Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xogossipgirlxo

Ginekolog vs Dermatolog do obeznanych w temacie :)

Polecane posty

Gość xogossipgirlxo

Witam. Od 2 miesięcy biorę antybiotyk UNIDOX SOLUTAB - na trądzik, pierwszy raz, zawsze to były witaminy i maści. Czy jest skutek? Trochę tak, nie wyskakują już z takim natężeniem wypryski, jedynie co mi pozostało to plamy... Ale... Wczoraj byłam u ginekologa, stosowałam tylko raz 3 lata temu, przez okres 2 miesięcy NUVARING w celu zabezpieczenia ciąży. Wczoraj chciałam sobie przepisac coś antykoncepcyjnego i sprawdzic, czy wszystko jest w porządku. Pani powiedziała mi jednak, że branie antybiotyku na trądzik wyklucza się z antykoncepcją hormonalną. (W sumie to wiedziałam, bo czytałam ulotkę, jednak nie wiedziałam, że w takim stopniu! Dwie jej pacjentki nie powiedziały nic o unidoxie biorąc od niej tabletki i zaszły w ciąże). Dodatkowo dowiedziałam się, że UNIDOX to bardzo silny antybiotyk, który okropnie niszczy wątrobę !!!!! Oczywiście teraz tak sobie myślę, że czułam jakąś dziwną ciężkosc na wątrobie, ale może to byc moim wymysłem ... Pani mówiła abym zrobiła sobie może wskaźniki wątrobowe, bo 2 miesiące to już dużo dla tego antybiotyki (ja się zastanawiam tylko- czytałam, że dziewczyny brały go nawet 2 lata :|). Powiedziała, że po wystąpieniu okresu mam przestac brac UNIDOX i zacząc CYPREST- powiedziała, że przy 1 opakowaniu może wystąpic bolesnosc piersi i rzadko plamienie. Powiedziała też, że to mała dawka hormonów! (przeczytałam w internecie, że skład odpowiada diane35- a on chyba słaby nie jest) Orientuje się ktoś? Zapytałam przemiłą panią czy po odstawieniu tych hormonów nie wróci mi TRĄDZIK. Odpowiedziała, że kuracja 9miesięczna bez przerwy wyleczy mój trądzik i on nie wróci ? Trochę to dziwne dla mnie... Stara mi się podważac opinię lekarzy z mojego miasta, no ale z 2 strony dlaczego miałaby ściemniac? Chyba, że się nie zna i gada głupoty :) Dodam jeszcze, że mam rozregulowany okres, więc to chyba 2 czynnik do brania tabletek hormonalnych. Wykryła też u mnie nadżerkę ;/ Powiedziała, że jeśli cytologia będzie ok to ona sobie będzie nadal... Pytanie do Was drogie Panie. Co o tym wszystkim myślicie. Zarówno w sprawie UNIDOXU jak i CYPRESTU. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Gość xogossipgirlxo
W internetowej encyklopedii leków przeczytałam: Leku Cyprest nie zaleca się do używania jako leku antykoncepcyjnego. Leczenie tym preparatem powinno zakończyć się po 3-4 cyklach od chwili całkowitego ustąpienia objawów i nie kontynuowani stosowania preparatu jedynie w celu doustnej antykoncepcji. Cyprest jest lekiem wykazującym działanie antyandrogenne, progestagenne i przeciwgonadotropowe. Etinylestradiol jest substancją, która działa antykoncepcyjnie, gdyż hamuje wydzielanie FSH i LH. Poprzez to wpływa na zahamowanie wzrostu i dojrzewania pęcherzyków Graffa. Cyprest poza działaniem antykoncepcyjnym hamuje czynność gruczołów łojowych, po 3-4 miesiącach stosowania ustępuje wysypka trądzikowa.

Gość xogossipgirlxo
up