albo 18% od DOCHODU ( możesz odliczyć koszty, podatek zaczynasz płacic po przekroczeniu kwoty wolnej 3091 zł) Przy rtczałcie 8,5% - Jesli umowa z najemcą ma treść: najemca płaci np. 500 zł PLUS WSZYSTKIE RACHUNKI (czynsz, media) to te 8,5% liczysz od 500 zł ale jesli umowa z najemca ma treść: najemca płaci 1000 zł PLUS MEDIA to te 8,5 % płacisz od 1000 zł niezależnie od faktu, że z tego 1000 musisz opłacic czynsz dla spółdzielni.

Gość to jest tak
że rozliczając się ryczałtem nie będę mogła tego dochodu z wynajmu doliczyć do swojego dochodu ,np do obliczenia zdolności kredytowej nieprawda, bank ci do zdolności kredytowej policzy. ALE składasz inny pit (PIT 28 , do końca stycznia i nie łączy ci sie przychód z tego PITa z przychodem wykazywanym w PIT 37 składanym do końca kwietnia - ergo np. ulgi na dziecko nie odliczysz od przychodu wykazanego w PIT 28

Gość wynajem mieszkania
hmm...Powiem tak.Chcę wynająć mieszkanie za 1000 zł z czego sama opłacać wszystkie rachunki ( nie całe 500 zł ).W związku z tym jakie rozliczenie będzie dla mnie lepsze? I co z tym dochodem np. do zdolności kredytowej o którym pisałam wcześniej?

Gość wynajem mieszkania
ale ulge za dziecko w pit 37 juz odlicze?

Gość to jest tak
dzieci masz? do zdolności kredytowej nie ma znaczenia, pokazujesz w banku OBA pit-y ( PIT 28 i PIT 37 na którym rozliczasz pozostałe dochody z pracy np) Ja bym spisała umowe: NAJEMCA PŁACI 600 zł PLUS WSZYSTKIE OPŁATY (czynsz, media itp) z zastrzezeniem, że opłaty na rzecz spółdzielni i dostawców mediów reguluje za posrednictwem wynajmujacego. I zapłaciłabym ryczałt 8,5% od tych 600 zł. Jak nie planujesz grubszego remontu ani zakupu sprzetów to jest najbardziej optymalne rozwiązanie. Forme opodatkowania możesz zmienić raz w roku, do 20 stycznie (termin nieprzekraczalny)

Gość to jest tak
ale ulge za dziecko w pit 37 juz odlicze? tak, pod warunkiem, że MASZ Z CZEGO ( tzn masz na tyle wysoki podatek zapłacony przez pracodawcę, że jest od czego odjac ulge na dzieci)

Gość wynajem mieszkania
Mam dziecko.A jeśli te opłaty za media nie są co miesiąc stałe bo np za gaz płace co dwa miesiące to jak to rozliczać?

Gość wynajem mieszkania
jak do tej pory odliczałam:) Rozliczam się z mężem więc jest akurat

Gość wynajem mieszkania
A ile musi trwać wynajem żeby bank wziął taki dochód pod uwagę?

Gość to jest tak
jak chcesz. co napiszesz w umowie tak będzie. Ważne jest, abys to pokazała jako KOSZT NAJEMCY a nie KOSZT WŁASNY bo w ryczałcie nie masz pojęcia KOSZT, masz tylko PRZYCHÓD. czy zrobisz to tak: najemca płaci sam czy tak: najemca płaci za twoim pośrednictwem ( on daje tobie a ty płacisz za gaz) nie ma znaczenia, w umowie ma byc wypisane: ZA GAZ PŁACI NAJEMCA , możesz dodać że kwote kazdorazowo wynikajaca z faktury nie wiem czy napisałam zrozumiale

Gość to jest tak
A ile musi trwać wynajem żeby bank wziął taki dochód pod uwagę? zależy od banku. po prostu zapytaj w swoim jakie maja wymagania

Gość wynajem mieszkania
ok:) zrozumiałam:) a jak mój dochód w jednym miesiącu wynosi 600 a w drugim 700 zł to mam się tak różnie rozliczać?I czy powinnam to jakoś udokumentować? Wystawiać jakis rachunek ...?

