Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szafirowe Szpilki

pytanie do znających excela- jest tu ktoś? pilne!!!

Polecane posty

Mam dwie kolumny W jednej kolumnie (A) nazwisko w drugiej kolumnie (B) kraj chcę skorzystać z zagnieżdzenia funkcji jezeli więc wpisuję jeżli b4="afryka" jeżeli prawda -- "Baobab" jeżeli b4-"Azja" jeżeli prawda "Wifon" jeżeli b4="Polska" jeżeli prawda "nowak: i nie wychodzi! wyskakuje mi jakies arg i nazwa:(:( czy może chodzić o to,że obie kolumny są pozbawione wartosci liczbowych?

Gość łobuss
brakuje fafkulcy

Inaczej. Nie sprawdzałem tego, więc może byc jakiś błąd.:D =JEŻELI(B4="afryka";"baobab";JEŻELI(B4="azja";"wifon";JEŻELI(B4="polska";"nowak";"coś innego")))

=JEŻELI(B4="afryka";"baobab";JEŻELI(B4="azja";"wifon";J EŻELI(B4="polska";"nowak";"coś innego"))) Niejasny dla mnie jest ten zapis: J EŻELI(B4="polska";"nowak";"coś innego")))

No coś innego jeżeli w b4 będzie coś innego, wtedy wyskoczy napis coś innego, a wstawić sobie możesz tam co chcesz. Na przykład kolejną funkcję jeżeli by zagnieździć ją jeszcze bardziej.

no więc jeszcze raz spróbuję wytłumaczyć o co chodzi: C D 7 Polska 8 Azja 9 Azja 10 Afryka 11 Polska i teraz chcę żeby w kolumnie D pojawiła się nazwa "biały" dla każdej komórki o wartości "Polska". Dla każdej komórki o nazwie Afryka ma się pojawić nazwa "czarny", a dla każdej komórki i nazwie Azja ma się pojawić w komórce D nazwa Żółty Wybieram więc funkcję jeżeli i wpisuję kolejno: Test logiczny c7="Polska" Wartość jeżeli prawda "biały" Wartość jeżeli fałsz ( tu nie wpisuję nic) potem drugi raz: Test logiczny c7="Afryka" Wartość jeżeli prawda "czarny" Wartość jeżeli fałsz ( tu nie wpisuję nic) i na koniec Test logiczny c7="Azja" Wartość jeżeli prawda "żółty" Wartość jeżeli fałsz ( tu nie wpisuję nic) zatwierdzam i .... gówno!!!1 nie działa:(

Bo Ty chyba wstawiasz funkcję jeżeli od nowa. Zagnieżdżanie polega na tym, że masz Test logiczny c7="Afryka" Wartość jeżeli prawda "czarny" Wartość jeżeli fałsz - Tu wstawiasz kolejną funkcję jeżeli tym razem z azją i potem w niej masz jeżeli prawda do żółty a jeżeli fałsz to wstawiasz znowu funkcję jeżeli itd itf tak sobie możesz zagnieżdżać do woli :D

wyszło!!!!!!!!!!!!! mam!!!! juhuuuu! :) dziękuję:D:D:D: to gdzie ja popełniałam błąd? jakoś teraz wyszło, ale jak?:D gdzie tkwił błąd?:D

już wiem, nie klikłam kursorem na "wartość jeżeli fałsz" przed wciśnięciem na nowo funkcji jeżeli :) ale ze mnie cymbał :):):) Dziękuję Ci tapczanie!!! mianuję Cię dżinem :D: