Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanaawiam sięę

Prawa autorskie - jak to jest?

Polecane posty

Gość zastanaawiam sięę

Prowadzę bloga. Chciałabym zamieścić na nim link do innej strony o podobnej tematyce. Czy muszę prosić autorów strony o zgodę na to? Chciałabym też przekleić fragment tekstu z tego bloga - czy jeśli podam imię i nazwisko autora, oraz źródło z linkiem do strony, to wystarczy, czy też muszę prosić o zgodę?

Ja tak zawsze robię - cytuje i podpisuje jakie jest źródło tego cytatu. Zdjęcia jak muszę skopiować to też tak robię chyba że widzę że to takie typowo prywatne to nawet nie ruszam. Typu tam jakieś zdjęcie krajobrazu czy coś to biorę ale np zdjęcia matki z dzieckiem już bym nawet nie kopiowała. Kiedyś jak robiłam kolczyki to napisałam do autorki że ma zajebisty wzór i czy jej nie będzie przeszkadzało jak zrobię taki sam :)

Jeśli podajesz żródło, imię i nazwisko autora, stronę internetową wraz z datą - nie musisz pytać autora o jego zgodę.

Gość y....lllllllllll
Jak zamieścisz zdjęcie nagiego pana pod prysznicem bez jego zgody to jest naruszenie praw autorskich.

Gość jak podasz źródło to nie
jeśli ktoś coś wezmie jako swoje z twojego bloga, nawet jak coś poprzekręca, jest to naruszenie twoich praw autorskich, bo On tego nie wymyślił. No ale niekażdy ma etykę w sobie, a to świadczy o klasie. Mało jest osób z klasą.

Dla y......llllllll Pod warunkiem, że ten pan pod prysznicem posiada prawo autorskie majatkowe tzw. prawo do korzystania i rozporządzania utworem na wszystkich polach eksploatacji :) :)

Gość zastanaawiam sięę
Dzięki za odpowiedzi :) Chodzi o krótki artykuł o zwierzętach, bez niestosownych zdjęć ;) Próbowałam wysłać maila z prośbą o zgodę do autorów tej strony, ale ciągle wraca mi informacja "undelivered mail returned to sender" :O

Gość zastanaawiam sięę
marago7 Jeśli podajesz żródło, imię i nazwisko autora, stronę internetową wraz z datą - nie musisz pytać autora o jego zgodę. Dziękuję serdecznie! :)

Proszę bardzo :) Zaliczyłam w styczniu na 5 przedmiot - własność intelektualna.

Gość zastanaawiam sięę
Gratulacje! :)