Gość wynajem mieszkania
rachunek dla najemcy

Gość wynajem mieszkania
I jeszcze jedno.czy umowa powinna być sporządzona u notariusza czy wystarczy jak się podpisze pod nią wynajmujący i najemca?

Gość to jest tak
możesz wystawiac rachunki najemcy, ale jesli jasno kwota wynika z umowy to wystarczy umowa do rozliczeń ze skarbówką. ale jak to raz 600 raz 700? będziesz miała zmienna kwotę DLA SIEBIE czy ona bedzie zmienna bo rózne będą KOSZTY NAJEMCY (opłaty za gaz itp)? bo w tym drugim przypadku spisz w umowie, ze najemca płaci ci np. 600 zł PLUS CZYNSZ DO SPÓŁDZIELNI PLUS RACHUNKI ZA GAZ CO DRUGI MIESIAC i ryczałt płacisz tylko od stałej kwoty 600 zł niezaleznie od tego ile dodatkowo pójdzie na czynsz i gaz

Gość to jest tak
nie musi być u notariusza, moze byc tylko miedzy wami

Gość wynajem mieszkania
Mam zamiar brać co miesiąc stała kwotę 1000 zł.I powiedzmy że jesli w danym miesiącu bedzie trzeba opłacić gaz mój dochód wyniesie 600 zł a jesli nie trzeba bedzie opłacac to wtedy mój dochód wyniesie 700 zł.Jak w takim wypadku należy sie rozliczac?

Gość to jest tak
pomyśl dziewczyno, ja ci napisałam WSZSTKIE ZASADY, jak spiszesz umową tak jam wymysliłaś, to zabulisz albo 18 % od dochodu albo 8,5% ale od CAŁEGO TYSIĄCA. Zrób w umowie 500 czy 600 plus wszystkie opłaty i będa ci płacic raz 950 raz 1050 ale ty zabulisz ryczałt od tego 500 czy 600 zł

Gość wynajem mieszkania
Rozumiem o co ci chodzi:) Chodzi mi tylko o to ze co drugi miesiąc mój dochód do opodatkowania bedzie się zwiększał i nie wiem jak to zapisać w umowie.A moze wcale nie zapisywać? Napisać to 600 jako stałą comiesięczną kwote do opodatkowania a do tej dodatkowej 100 co 2 miesiąc sie nie przyznawać? Chyba tak bedzie najlepiej.

Gość wynajem mieszkania
Ale namieszałam:( Sorry:(Pewnie już nie masz do mnie cierpliwości:( Napisze jak mówisz :) 600 + opłaty

Gość to jest tak
napisz tak: najemca płaci 600 zł miesięcznie tytułem opłaty dla wynajmujacego PLUS OPŁATY DLA SPÓŁDZIELNI I DOSTAWCÓW MEDIÓW z zastrzeżeniem, że opłaty na rzecz spółdzielni i dostawców mediów reguluje za posrednictwem wynajmujacego. zawiera wszystko, a ty płacisz ryczałt od 600 zł, a nie od 1000 zł aha - musisz zgłosic do skarbówki że wynajęłas w terminie do 20 nastepnego miesiaca od daty zainkasowania pierwszej wpłaty - inaczej stracisz prawo do opodatkowania tego ryczałtem

Gość kasienkaab
przed uzyskaniem pierwszego przychodu musisz wybrac forme opodatkowania (ryczalt) bo jak sie zglosisz to dopiero od nastepnego roku mozesz wynajmowac na ryczalt. Podatek placisz do 20ego nast.mies a za grudzien do 31ego stycznia roku nast.