Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

girls

BLAGAM WYTlumaczcie mi reakcje spalania kwasow KARBOKSYLOWYCH

Polecane posty

prosze was bardzo jutor mam kartk i glowie sie i glowie i zapomnialam pozzocie nie moge dojsc

Podaj przykład jakiejs reakcji, to może mi sie przypomni o co tam chodziło :)

no to np. kwas heksanowy 2 C5h11 COOH + 2K-->2C5H11COOK+H2 2C5H11COOH + K2O-->2 C5H11COOK+H2O C5H11COOH+KOH-->C5H11COOK+H2O blagam cie wytlumacz mi kazdy jak sie robi bo zapomnialam pani mi tlumaczyla wlasnie ten przyklad caly ale zapmnialam bo nie pocwiczylam od rzau jak przyszlam do domu to moze by mi sie utrwalilo blagam pomoz

to wytlumaczyc blagam ze kiedy piszem H2 a kiedy H2O(chodzi mi tam na koncu) i kiedy jak to policzyc te ze jest z przodu te "2' c5h11 no te liczby co wpisujemy to niewiem jak to policzyc blagam pomzocie

Gość rigaku
tyle tylko, że to nie są reakcje spalania... to są reakcje powstawania soli: kwas + zasada = sól

dlaczego naprzyklad w tym 3 spalanaiu z kolei nie wpisywalismy zadnych liczb jak to obliczac ze jak to wyhcodzi kurde no wlasnie co ztym wodorem bylo ze go odejmujemy czy cos tylko niepamiketam pomozcie

To wytłumacze to na przykładzie :) 2 C5h11 COOH + 2K-->2C5H11COOK+H2 C5H11COOH - jest to kwas, a w wyniku reakcji kwasu z metalem otrzymujemy sól... zreszta w prawie każdej reakcji kwasu z czymś tam otrzymujemy sól ... i w takich reakcjach od cząsteczki kwasu odłącza się wodór, ten ostatni ze wzoru :) wtedy powstaje nam jon C5H11COO- ( to jest minus )

te moje co napopczatku napisalam to jest dobrze bo to zpania nauczycielka bylo tylko nie pamietam jak te cyfry wpisujemy na tych poczatkach pomozcie mi prosze bo to ma byhc po obu stronach tyle samo jakos sie tak sprawdza czy cos

Teraz obliczanie tych "numerków z przodu" :) 2 C5h11 COOH + 2K-->2C5H11COOK+H2 Najpierw masz to: C5H11COOH + K--> (musisz dopisać co powstanie) więc ze schematu nauczysz się co powstaje C5H11COOH + K-->C5H11COOK + H2 ( cząsteczka wodoru zawsze składa się z dwóch atomów wodoru, dlatego sie pisze H2) I musisz teraz dopasować liczby tak, aby liczba atomów po lewej i po prawej stronie była taka sama, tu juz sama matematyka zostaje)

2 C5h11 COOH + 2K-->2C5H11COOK+H2 ^ ^ ^ zazncza tym znaczkiem o co mi hcodzi powidzicie mi prosez jak to wyliczyc to co pozzanznaczalm pomozcie we wszystkich 3 przykladahc wytlumaczcie please

o bo ze wszytskie znaczki zrobily sie razem same zal jaki ten komp glupi ale dobra chodzi mi o te 2 wszytskie na tych poczatkach jak takie rzeczy wyliczac????????/

A więc skoro jest aż tak źle, że nie umiesz tego policzyć to ci wytłumaczę jak dla laika :) C5H11COOH + K-->C5H11COOK + H2 Liczymy najpierw lewą strone: atomów węgla jest 6 (C5+C=6 atomów C) atomów tlenu jest 2 ( -OO-) atomów wodoru jest 12(H11+H=12 at. H) atomów potasu jest 1 Potem liczymy prawą strone: at. C=6 at. O= 2 at. H =13 at. K = 1 Na razie wszystko jasne czy sa jakies pytania?

no juz jasne tylko teraz jak to wpisac ze to tak powychodzilo jak podalam tam napoczatku ?????

C5H11COOH + K-->C5H11COOK + H2 musisz teraz pogłówkować, żeby wszystkie atomy ci sie zgadzały, musisz to sama obliczyc, tego się nie da za bardzo nauczyć, czasami trzeba kombinowac. Ale na oko widać, że atomy wodoru sie nie zgadzaja, więc wpiszmy 2 przez wzorem kwasu na poczatku, o tak: 2C5H11COOH . Teraz musimy sprawdzić, czy ta opcja sie sprawdzi... 2C5H11COOH+K-->C5H11COOK + H2 I znowu liczysz atomy po lewej i po prawej stronie, po lewej: at. C=2*5+2*1=12 at. H = 2*11+2*1=24 at. O = 2*2=4 at. K= 1 w ten sam sposób obliczasz at. po prawej stronie... at. C=6 at. O= 2 at. H =13 at. K = 1 I widzisz, że liczba at. C jest po prawej stronie 2 razy mniejsza, więc wpisujesz 2 przed wzorem soli, o tak: 2C5H11COOK I masz juz taka postac reakcji: 2C5H11COOH+K-->2C5H11COOK + H2 znowu liczysz atomy po obu stronach. I widzisz, że at. K się nie zgadzaja, więc analogicznie wpisujesz 2 przed K po lewej stronie i wychodzi ci reakcja: 2 C5h11 COOH + 2K-->2C5H11COOK+H2

rozwódkaaa, a coś tu jest źle? No i sory moja droga, ale ci nie będę tak każdego przykładu analizowac, jak chcesz, to zaraz znajdę jakis zbiór i ci podam kilka reakcji dla przykładu i cię sprawdzę... a co do tego spalania, to faktycznie to nie jest spalanie :) dlatego prosiłam o podanie reakcji, bo nie wiem, czy pamiętam spalanie :) to są reakcje otrzymywania soli :)

o dzieki to jest to! mozesz wytlumaczyc jeszcze do drugich przykladow wiem ze podobnie ale prose dla pewnosic

edyciak pierwsza reakcja aż w oczy koliła, teraz ok obawiam sie problem autorki jest nieco większy, prawdopodobnie na klasówce będzie musiała sama opisac produkty. Niech napisze dlaczego Edyciak po prawej stronie napisała H2?

Bo wodór wydziela sie w postaci dwuatomowych cząsteczek, tak samo jak np. tlen, zawsze sie pisze O2... Te reakcje są dobrze napisane, co je podała girls, w końcu z nauczycielka to robiła to powinny byc dobrze napisane... To podaj swoja propozycje jak to powinno byc wg ciebie.. Chwila i napisze reszte :)

Gość n bm mn mnb jmhb
bo z dwóch cząteczek kwasu odczepiają się dwa wodory i sumarycznie się zgadza:D

napisala pop prawej stronie h2 bo to jest ten pierwszy przklad a zawsze w tyhc pierwszych sie chyba h2 pisze ztego co zauwazylam

2C5H11COOH + K2O-->2 C5H11COOK+H2O Dostaniesz to równanie pewnie w takiej postaci: C5H11COOH + K2O --> sama bedziesz musiała określic, co powstanie... zabierasz ostatni wodór z kwasu i w jego miejsce wpisujesz metal ( zawsze tak jest!!) i dalej musisz kombinować, co się stanie z tym wodorem, który zabrałaś i ewentualnie jak w tym przypadku z tlenem :) nie od dzis wiadomo, że tlen i wodór to woda :) więc zapewne powstanie woda :) i dochodzisz do takiej postaci :) C5H11COOH + K2O --> C5H11COOK + H2O i teraz podliczasz atomy lewej i prawej strony :) na pierwszy rzut oka widać, że potasu jest za mało po lewej stronie, więc wpisujesz przed solą 2 i masz takie coś: C5H11COOH + K2O --> 2C5H11COOK + H2O teraz nie pasuje ci węgiel, wodór tlen ( generalnie cały rdzeń cząsteczki kwasu), więc wpisujesz 2 przed kwasem, o tak : 2C5H11COOH + K2O-->2 C5H11COOK+H2O zliczasz wszystko jeszcze raz i dochodzisz do wniosku, że jest ok :)

kurde zal przeciez ja to umialam przecie to takie ;proste przez ynet tak trudno wytlumaczyc ale dziekuje ide juz

Aha :) nie sczaiłam tego, że chcesz ja sprawdzic :) no ty (do autorki) niestety musisz sie tych chematów na pamięć uczyc, bo nie czaisz tego... dla mnie to wszystko jest jasne i logiczne, dlatego ja się schematów nigdy nie uczyłam... bo jeśli po jednej stronie masz kwas, a po drugiej sól tego kwasu, to wiadomo, że cos jeszcze musi powstac i sie kombinuje co :) jak masz po lewej stronie sam wodór to tylko wodór sie wydzieli, jak jest jeszcze zbędny tlen, to woda :)

dziekuje wszytskim jak niewiem co ze sie chcialo wam pisac z pomoca szczedgolnie edyciak a mozesz jeszcze wytlumaczyc te n 3 jak tio podliczyc ze nic nie wyszlo w sumie

Bo to jest proste :) sama matematyka :) z chemii jest tylko tyle, żebys potrafiła wzór soli zapisac :)